Открийте ни и в

Коронавирусът

ЕС одобри ваксина, насочена срещу подварианти на Omicron

Най-новата ваксина е предназначена за хора над 12 години, които вече са получили поне един завършен ваксинационен курс срещу коронавирус

публикувано

на

Нужни са специфични бустерни дози срещу Omicron

Европейската агенция по лекарствата одобри ваксина, специално насочена към новите видове на Omicron. Одобрението е на фона на опасенията от нова ковид вълна през зимата.

Така наречената “бивалентна” ваксина, произведена от „Pfizer/BioNTech“, е насочена към силно инфекциозните типове BA.4 и BA.5. Ваксината е първата по рода си, одобрена в ЕС.

“Тази препоръка ще разшири още повече арсенала от налични ваксини за защита на хората срещу Covid-19, тъй като пандемията продължава и се очакват нови вълни от инфекции през студения сезон”, заяви Европейската агенция по лекарствата.

Учените са открили, че мозъкът комуникира с мастните клетки в тялото

Ваксината е насочена и срещу “оригиналния щам на SARS-CoV-2”, съобщи АФП. Тя идва 11 дни след като агенцията одобри ваксините на „Pfizer“ и „Moderna“ срещу оригиналния вариант на Omicron.

Най-новата ваксина е предназначена за хора над 12 години, които вече са получили поне един завършен ваксинационен курс срещу коронавирус.

Европейският съюз бърза с въвеждането на новото поколение ваксини, за да могат отделните държави членки да започнат бустерни кампании преди студените месеци. ЕС се опасява, че през зимата ще има рязко увеличение на заразените с Covid-19.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено