Открийте ни и в

САЩ

Ето кой президент е най-успешен според „Уолстрийт“ от Рейгън до Тръмп

публикувано

на

Президентът Доналд Тръмп многократно е сочил цифрите от стоковата борса като един от най-добрите показатели за измерване на политиките на администрацията му. Той се смята и за един от най-успешните, но това далеч не е така. Според Уолстрийт по-зле от Тръм е бил единствено Джорд Буш – Старши.

Цифите, на които Тръмп се оптива да се оповава са от S&P 500 (Standart & Poor’s 500). Това е вторият най-използван индес за оценка на състоянието на фондовия пазар в САЩ след Dow Jones. За първи път е публикуван през 1957-а година. Стойността му се определя от 500-е най-големи по пазарна капитализация американски компании.

Нов рекорден ден на Уолстрийт - S&P 500 

Индексът се състои само от компании, чието седалище се намира в САЩ. Ако компания от индекса премести седалището си извън САЩ, компанията се премахва от индекса.

S&P500, по подобие на Dow Jones, се използва като изпреварващ икономически индикатор. Много фондове, управляващи пари, са замислени така, че да следват представянето на индекса.

CNN прави разбивка на индекса през последните години по време на мандатите на различните президенти. По време на управлението на Ронлад Рейгън, индексът е бил + 23%, в мандата на Джордж Буш – Младши – +36%, на Бил Клинтън – +29%, на Джордж Буш – Старши дъното е достигнато с – 26%. При Барак Обама се бележи ръст като отбелязаният индекс е + 46%. Донлад Тръмп, който се смята за най-успешния президент получава ръст от + 29% за две години.

 

Ако се позоваваме на цифрите и историята, печалабите на „Уолстрийт“ са били по-големи при управлението на Барак Обама и далеч по-слаби при Джордж Буш. Първите четири години на президента Роналд Рейгън в Белия дом пък не са били особено доходоносни за Уолстрийт.

Въпреки силната икономика през последните три десетилетия, Уолстрийт претърпява най-лошите си дни при управлението на Рейгън. Икономическият индекс нараства при управлението на Джордж Буш Старши до 27% през далчената 1989-а година. След това обаче се срива.

Причината е войната в Персийския залив. Цените на петрола тогава падат повече от два пъти след като Ирак нахлува в Кувейт. Растежът се забавя и през юли 1990 г. американската икономика изпада в рецесия.

Тя приключва през март 1991-а година. Две години по-късно безработицата остава около 7%. Акциите на американските компании, които са на фондовата борса скачат с 210% при президента Бил Клинтън – след като инвеститорите отбелязват възхода на Интернет и бързия икономически растеж.

Повишаването на брутният вътрешен продукт на Америка надхвърля 4% за пет от осемте години при управлението на Клинтън. Инфлацията остава стабилна. Безработицата спада под 4%. А САЩ се радват на най-дългия период на непрекъснат икономически растеж в съвременната си история.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Коронавирусът

Мобилно приложение уведомява, ако сте в близост до заразен от COVID-19

Разработчиците твърдят, че приложението работи без да събира лични данни

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

Докато новите случаи на коронавирус продължават да нарастват в цялата страна, здравните служители се обръщат към помощта на мобилните телефони, за да помогнат за забавяне на разпространението на инфекцията.

Благодарение на технологията, достъпна на телефони Apple и Google, вече можете да получавате известия в някои щати, ако сте били близо до някой, който по-късно е получил положителен тест за COVID-19.

Сигналите идват чрез приложенията на държавния здравен отдел, които използват технологията Bluetooth, за да открият кога вие (или по-точно вашият телефон) сте в близък контакт с телефона на заразеното лице.

Въпреки че тези приложения не могат да ви пазят в безопасност – те ви уведомяват едва след като сте били изложени – те могат да попречат на други да се заразят, ако вземете предпазни мерки, като самокарантиниране, след получаване на сигнал.

Embed from Getty Images

Милиони хора вече се регистрират, въпреки че тези приложения все още не са налични в много щати. Здравните служители смятат, че сигналите могат да бъдат особено полезни в случаите, когато заразено лице е било в контакт с непознати – например в автобус, влак или на касата – които иначе не биха знаели, че са били изложени.

Устройствата iPhone и Android съдържат постоянно променящи се анонимни кодове, които се свързват с близките телефони чрез Bluetooth – процес, който започва, след като потребителят реши, че иска да получава известията.
За да бъдат ефективни известията за експозиция, потребителите на Android трябва да включат Bluetooth и да изтеглят приложението за уведомяване COVID-19 за щата си.
Когато някой, който използва приложението, е положителен за коронавирус, той ще получи ПИН от здравен служител, за да влезе в телефона си.
http://gty.im/1228693022
Всеки друг телефон, който е бил наблизо през предходните две седмици – обикновено в рамките на по-малко от два метра, в продължение на поне 15 минути – ще получи предупреждение, казващо на потребителя да се постави под карантина и да уведоми здравен служител.
Приложенията оценяват риска по силата на Bluetooth сигнала (колко близо сте били до другия човек) и продължителността на контакта ви с него.
До момента най-малко 15 щата участват в тази система за уведомяване за експозиция на COVID-19.
Те включват Алабама, Колорадо, Кънектикът, Делауеър, Мичиган, Минесота, Мериленд, Невада, Ню Джърси, Ню Йорк, Северна Каролина, Северна Дакота, Пенсилвания, Вирджиния, Уайоминг и столицата на страната, Вашингтон, окръг Колумбия. Някои щати съобщиха за многобройни регистрации в рамките на седмици след стартирането на програмата.
Мериленд стартира своята система за уведомяване на 10 ноември и повече от 1 милион души вече са се регистрирали, каза Чарли Гишлар, говорител на щатския здравен департамент.
Той описа приложението като „допълнение към традиционното проследяване на контакти и друг инструмент в инструментариума“ за борба с коронавирусните инфекции.
Колорадо, където случаите на коронавирус и хоспитализациите нараснаха през последните седмици, също видяха повече от 1 милион души да се регистрират за сигнали, откакто системата стартира на 25 октомври.
Щатът е една от няколкото провеждащи масивни кампании за обучение на жителите за тяхната услуга за известяване.
„Намираме се във ключов момент в тази пандемия и избирането на тази услуга помага да запазим безопасност на семействата и общностите и да управляваме икономиката си“, заяви в изявление губернаторът на Колорадо Джаред Полис.
Други щати, включително Калифорния и Орегон, стартираха пилотни програми, но техните системи за уведомяване все още не са достъпни за всички.
Анонимна ли е информацията от приложенията? Експертите казват, че е така.
Приложенията не събират данни за потребителите или техните местоположения и няма начин да се свържат диагнозите и предупрежденията на COVID с имена и самоличности на телефони, каза Гишлар.
За разлика от предишна система за уведомяване, широко рекламирана в началото на пандемията, която използва GPS, която проследява местоположението на човек, Bluetooth системата помага да се запази поверителността и анонимността сред потребителите.
„Фактът, че те използват Bluetooth, за да отказват сигнали от други телефони в близост до вас, за разлика от проследяването на вашето местоположение, ги прави по-малко инвазивни и хората не трябва да се притесняват, че местоположението им се проследява – не е“, каза Стив Уотърс, основател на Contrace Public Health Corps, който предоставя насоки за проследяването на контакти COVID-19.
„Процесът е изцяло анонимен и не събира никаква лична информация, адресирайки опасенията относно поверителността на по-ранни приложения за проследяване на контакти.“
http://gty.im/1229615896
По-ранни версии, които предизвикаха опасения относно поверителността, бяха създадени от трети страни разработчици. Тази технология за предупреждение за уведомяване за коронавирус е предоставена от Apple и Google и потребителите могат да се откажат от използването й по всяко време, каза Гишлар.
Колкото повече хора се регистрират за сигналите, толкова по-ефективни са те. В момента само малък процент от около 100 милиона американци, които живеят в 15-те щата, използват приложенията.
Но здравните служители казват, че дори тези минимални цифри имат значение. В Колорадо служители цитираха проучвания, които показват, че дори 15% използване на технологии за уведомяване за експозиция води до значително намаляване на коронавирусните инфекции и смъртните случаи.
Според властите в щата използването на тяхното приложение вече е 17%.
Някои държави са се групирали, за да разрешат изскачащи известия през държавни линии, според Тони Анскомб, глобален експерт за компания за интернет сигурност ESET. Това е особено важно на места в близост до държавни граници, където хората работят в една държава, а живеят в друга.
Например Ню Йорк, Ню Джърси, Пенсилвания и Делауеър са създали регионален алианс, който използва подобна система, която позволява на приложенията им да работят през щатски линии, каза Анскомб.
Системата за предупреждение е създадена да допълни традиционното проследяване на контактите, а не да работи сама. Но технологията носи своя набор от предизвикателства. Като начало системата за уведомяване работи само на телефони на Google и Apple, които са на по-малко от пет години, каза Анскомб.
Не всеки има по-нов смартфон и само малък процент от тези, които използват, използват системата за уведомяване. Освен това тя не е въведена във всички щати.
По-ранната, базирана на GPS система за уведомяване предизвика недоволство сред защитниците на поверителността и създаде скептицизъм относно проследяването на контактите като цяло, каза Уотърс. „Щатите се нуждаят от допълнително финансиране, засегнато в момента в Конгреса, за да помогнат в борбата с дезинформацията и да увеличат приемането на този критичен инструмент в битката срещу COVID“, каза Уотърс.
Пандемията на коронавируса също се превърна в политически проблем, като някои американци го приемат по-малко сериозно от други. Поради тази причина, каза Уотърс, някои също не са склонни да използват приложения за експозиция на COVID.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Америка избира 2020

Тръмп: Тръгвам си от Белия дом, чакам само официалните резултати

Изборната колегия трябва да се събере и да гласува избирането на новия президент на 14 декември

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Отиващият си президент на САЩ Доналд Тръмп каза, че ще напусне Белия дом, ако Изборната колегия утвърди за победител в президентските избори на 3 ноември демократа Джо Байдън, който спечели значително мнозинство от гласовете в колегията.

„Разбира се, в този случай аз ще си тръгна, и вие знаете това“, казал Тръмп, цитиран от пресслужбата на Белия дом. – Ако електорите в колегията гласуват за Байдън, то ще направят грешка.“

Изборната колегия трябва да се събере и да гласува избирането на новия президент на 14 декември. Тя се състои от 538 електори, избрани при вота на 3 ноември. Байдън е спечелил гласовете на 306 от тях, а Тръмп – на 232.

Как работи Електоралният колеж и кой всъщност избира президента на САЩ?

Говорейки пред репортери в Деня на благодарността, Тръмп обаче отново повтори своите твърдения за големи изборни измами. Той каза, че за него ще бъде трудно да се признае за победен при сегашните обстоятелства и не отговори дали ще присъства на церемонията за полагане на президентска клетва от Байдън, насрочена за 20 януари.

Тръмп отново не представи конкретни доказателства за обвиненията си за нередности в изборите, но нарече длъжностните лица по изборите в двата ключови щата, спечелени от Байдън – Пенсилвания и Джорджия – „врагове на държавата“, и заяви, че те стоят зад изборните измами. Той обаче за пореден път не представи доказателства за това.

Президентът каза още, че отиде в щата Джорджия, за да подкрепи кампанията на двамата кандидати на Републиканската партия, които се борят за двете сенаторски места от щата на балотаж срещу представителите на демократите. Балотажът е на 5 януари и има решаващо значение за баланса на силите в Сената – горната камара на Конгреса – парламента на САЩ.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Тръмп: Първите ваксини в САЩ идват следващата седмица

Тръмп също каза, че ще напусне Белия дом, щом Електоралния колеж потвърди официално победата на Джо Байдън

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Отиващият си президент Доналд Тръмп заяви, че доставките на ваксини срещу коронавируса ще започнат другата седмица и по-другата седмица.

Говорейки пред американски войници в чужбина по видеовръзка, той каза, че ваксини ще получат първо работници от предната линия, медицинския персонал и възрастни хора.

Pfizer и неговият партньор BioNTech потвърдиха в петък (20 декември), че са подали молба до американските здравни регулатори за разрешение за спешна употреба (EUA) на своята ваксина COVID-19, ставайки първите, които са направили това в САЩ. Компаниите заявиха, че са готови да изпращат ваксини веднага щом получат зелена светлина от правителството.

Всичко за COVID ваксините: Въпроси и отговори (ВИДЕО)

Тръмп също каза, че ще напусне Белия дом, щом Електоралния колеж потвърди официално победата на Джо Байдън.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada

Повече в Доналд Тръмп, Индексът Дау Джоунс, стандарт енд пурс
С ново правило Тръмп ограничава зелените карти, US гражданството и легалната имиграция

Администрацията на Доналд Тръмп официално представи в понеделник правило, което драстично може да намали легалната имиграция и хората, които ще...

Затвори