Открийте ни и в

Коронавирусът

ЕС одобрява хапче срещу COVID до седмици 

Хапчето на Merck не трябва да се използва от бременни жени или такива, които биха могли да забременеят

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Европейската агенция по лекарствата заяви във вторник, че може да реши до седмици дали да одобри хапчето Lagevrio на Merck срещу COVID-19, което може да предложи на пациентите за домашно лечение. 

“ЕМА ще направи оценка на ползите и рисковете от Lagevrio при съкратени срокове и може да издаде становище в рамките на седмици, ако представените данни са достатъчно надеждни и пълни”, се казва в изявление на органа.

В петък ЕМА издаде съвет, позволяващ на отделните държави от ЕС сами да решават дали да използват Lagevrio, известен също като молнупиравир, в спешни ситуации, с оглед на нарастващите нива на инфекции и смъртни случаи от COVID-19.

EK готова за договор с Merck за покупка на хапчето срещу COVID

Тя също така обмисля подобно разрешение за хапчето на Pfizer.

Двете лекарства на американските фармацевтични гиганти представляват потенциално новаторска стъпка в борбата срещу коронавируса, тъй като проучванията показват, че те намаляват риска от хоспитализация и смърт при високорискови пациенти.

Надзорният орган заяви във вторник, че е успял да действа толкова бързо, тъй като вече е прегледал значителна част от данните за ефикасността и безопасността на лекарството по време на текущия преглед, включително от лабораторни изследвания и такива върху животни. 

ЕМА одобри хапчето срещу COVID на "Merck", но само при спешни случаи

Хапчето на Merck не трябва да се използва от бременни жени или такива, които не използват контрацепция и биха могли да забременеят, заявиха от ЕМА.

“Ако ЕМА заключи, че ползите от Lagevrio надвишават рисковете при лечението на COVID-19, тя ще препоръча издаването на разрешение за пускане на пазара” от Европейската комисия, добави органът.

Хапчето на Merck намалява способността на коронавируса да се размножава чрез увеличаване на броя на мутациите в генетичния му материал.

Великобритания първа в света одобри хапчето на Merck срещу COVID-19 (ВИДЕО)

Таблетката на Pfizer използва различен метод, принадлежащ към клас антивирусни лекарства, наречени протеазни инхибитори, които блокират действието на ензим, който е от решаващо значение за вирусната репликация.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА