Открийте ни и в

Интересно

Етна отново изригна, изследователи смятат, че вулканът всъщност е гейзер(ВИДЕО)

публикувано

на

Вулканът Етна на италианския остров Сицилия отново изригна и изхвърли във въздуха стълб от пепел с височина 4,5 километра, съобщи агенция АНСА.

Вулканолози и сеизмолози са засекли вулканична активност в кратер на югоизточния склон на Етна през нощта.

Изхвърлянето на пепел е продължило три часа. Сега вулканът е под наблюдение.

Докато белият дим се издига от покрития със сняг връх Етна – видим от 240 км и когато не е забулен в мъгла – всичко е спокойно в света. Но твърде често той става черен, предизвиквайки безпокойство в областта с 1 милион жители.

Тези хора продължават вековната традиция на любов и омраза с ’a muntagna, както те го наричат на своя диалект, като строят и наново изграждат своите домове упорито близко до димящия вулкан. Етна е изригвал 300 пъти от първите сведения преди 3000 години, последният път през 2017 г.

В едно от най-силните изригвания, през 1667 г., реките от лава разрушават по-голямата част от Катания, на 30 км оттук. Няма други толкова тучни градини в Сицилия, колкото лозята и горичките от лимонови, портокалови, бадемови и маслинови дръвчета, които днес покриват плодородните ниски склонове, водещи към вулкана.

Вулканът Етна е един от най-неспокойните геологически обекти на Земята – той практически постоянно изхвърля лава, пара и проявява други признаци на активност.

Гърлото никога не стои на едно място. То постоянно променя местоположението си. Според оценките на учените то се е променяло най-малко три пъти за последните 40 години и всяка година Етна изхвърля няколко десетки милиона тона лава. Друга необикновена особеност на главната планина в Сицилия е изхвърлянето в атмосферата на огромно количество прах, пара и различни летливи вещества, масата на които сега се оценява на около 7 милиона тона.

Повечето геолози смятят, че това е свързано с особения химически състав на магмата в недрата на Етна и необикновеното устройство на магмената камера.Ученият Ферлито смята, че съществува много по-просто обяснение на тези странни черти на Етна – всъщност тази планина е не истински вулкан, а огромен горещ извор, който пропуска милиони тонове вода и други летливи елементи, по-голямата част от които напуска вулкана не през гърлото, а през многобройните пукнатини по склоновете му.

За този извод са допринесли странностите в химическия състав на лавата и изхвърлянията от Етна. Както отбелязва изследователят, образците от лавата от дълбините на планината съдържат около 3,5% вода, което е висок, но не рекорден показател. Толкова екзотичен състав на лавата, както отбелязва ученият, не е характерен за нито един друг вулкан, и затова той трябвало да изчисли, практически от нулата, как се променя нейният състав при издигането й към повърхността на Земята.

Тези изчисления показали, че Етна всъщност е гейзер, запушването на който води до изхвърляне на базалт и подобни материали. Когато тази лава се издигне до около 2-3 км от повърхността на Земята, сместа от скали и летливи вещества рязко се разделя и газът се устремява към атмосферата през пукнатините и главния кратер на Етна.

Тежките вещества започват да се струпват в лавовия проход и след известно време блокират движението на газа, което води до рязко увеличаване на налягането в недрата на вулкана. В определен момент газът „избива“ каменните тапи и избутва лавата на повърхността, предизвиквайки взривообразни изригвания, които са често явление на Етна. По подобен начин може да се обясни и високото равнище на активността на главния вулкан на Сицилия, и необичайният състав на изхвърляните вещества.

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Интересно

Повече котки, отколкото кучета, са били изоставени по време на пандемията

Тенденцията се обяснява с факта, че много собственици изоставяли котките си от страх, да не бъдат заразени с Ковид-19 от тях

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

Кучето наистина се оказва най-добрият приятел на човека, след като се установи, че поради пандемията, във Великобритания са били изоставени много повече котки, отколкото шаровци, пише в „Дейли мейл“.

Според направено проучване от Националната асоциация на домовете за кучета и котки, по време на карантината са били изоставени със 17% повече писани, отколкото е обичайното. За кучетата този процент се е покачил само с 8 на сто от средната норма.

Тенденцията се обяснява с факта, че много британци изоставяли котките си от страх, да не бъдат заразени с Ковид-19 от тях, въпреки че медицината доказа точно обратното. Много по-вероятно е домашните любимци да получат, а не да предадат заразата. Другата причина може да е финансова – паричният недоимък, причинен от пандемията, е накарал мнозина да спестят разходи, разделяйки се с домашния любимец. От Фондацията за кучето предупредиха, че около 40 хиляди кучета могат да бъдат изоставени и ще имат нужда от помощ, ако рецесията продължи и занапред със същите темпове.

В същото време се наблюдава и положителна тенденция в условията на карантина. Приютите съобщават, че има увеличение с 35% на хората, желаещи да осиновят в дома си куче или котка.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Хората по света искат по-добри услуги и глобална солидарност

„При сегашната криза с Ковид-19 непосредственият приоритет за повечето анкетирани е подобряването на достъпа до основни услуги – здравеопазване или чиста вода

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

Повечето хора по света смятат за непосредствен приоритет подобряването на основните услуги във време на пандемия от коронавирус, показва проучване на ООН.

Изследването беше публикувано в деня, когато ООН отбелязва 75-ата годишнина от своето създаване.

„При сегашната криза с Ковид-19 непосредственият приоритет за повечето анкетирани е подобряването на достъпа до основни услуги – здравеопазване, безопасна вода, хигиена и образование, а на следващо място – по-голяма международна солидарност и повече подкрепа за най-тежко засегнатите“, заяви ООН.

Над 1 милион души от целия свят са участвали в проучването, започнало през януари.
Изследването показва, че хората се страхуват от промените в климата, корупцията, бедността и конфликтите, посочва ТАСС.

„Повечето анкетирани във всички региони са най-силно разтревожени от промените в климата. Те са определили неспособността за справяне с климатичната криза и унищожаването на околната среда като най-големи страхове в средносрочен и дългосрочен план“, заяви ООН.

Според проучването 49% от участниците смятат, че екологичната ситуация на планетата се влошава. Освен за климата хората се тревожат за влошаване на бедността, корупцията, безработицата и конфликтите.

Изследването показва, че 87% от анкетираните са уверени, че „международното сътруд

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Елън Дедженерис се извини, че шоуто й създавало токсична среда

Дедженерис заяви, че след публичните обвинения шоуто е направило „необходимите промени“.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
архив

Елън Дедженерис се завърна в студиото за премиерата на поредния сезон напопулярното й токшоу. Тя се изказа по отношение на твърденията за токсична работна среда.

Падението на Елън Дедженеръс - как Америка намрази любимата си водеща

Саркастично казвайки, че е имала „великолепно“ лято, комедиантката се извини на всеки, който е бил негативно засегнат по време на работа за шоуто.

Елън Дедженерис забрани на служителите си да говорят с медиите

„Както може би сте чували, това лято имаше твърдения за токсична работна среда на нашето шоу и след това имаше разследване. Научих, че тук са се случили неща, които никога не трябваше да се случват. Приемам това много сериозно и искам да кажа, че съжалявам за засегнатите хора. Знам, че съм в положение на човек с привилегия и власт и с това идва отговорността и поемам отговорност за това, което се случва в моето шоу“, каза Дедженерис.

В понеделник Дедженерис заяви, че след публичните обвинения шоуто е направило „необходимите промени“.

„Имахме много разговори през последните няколко седмици за шоуто, работното място и това, което искаме за в бъдеще. Направихме необходимите промени и днес започваме нова глава“, добави тя.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Повече в Етна, изригване
Вулканът Анак Кракатау в Индонезия изригна със стълб от 500 метра (ВИДЕО)

Вулканът Анак Кракатау в Индонезия изхвърли стълб от пепел, висок 500 метра. Това е най-продължителното изригване от 2018 г., когато...

Затвори