Открийте ни и в

СВЯТ

ЕС и AstraZeneca прекратиха събедните спорове

На държавите членки от ЕС ще се предоставят редовни графици за доставка на оставащите ваксини на “АstraZeneca”

публикувано

на

Сн: БТА

ЕС и “АstraZeneca” постигнаха днес споразумение, което ще гарантира доставката на оставащите дози ваксина срещу ковид на държавите членки съгласно условията на предварителното споразумение за закупуване, сключено на 27 август 2020 г. Споразумението ще сложи край и на висящия съдебен спор в съда в Брюксел. Това заяви в прессъобщение Европейската комисия.

Това споразумение предвижда твърд ангажимент от страна на “АstraZeneca” да достави, в допълнение към 100-те милиона дози, доставени до края на второто тримесечие, още 135 милиона дози до края на 2021 г. (60 милиона дози до края на третото тримесечие и 75 милиона дози до края на четвъртото) и останалите дози (65 милиона) до края на март 2022 г. Това ще сведе общия брой на доставените дози до 300 милиона дози, както е записано в договора.

Комисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду заяви: “Днешното споразумение за уреждане на спора гарантира доставката на останалите 200 милиона дози ваксина срещу COVID-19 от “AstraZeneca” в ЕС. Въпреки че тази седмица достигнахме важния етап от 70 процента пълна ваксинация на възрастното население на ЕС, съществуват значителни разлики в равнищата на ваксинация между нашите държави членки, а продължаващото наличие на ваксини, включително на “АstraZeneca”, продължава да бъде решаващо.

Младите хора не са застраховани от образуване на съсиреци след ваксината на AstraZeneca

И като най-силен поддръжник на световното сътрудничество и солидарност в областта на ваксините ще продължим да помагаме на останалата част от света. Нашата цел е до края на тази година да предоставим най-малко 200 милиона дози ваксини на държави с ниски и средни доходи чрез международната инициатива COVAX. Солидарността по отношение на ваксините е и продължава да бъде нашата запазена марка”.

На държавите членки от ЕС ще се предоставят редовни графици за доставка на оставащите ваксини на “АstraZeneca” и ще се прилагат ограничени отстъпки в случай на забавяне на дозите.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА