Открийте ни и в

Коронавирусът

ЕС обвързва помощите за COVID-19 с върховенството на закона в страните членки?

Поне две правителства усилено лобират срещу това страни като Унгария и Полша да получават милиарди евро като дарение или евтини заеми, докато продължават да погазват ценности на Европеския съюз

публикувано

на

сн. АП/БТА

Достъпът до средства от Европейския фонд за възстановяване на икономиките от пандемията може да се окаже зависим от върховенството на закона в страните членки. Поне две правителства усилено лобират срещу това страни като Унгария и Полша да получават милиарди евро като дарение или евтини заеми, докато продължават да погазват ценности на Европеския съюз, да превземат правораздавателната система и да задушават медиите.

Това пише „Гардиън“, цитиран от „Дневник“, за продължаващия дебат при какви критерии да се разпределят поне 750 млрд. евро в следващите няколко години. Страните членки не успяха да се разберат и лидерите им ще опитат да намерят компромис в първата си от избухването на пандемията среща лице в лице на 17 -18 юли в Брюксел.

Ключова роля ще играе Германия, която на 1 юли поема ротационното председателство на Съвета на ЕС. Но не само – в началото на юни „Ройтерс“ цитира политически документ, подписан и от следващите две страни-председатели – Словения и Португалия – в който се казва, че „планът за възстановяване трябва да бъде основан на солизарност, кохезия и сближване при пълно спазване на нашите ценности, права и върховенство на закона“. Това означава, че тези политически принципи ще важат от координиращите дневния ред страни поне до края на 2021 г.

Това съвпада и със съдбоносни финални преговори за многогодишната финансова рамка на ЕС, по-известна като бюджет на съюза за периода 2021-207 г. и изработването на нов механизъм за мониторинг на върховенството на закона за всички страни членки. Засилва се подкрепата решението за спиране достъпа до еврофондове да се взима с квалифицирано мнозинство, т.е. от поне 55% от страните членки, представляващи 65% от населението на 27-те държави.

Всичко това трябва да бъде приключено при германското председателство и медиите обръщат внимание и на тясното – практически всекидневно – сътрудничество между канцлера Ангела Меркел и Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия.

Според дипломатически източници на „Гардиън“ серия от анализи, които се въртят между страните членки, са показали, че страни с откровено евроскептични и популистки правителства и без сериозни поражения от епидемията ще са сред водещите получатели на помощи. Двама премиери, включително Метте Фредериксен на Дания, са настоявали пред председателя на Европейския съвет Шарл Мишел да преосмисли как ще се разпределят средствата и да се затегнат условията за достъпа до тях.

Европейската комисия не е посочвала официално никакви конкретни суми за страните членки. Но изчисления в докладите на авторитетни европейски институти показват, че Полша ще внесе в антикризисния фонд 21млрд. евро, но ще получи 37 млрд. евро, т.е. ще е нетен получател на 16 млрд. Това поставя поляците зад Испания като нетен получател, но и в доста по-изгодна позиция от Италия, където починаха 34 000 души и се очаква икономиката да потъне в почти 10% рецесия тази година. Неофициални изчисления показват, че Италия би трябвало да внесе 59 млрд. евро и да получи 81 млрд., което й оставя чисти 22 млрд. евро. Това е разликата от само 6 млрд. евро спрямо значително по-малка икономика като полската.

По изчисления на брюкселския институт „Брьогел“ България би трябвало да получи 9.3 млрд. евро грантове и кредитни гаранции, което е близо 16% от прогнозния брутен национален доход на страната през 2021 г. Това нарежда страната в групата на най-големите получатели по този критерий, включваща още Гърция и Хърватия. Повечето членки от Централна Европа ще получат 6-10%, развитите икономики в ЕС – под 2% от брутния национален доход.

В „Брьогел“ смятат, че преговорите за възстановителния фонд вървят бавно и средствата ще са достъпни някъде през 2021 г. Поради това препоръката е националните правителства незабавно да огледат бюджетните си възмоности и да потърсят заеми.

Част от антикризисните фондове трябва да отидат за подобряване на здравеопазването, но и тук има проблем – Белгия с най-много починали на глава от населението в ЕС ще е получател на едни от най-малките средства.

„Трудно е да се разбере и приеме всичко това, след като ситуацията в Полша е далеч от сцените на човешко страдание, които видяхме в Италия и Испания“, казва за „Гардиън“ високопоставен дипломат от ЕС. „Полша се подиграва с нашите ценности и бива възнаграждавана. Това е неприемливо. Основно Южна Европа понесе удара от COVID-19, миграционната криза и климатичните промени, а остава с почти празни ръце.“

Дачият Чолош, бившият премиер на Румъния и настоящ лидер на либералната група „Обнови Европа“ в Европейския парламент, заяви: „Трябва да се подсили механизмът за върховенството на закона при разпределяне на еврофондовете. ЕС не е банкомат, солидарността трябва да е свързана с подкрепата за ценностите на ЕС и спазване на фундаментални човешки права“.

„Страна, която потъпква върховенството на закона, избугва отговорностите си за климатичните политики, не показва солидарност по проблема с миграцията и се подиграва с тезата, че ЕС е общност наценности, спокойно наблюдава как пристига корабът с парите“, продължава критиките си европейският дипломат. „Говорим за страна, в която президентът води кампания за преизбиране с обищания да наложи „зони, свободни от хомосексуални“. Тревожно е, че Европа не намира начин да се справи с тази ситуация.“

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Коронавирусът

Тръмп докара рекорден бюджетен дефицит през юни

През юни 2019 година дефицитът е бил 100 пъти по-нисък

публикувано

на

от

Виж цялата статия
архив

Бюджетният дефицит на САЩ е достигнал исторически най-високата си стойност. За юни той е в размер на 864 млрд. долара.

Огромната сума се натрупа заради спасителния план от 2 трилиона, пратени на хората и бизнесите за преодоляване на рецесията, породена от кризата с коронавируса и заради загубата от постъпления от данъци. Предишният рекорден месечен дефицит беше отчетен през април и възлизаше 738 млрд. долара.

През юни 2019 година дефицитът е бил 100 пъти по-нисък (8 млрд. долара). От началото на финансовата година на 1 октомври общият дефицит е достигнал 2,74 трлн. долара – също рекордна стойност за този период. Според Бюджетната служба в Конгреса на САЩ така страната е на път да достигне дефицит от 3,7 трлн. долара за годината.

Гигантският дефицит на американския бюджет през юни се дължи главно на разходите от 511 милиарда долара по програмата за заеми за малките и средни предприятия, за да могат да преодолеят кризата.

Другата причина е решението на правителството да отложи плащането на данъци до 15 юли. Така бюджетните приходи за финансовата година досега възлизат на 2,26 трлн. долара или с 13,4% по-малко в сравнение със същия период на предходната година. Общите разходи възлизат на 5 трлн. долара или с 49,1% повече спрямо предишната година.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Време ли е да направим маските задължителни?

В САЩ, където процентът на заразените все още нараства бързо, въпросът дали маските трябва да станат задължителни не е просто тема за обсъждане.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

На фона на не толкова строгото спазване на изискването за социална дистанция Великобритания направи носенето на маски задължително в магазините, а Франция обмисля дали да изисква от хората да ги носят на публични места.

Учените казват, че правителствата на двете страни е трябвало да направят това още когато са започнали да облекчават ограничителните мерки – както направиха много други европейски страни, а не да излагат населението си на риска от зараза при масови танцови партита и от летовници, които мислят, че вече няма от какво да се притесняват.

В САЩ, където процентът на заразените все още нараства бързо, въпросът дали маските трябва да станат задължителни не е просто тема за обсъждане.

Англия

След седмици на отлагане на решения и дни на объркани послания правителството на британския премиер Борис Джонсън заяви вчера, че от 24 юли в магазините ще се изисква носенето на маски.

Канцеларията на Джонсън заяви, че има „все повече доказателства, че покриването на устата и носа в затворени пространства помага да бъдат защитени хората от коронавируса“. Тези, които пренебрегват закона, могат да бъдат глобени от полицията до 100 лири (125 долара).

Критиците обвиниха правителството на Джонсън, че не е изяснило въпроса за носенето на маски в дните, след като започна да отстъпва от предишните си съвети, които внушаваха, че покриването на устата и носа не е необходимо. След като премиерът беше заснет да носи маска в магазин, министри от правителството се появиха по телевизията, призовавайки за личен избор по въпроса за маските.

Великобритания и Франция, които отчетоха някои от най-големите числа на смъртни случаи и заразени от коронавируса, възприеха по-спокойно отношение, като препоръчваха носенето на маски, но не го изискваха.

„В момент, когато вирусът се разпространява все по-малко и имаме все повече успехи, мисля, че покриването на лицето е нещо като допълнителна застраховка, която всички можем да използваме, за да му попречим да се завърне и отново да излезе от контрол“, заяви Джонсън. „За да съм съвсем ясен, мисля, че покриването на лицето наистина има смисъл в ограничени пространства и мисля, че обществото разбира това“.

Изискванията за носене на маски може да помогнат на правителството да насочи страната в желаната посока след силния спад – само през март и април британската икономика се сви с 25 на сто. Много икономисти смятат, че безработицата може да нарасне повече от два пъти тази година, достигайки над 3 милиона безработни – равнища, наблюдавани за последно през 80-те години на миналия век.

В разговор с медии по време на посещение в Лондонската служба за спешна помощ Джонсън заяви, че хората „би трябвало да започнат да мислят за връщане на работа“, ако работодателите им са обезопасили работните места срещу коронавируса.

Франция

В същото време френското правителство заяви вчера, че обмисля да изисква носене на маски на всички закрити обществени места. Това стана, когато се появиха признаци за леко нарастване на броя на потвърдените случаи на заразяване с коронавирус и на фона на голямо отпускане в обществото. През последните дни френски учени оказаха натиск за въвеждане на такова изискване, докато семействата пътуват из страната за летните отпуски, но правителството продължи да е предпазливо.

Местни кметове вече започнаха да изискват носене на маски, особено в средиземноморския град Ница, където снимките на хиляди хора, танцуващи на открито на диджей партита, предизвикаха загриженост в цялата страна.

На други места в Европа, където кривата на вируса като цяло преди месеци беше изравнена, повечето правителства обявиха за задължително носенето на маски, веднага щом започнаха да отварят икономиките си, като изискваха носенето им в магазини и други закрити обществени места и в транспорта. Някои страни наложиха носенето на маски след появата на нови огнища на зараза през последните дни или седмици.

Във Франция ресторантите, училищата и много предприятия преди седмица подновиха работа. Макар че носенето на маски и поддържането на социална дистанция бяха относително широкоразпространени по време на наложения в страната период на стриктна изолация и в началото след приключването му, оттогава много французи се върнаха към старото нормално – без маски, с целувки по бузите и събирания в претъпкани кафенета.

В началото на пандемията учените бяха разделени по въпроса за използването на маски, но новата информация за вируса промени това.

„Много нови изследвания и системни обзори убедиха повечето изследователи и служители на общественото здравеопазване, включително тези, които бяха скептични преди няколко месеца, че маските трябва да се носят. Нарастващият брой доказателства за евентуално предаване на вируса по въздушен път подкрепя идеята за покриване на устата и носа“, заяви професор Линда Боулд от Единбургския университет. „Не е достатъчно да се казва, че носенето на маски е въпрос на възпитание и добри маниери“.

По улиците на Париж мнозина, но не всички, приветстваха идеята маските да станат задължителни.

Италия и Испания

Френското правителство „трябваше веднага да ги направи задължителни в закрити пространства“, както в съседните Испания и Италия, заяви 50-годишният Пауло Лоренжо, който казва, че обикновено носи маска, когато излиза от дома си. „Сега ще е малко сложно“.

23-годишният Тяго Родригес обаче смята, че носенето на маска трябва да бъде въпрос на личен избор. „Не трябва да бъдем принуждавани да носим нещо, с което не се чувстваме комфортно или ако имаме затруднения с дишането“, заяви той.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

В САЩ започват производство на бърз тест за ковид-19

Тестът ще стъпва на технологията на тестовете за бременност

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

Американският конгломерат „3M“ и специалисти от Масачузетския технологичен институт разработват бърз тест за антигени за ковид-19.

Тестът ще дава резултат до няколко минути и може да се разположи и извърши върху евтино устройство по подобие на домашните тестове за бременност.

„Искаме да подобрим скоростта, достъпността и стойността за тестване за новия коронавирус, което ще е голяма стъпка за предотвратяване на разпространението му“, каза Джон Бановец, главен технолог на 3M.

Изследователският проект се финансира и с грант от Национални институти за здравето по програма, която подкрепя развитието на нови тестови технологии за научните институти и бизнеса.

Тестовете за антигени сканират протеините, които могат да се намират върху или във вируса. Те засичат вируса бързо и могат да се произвеждат на по-ниска цена от повечето съществуващи тестове. От 3M твърдят, че могат да могат да произвеждат милиони тестове дневно от този вид.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено