Открийте ни и в

СВЯТ

ЕС си потърси 11 млн. евро от чешкия премиер

Окончателният одит на Комисията, по сигнал за конфликт на интереси, установи, че Бабиш е продължил контролира управлението на бизнеса си докато е бил финансов министър, а по-късно и премиер, нарушавайки правилата

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Европейската комисия установи, че чешкият премиер Андрей Бабиш е бил в конфликт на интереси, съчетавайки публична длъжност с притежаван частен бизнес, и поиска Чехия да възстанови в бюджета на ЕС неправомерно получени от холдинга му “Агроферт” европейски средства.

Окончателният одит на Комисията, по сигнал за конфликт на интереси, установи, че Бабиш е продължил контролира управлението на бизнеса си докато е бил финансов министър, а по-късно и премиер, нарушавайки правилата.

Това означава, че всички евросредства, отпуснати на компанията след февруари 2017 г., се считат за нередовни и трябва да бъдат върнати, се казва в окончателния доклад. Той потвърди изводите на разследване на ОЛАФ – европейската служба за борба с измамите от 2019 г. За последните 4 г. 320-те компании, влизащи в холдинга, са получили 11 млн. евро финансиране от европейския бюджет.

Бабиш прехвърли собствеността върху “Агроферт” – третата по големина фирма в Чехия, на два доверителни фонда през 2017 г. Това стана по силата на закон, който забрани на заемащите публични длъжности да притежават частен бизнес. Той беше приет именно заради неговия случай и продължава да носи името “Законът Бабиш” (Lex Babis).

Проверката на Еврокомисията обаче показа, петият по богатство чех, контролира двата доверителни фонда и е можел да участва във вземането на решения. “Агроферт” има бизнес в земеделието, хранителната, дърводобивната, енергийната и химическата промишленост и притежава медии.

“Въз основа на тази оценка службите на Комисията считат, че групата “Агроферт” попада под забраната … на Закона за конфликт на интереси”, се казва в заключителният доклад, публикуван късно в петък.

Андрей Бабиш публикува в неделя в “Туитър” видео, в коeто поставя под съмнениe заключенията на Европейската комисия. “Одит? Конфликт на интереси? Отново от същото. Целенасочено нещо, за да бъда изваден от политиката”, пише в едно от съобщенията, изпратени от премиерския акунт в социалната мрежа.

В друго той заявява: “Отхвърлям обвиненията в конфликт на интереси. Това е целенасочен и манипулиран одит, изкуствено предизвикан от професионални доносници от редиците на Пиратите. Изцяло съм се съобразил с lex Babis, който беше приет само, за да ме извади от политиката, и прехвърлих бившата компания на доверителни фондове”.

Опозиционната Пиратска партия в Чехия заедно с либералната Кметове и Самонаети (STAN) изпратиха в неделя писмо до няколко министри от кабинета на Бабиш, в което ги призовават да предприемат действия за възстановяване на средствата, отпуснати на фирмите в холдинга от Европейския фонд за регионално развитие и от Европейския социален фонд. Председателят на Пиратската партия Иван Бартош обяви, че “Агроферт” дължи повече от 770 млн. евро, ако се добавят и обществените поръчки, получени междувременно от компаниите под шапката на холдинга.

През 2019 г., когато излезе първият доклад на ОЛАФ за конфликт на интереси срещу Бабиш, това предизвика масови протести в Чехия.

“Ройтерс” пише, че преди парламентарните избори през есента, партията на Бабиш, ANO е изпаднала на второ място след STAN в социологическите проучвания заради недоволството на чехите от начина, по който властите управляват коронакризата.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА