Открийте ни и в

Европа

ЕС изключва руския газ от съвместните покупки

Европейската комисия отбелязва, че държавите са длъжни да закупят чрез този механизъм 15% от целия газ

публикувано

на

Цените на природния газ в Европа на най-ниското ниво от 2021 г.
Сн: архив

Министрите на енергетиката на страните от ЕС се договориха да изключат руския газ от договорите за съвместни покупки, чийто обем през 2023 г. трябва да бъде най-малко 15% от обема на газовите хранилища на страните членки, или 13,5 милиарда кубически метра. Това се посочва в изявление на Европейската комисия, разпространено след неформална среща в Брюксел.

“Новите правила ще създадат възможности за страните членки на ЕС и техните енергийни компании да купуват съвместно газ на световните пазари”, се посочва в документа, цитиран от ТАСС.

Европейската комисия отбелязва, че държавите са длъжни “да закупят чрез този механизъм 15% от целия газ, необходим за запълване на техните газови хранилища през 2023 г.”.

Проф. Ботев: Опасността от голямо земетресение в Турция продължава да съществува (ВИДЕО)

„Страните членки подчертаха, че руският газ ще бъде изключен от съвместните покупки“, гласи изявлението.

В него обаче не се уточнява понятието “руски газ”. Все още не е ясно дали ще бъде смятан за руски газът, произведен в Русия и закупен от страните от ЕС чрез един или повече посредници.

Европейската комисия ще наеме посредник

На практика страните от Европейския съюз се споразумяха, че газовите им компании ще предоставят (на Европейската комисия) информация за своите нужди от газ. Европейският съюз ще наеме посредник, който ще изчисли общите заявки и ще търси предложения за задоволяване на това търсене. Страните членки ще задължат компаниите да използват услугите на този посредник, за да доставят обема на закупения от тях газ до 15% от задълженията им за запълване на газовите хранилища през 2023 г.“, се казва в документа.

Украинец от съпротивата: Убивахме по 10 руснаци на ден по време на окупацията на Херсон (СНИМКИ)

Това решение все още ще изисква официално одобрение на насрочената среща на Съвета по енергетика на ЕС през декември, но чешкият министър на промишлеността Йозеф Сикела, чиято страна председателства Съвета на ЕС, каза след неформална среща на ЕС, че дискусията по тази тема е приключила и одобрението ще стане без обсъждане.

По този начин ЕС реално ще задължи своите газови компании да купуват този обем газ не директно на пазара, а чрез посредничеството на Еврокомисията, каквато бе практиката на общността при закупуването на ваксини срещу COVID-19 през 2020-2021 г. Това решение означава страните от ЕС да делегират на Еврокомисията още една част от техните суверенни функции при избора на доставчици на енергийни ресурси.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено