Открийте ни и в

Вашите пари

ЕС се надига от кризата, но облаците се сгъстяват над САЩ

В Америка безработицата остава висока в сравнение с тази в европейските страни

публикувано

на

Калифорния е един от щатите, в който коронавирусът се завръща с пълна сила. Сн.: БТА

Основните европейски пазари – Германия, Франция, Великобритания, Италия и Испания, се възстановяват до 80-90% от нивата преди коронакризата в деветте най-важни индустриални сектора. Това става ясно от проучване на американската консултантска компания Boston Consulting Group (BCG), предоставено на германското издание WirtschaftsWoche и цитирано от Bloomberg TV Bulgaria.

От развитите страни, които са най-засегнати от пандемията, Китай отчита най-добро икономическо възстановяване, докато Бразилия е най-потърпевша икономически.

От средата на март международният екип от BCG изследва икономическото развитие в избрани европейски страни, както и в САЩ, Китай, Япония и Бразилия. Консултантите оцениха ефективността в девет индустриални сектора, като авиацията и машиностроенето, химическата промишленост, енергетиката, автомобилостроенето, финанси, телекомуникации, здравеопазване и търговия.

Здравеопазването е големият победител в условията на коронакриза. С изключение на Япония, сега секторът е също толкова силен или дори по-силен във всички изследвани страни, отколкото преди пандемията. Основните бенефициенти на проучването са участниците в състезанието за намирането на ваксина срещу коронавируса. Биотехнологичните компании, като германо-холандската компания Qiagen или Biontech, са изправени пред значителни иновации. В компанията Curevac AG германското правителство дори инвестира 300 млн. евро, предстои първичното й публично предлагане.

Най-тежко засегнати се оказват секторите на транспорта и логистиката, както

и автомобилната индустрия

Ключовата преди всичко за Германия автомобилна промишленост бе подложена на силен натиск през месеците на блокада. Според BCG продажбите на нови автомобили в Испания и Франция през април са били на 95% под нивата преди появата на вируса. Но ситуацията отново върви към възстановяване. Потребителското настроение на ключовите пазари в Европа се подобрява, пишат авторите на проучването, според които то се възстановява поне до 90% спрямо предпандемичните равнища.

Изключение в случая е Великобритания, където общото потребление все още е около една четвърт под нормалното. Има перспективи британските граждани отново да се активизират и икономиката да се рестартира. Отчита се активност в магазините и ресторантите.

Временното заключение на BCG е, че Европа „се възстановява изненадващо бързо“. Това не е било очаквано допреди осем седмици. От една страна, въпросният обрат е свързан с политическите интервенции, но също така и с доброто и бързо справяне с пандемията.

В европейските страни социалните системи предотвратиха най-лошия развой. Бяха използвани специални мерки за подпомагане на работните места и прехраната на засегнатите хора. В САЩ, например, хората имат значително по-малко средства за харчене.

Преди коронавируса равнището на безработица в САЩ беше 3,5%. След това надхвърли 13%, като в момента тя е

спаднала леко до около 11%

За сравнение: през юни нивото на безработица в Германия нарасна до 6.2%. Европейските страни, които са много по-силно засегнати, също се справят по-добре от САЩ икономически – във Франция делът на безработицата наскоро беше 8%, в Италия – малко под 7,8%. Единствено Испания достигна 14%, но тя се бореше с този проблем и преди коронавируса.

Въпреки че Франция овладя пика на заразата, хората там продължават да се редят на опашки за тестове. Сн.: БТА

За ситуацията в САЩ авторите пишат следното: „Безпокойството относно втора вълна на коронавируса расте. Облаците на хоризонта „се сгъстяват“.

Потребителската активност в САЩ достигна 86% спрямо предпандемичните нива. Приходите от доставки на храна през юли са се увеличили с почти 168% в сравнение със същия период на миналата година, въпреки че приходите от споделеното пътуване намаляват със 74%.

За разлика от САЩ, но и спрямо европейските страни, икономическото възстановяване на Китай е особено впечатляващо. Там почти всички изследвани от BCG сектори са на нивата преди кризата или дори отчитат подобрение. Само транспортът и логистиката, както навсякъде другаде, са малко по-слаби.

По принцип Китай има много разнообразни и солидни мерки за откриване и предотвратяване на веригите на инфекция.

За изследването авторите са се позовали

на широк кръг данни

В допълнение към данните, които са от значение за всички индустриални сектори, като уебтрафик (т.е. брой на посещенията на избрани уебсайтове, подредени по категория), данни за кредитни карти и за безработицата, авторите взеха предвид, ако са налични за съответната страна, и специфични показатели като продажби на автомобили и полупроводници, обем кредити, брой обществени поръчки, консумация на електроенергия и бензин, сума на внос и износ, дори абонаментни номера за стрийминг услуги Netflix и др.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Вашите пари

Tesla стана шестата компания в историята на САЩ с пазарна капитализация от $1 трлн.

Вижте кои са останалите членове на клуба с трилиони долари

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Koмпaниятa зa пpoизвoдcтвo нa eлeĸтpoмoбили Теѕlа пpeминa пpaгa нa пaзapнa ĸaпитaлизaция oт 1 тpилиoни дoлapa. Toвa я пpaви шecтaтa ĸoмпaния в иcтopиятa нa CAЩ, дocтигнaлa пoдoбни въpxoвe, съобщи СNN.

Цeнaтa нa aĸциитe e нapacнaлa c 12%, дo oĸoлo 1025 дoлapa, cлeд cлeд ĸaтo ĸoмпaниятa пoлyчи пopъчĸa зa 100 000 бpoя eлeĸтpoмoбили oт Неrtz.

Taĸa Теѕlа ce пpиcъeдини ĸъм ocтaнaлитe члeнoвe нa ĸлyбa зa тpилиoни дoлapи – Аррlе (2,5 тpилиoнa дoлapa), Місrоѕоft (2,3 тpилиoнa дoлapa), ĸoмпaниятa мaйĸa нa Gооglе Аlрhаbеt (1,8 тpилиoнa дoлapa) и Аmаzоn (1,7 тpилиoнa дoлapa).

Калифорния се видя скъпа за Мъск, мести централата на Tesla в Тексас

Теѕlа дocтигнa гpaницaтa oт 1 тpилиoн дoлapa зa пo-мaлĸo oт 12 гoдини cлeд ІРО пpeз 2010 г. Caмo Fасеbооk ycпя дa дocтигнe тeзи cтoйнocти зa пo-мaлĸo вpeмe – мaлĸo пoвeчe oт 9 гoдини oт ІРО, зa дa дocтигнe 1 тpилиoн дoлapa.

Зa cpaвнeниe, нa Аррlе й тpябвaт 37 гoдини cлeд ĸaтo зaпoчнa дa тъpгyвa пpeз 1980 г., cлeдвaнa oт Місrоѕоft, ĸoeтo oтнe мaлĸo пoвeчe oт 33 гoдини. Аmаzоn ce нyждaeшe oт 21 гoдини, дoĸaтo Gооglе дocтигнa oцeнĸaтa oт 1 тpилиoн зa пъpви път cлeд 15 гoдини.

Mинaлaтa гoдинa Теѕlа пpoдaвa eдвa 500 000 aвтoмoбилa в cвeтoвeн мaщaб. Taзи гoдинa дoceгa ĸoмпaниятa вeчe e пpoдaлa 627 000 ĸoли и плaниpa дa дocтигнe близo eдин милиoн пpoдaжби зa цялaтa гoдинa.

B понеделник cтaнa яcнo, чe Неrtz e пopъчaлa 100 000 eлeĸтpoмoбилa oт ĸoмпaниятa. Aĸo cдeлĸaтa ce пoтвъpди, тo тя би билa нaй-гoлямaтa пoĸyпĸa нa eлeĸтpичecĸи ĸoли в иcтopиятa и щe дoнece нa Теѕlа 4,2 милиapдa дoлapa.

 

Bчepa cтaнa яcнo, чe Моdеl 3 нa Теѕlа e нa въpxa нa ĸлacaциятa зa нaй-пpoдaвaнитe aвтoмoбили в Eвpoпa пpeз ceптeмвpи.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Сделките на „зелено“ в България спират заради поскъпването на строителните материали

Цената на арматурата е скочила с 65%, а на топлоизолацията с 42%

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Започва замразяване на имотните сделки „на зелено“ заради драстичното поскъпване на строителните материали, съобщават от строителния бранш пред NOVA. 

Общата цена на строителството е скочила с 27%. Най-голям дял в това отношение се пада на дървения материал, който е поскъпнал двойно. 

Цената на арматурата се е повишила с 65%, а на топлоизолацията с 42%. С оглед на продължаващото бързо нарастване на цените се стига и до спиране на сделките „на зелено“, т.е. преди построяване на сградата. 

Строителството на нови къщи в САЩ се срина

„Голяма част от инвеститорите спират продажбите. Те продължават да си строят, но не продават, докато не видят каква ще бъде себестойността и какви ще бъдат цените не имотите. Хората усещат, че инфлацията е огромна, чудовищна, с оглед на парите, които се напечатаха заради COVID ситуацията в Америка и в Европа“, каза Георги Шопов от Асоциацията на строителните предприемачи.

Всичко това засилва търсенето, съответно и цените на имотите тръгват още по-нагоре.

Заради невъзможността да се прогнозира крайната себестойност, в публичния сектор пък вече има обществени поръчки, за които не се явяват кандидати за изпълнение.

„Един конкретен пример ще ви дам. Сега има пуснати (поръчки за) 13 блока за саниране. Няма нито един кандидат, защото тези договори са неизпълними в момента. Цените са формирани преди 3-4 години“, казва Валентин Николов от Камарата на строителите в България.

От Камарата настояват за среща със служебния премиер Стефан Янев, притеснени от задаващата се криза.

„Вече има освобождаване на работници. Те и без това не са достатъчно, особено на висококвалифицираните специалисти в пътния бранш, във високото строителство, за изолации, заварчици и т.н.“, съобщава още Николов.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Как да се адаптираме към новата икономика?

Въпроси и отговори от изминалата седмица

публикувано

на

Виж цялата статия

Здравей, Ангеле! Вече една година сме в ситуация на покачващи се цени на електроенергията и горивата в световен мащаб, инфлацията е доста висока и това обезценява парите на всички нас. Какви са твоите наблюдения и очаквания за задаващите се години в икономиката и как можем да се адаптираме към тях в икономически план?

Здравейте и ви благодаря за вашия въпрос, който ми дава авеню, в което мога да навляза малко по-подробно и да споделя някои от индиректните си впечатления за процесите, които движат икономиката и нейната динамика в световен мащаб.

Нека започнем с макроикономиката, която засяга движещите процеси на държавите и тяхната политика в световен мащаб. По мои наблюдения (и не само мои) има една тенденция, която политиците се опитват много настоятелно да наложат теорията за промяната на климата и налагането на „зелени източници на енергия“.

Субсидирането на тази политическа маневра с пари, принтирани от централните банки не без помощта на пандемията, която предизвика създаването на пари в невиждани количества от същите тези централни банки в световен мащаб, е голяма част от проблема с

обезценяването на парите

като цяло и световната инфлация, в която се намираме.

Отгоре на това, точно поради „преминаването към зелени енергийни източници“ и забавянето на производството покрай пандемията цените на суровините се вдигат, защото производителността в бъдеще с тези „зелени източници“ няма да може да расте с нивата, с които сме свикнали до момента, и това ще даде своето отражение и ще намали истинската печалба и за инвеститорите по световните пазари, независимо от индустриите, защото всяка една от тях е регулирана на високо ниво спрямо емисиите и използването на традиционни източници на енергия, както до момента.

В следващите поне 10 години, поне по мое виждане и собствен анализ, ще трябва да се съобразим с новите реалности на преминаването към „зелена икономика“, наложени ни основно от политическите интереси и маневри, които се вихрят в световен мащаб.

Тези реалности включват една плавна инфлация на цените на крайните продукти в ежедневието ни, намалена производителност, което ще доведе до сравнително по-ниски печалби и за инвеститорите. Аз бих нарекъл този задаващ се период от 10 години период на адаптация към новите реалности на света и тези, които дърпат конците на политиката и икономиката в световен мащаб, а именно централните банки и наложените от тях политически фигури да изпълнят нарежданията им.

За нас, хората, от които вече явно нищо не зависи дори и в политическия живот на света, трябва да свикваме да се адаптираме към промените и да извлечем максималното от създалите се ситуации – на първо място да оцелеем през този преход. Рецепта за оцеляване, която според мен ще работи най-добре, е да се опитаме да опростим живота си като потребители – да се научим да ползваме това, което имаме, възможно по-дълго и да се научим да инвестираме по-добре, за да можем да запазим поне стойността на парите си в тези периоди на инфлация и намалена производителност.

Ако до момента сме били експерти в харченето на пари, оттук нататък трябва да променим нагласата си и да се преориентираме към търсене на

добри начини за инвестиране

с цел намаляване на данъчната облагаемост на доходите ни (днес и в бъдеще) и с цел покриване обезценяващата се стойност на парите. Такива начини и индустрии, които дават възможност за това, винаги ще има, но трябва да разберем, че частиците на пъзела и правилата на играта се променят твърде бързо и е трудно ние самите да имаме достатъчно информация за такива решения, защото тя не е достъпна за широката публика.

Поради тази причина с клиентите, с които работя от години, използваме стратегии, които са менажирани от екипи от хора всекидневно, които следят ситуацията във всяка една индустрия в световен мащаб и правят промени веднага щом се налага, за да не е нужно клиентите или аз да взимаме решения за парите ни извън обсега ни на информация. Тези екипи от хора са отговорни за купуването на акции на компании и ценни книжа, в които виждат потенциал за развитие и растеж, а в същото време продават такива, които не са добре адаптирани към изменящите се пазарни условия във всеки един момент.

Този инвестиционен подход помага на клиентите да знаят, че има екип от хора, който постоянно работи в техен интерес, а за мен е важно да сме поставени в оптималната ситуация във всеки един момент, което не дава гаранции за постоянни печалби, защото

винаги ще има и спадове

но дава спокойствието, че винаги има компетентни и информирани хора, които анализират икономиката и световните пазари, следователно адаптират парите ни по най-добрия възможен начин според нашите цели и моментни икономически реалности.

 

Надявам се информацията да е била полезна и интересна за всички читатели. Ако имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, вие можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА