Открийте ни и в

Имиграционни САЩ

Ето колко българи са депортирали имиграционните през 2018 г.

публикувано

на

Американските имиграционни служби са арестували, депортирали и започнали процедури срещу повече имигранти през изминалата фискална година, отколкото през 2017-а. Това важи и за българите. Данните са от годишния доклад на Immigation and Customs Enforcement (ICE), който беше публикуван от федералната агенция през тази седмица.

Според цифрите през 2018 г. от САЩ в България са депортирани 34 души, което е с 31 процента повече от 2017-а. Този скок е почти два пъти повече от средния за ICE.

Общо 256,086 имигранти без статут са били депортирани през изминалата година, което е ръст от 13 на сто спрямо 2017 г. Според статистиката на ICE 57% са били осъдени престъпници. От тях близо 6 хиляди са били членове на гангстерски банди или квалифицирани като такива, или терористи – ръст от 9% спрямо 2017 г.

Имиграционните агенти са направили повече арести през отминалата година – 158,581 души, от които 66% са били с присъди, 21% с обвинения и 3% с предишна заповед за депортация. Арестите са скочили с 11 на сто спрямо 2017 г.

Администрацията на Тръмп преустанови практиката от времето на Обама да се арестуват и депортират само хора с тежки престъпления. “Докато службата прави опит да арестува хора, които заплашват обществената сигурност, не е нужно криминално действие или присъда, за да се действа срещу определен индивид. Няма категория имигранти, които са защитени от действията на имиграционните власти”, си казва в доклада на ICE.

Федералните имиграционни агенции ще започнат да прилагат строго законите на страната – “без ако, но или обаче”, обяви през януари 2017 г. говорителят на Белия дом Шон Спайсър буквално часове след като Доналд Тръмп встъпи в длъжност и преди да подпише първите си антиимиграционни укази.

Имиграционната служба, която отговаря за района на Чикаго, където живеят най-много българи, е извършила 9,241 ареста и 6,104 депортации през 2018 г.

През септември, малко преди да бъде уволнен от Тръмп, министърът на правосъдието и главен прокурор Джеф Сешънс обяви нови ограничения в правомощията на имиграционните съдии, според които те няма да могат да прекратяват или отменят депортации, както до момента. Прекратяването на дело за депортация не предоставя правен статут на имигрант, но му дава време да преследва други начини да остане в страната законно.

Тенденцията за драстично увеличение на арести и депортации вероятно ще продължи и през 2019 г. От 11 септември влезе нова политика, която дава право на USCIS да издава т.нар. Notice to Appear, след което обикновено следва депортация. Те вече няма да искат допълнителни доказателства (RFE) или да изпращат notice of intent to deny (NOID), когато една петиция за виза няма всички доказателства или не отговаря напълно на условията. Преди това пък служителите на службата да изпращат Notice to Appear на имигрантите.

Промяната ще засегне много хора на студентски и работни визи.

Досега имигранти с отказан или изтекъл статут, като например след работна виза H1-B или след студентска виза F-1, можеха доброволно да напуснат страната и да поискат нов статут, за да останат в САЩ. Според новата практика обаче USCIS може да им издаде Notice to Appear в момента на отказа за нов статут или веднага след изтичането на стария. Така например студент на виза F-1 може да се окаже с депортационно писмо дни след изтичане на семестъра му. Notice to Аppear задължава имигранта да се яви пред имиграционен съдия. Ако това не се случи, му се издава писмо за депортация, след което следва забрана за влизане в страната. От друга страна, ако имигрантът остане в страната да оспорва статута си, което може да отнеме години, той става “нелегално пребиваващ” през това време. Например, ако един служител иска да удължи Н-1В визата си със сегашните 9-12 месеца, които се чака за решение, дори и той да подаде молбата си 6 месеца преди да му изтече статутът, пак ще има 3 до 6 месеца, в които по новата политика ще е без статут и без право на работа. А ако му бъде отказано удължаване на статута, той ще е натрупал незаконно пребиваване в страната, а след това ще е и обект на 3- или 10-годишна забрана за връщане в САЩ в зависимост от това колко дълго е “незаконното му пребиваване”, преди да се издаде заповедта за депортация.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

ИМИГРАЦИОННИ

Започна лотарията за зелена карта. Ето изискванията

Кандидатите могат да подават заявки за участие до 19 ч. българско време във вторник на 9 ноември 2021 г.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Архив

Държавният департамент на САЩ обяви началото на лотарията за „зелена карта“. Кандидатите могат да подават заявки за участие в програмата DV-2023 по електронен път на адрес dvprogram.state.gov от 19 ч. българско време в сряда на 6 октомври 2021 г. до 19 ч. българско време във вторник на 9 ноември 2021 г. Няма да се приемат заявки, които са подадени по-късно от регистрационния период или по пощата. Няма такса за регистрация в програмата.

Лотарията за „зелена карта“, чиято съдба беше под въпрос още от първите дни на администрацията на бившия президент Доналд Тръмп, е един от предпочитаните начини на българите да преследват своята американска мечта. Техният интерес към програмата беше сравнително еднакъв през последното десетилетие – около 100 000 наши сънародници всяка година кандидатстват, а между 1000 и 2000 печелят.

Данните за последните три години обаче показват, че двойно по-малко българи са кандидатствали за „зелена карта“ – от 33 000 през 2019-а, до 14 000 за последната година. През 2020 година кандидатите са били 22 000. Спечелилите тогава са 348. Година по-рано са били 343. През 2018-а 776 души са получили право за пребиваване в САЩ благодарение на лотарията.

Българите не искат да ходят в САЩ - драматичен спад на кандидатите за зелена карта

Всяка година Програмата за разнообразяване на имигрантския поток предвижда до 55 000 имигрантски визи за хора от страни с нисък процент на имиграция в САЩ. Участниците в програмата трябва да отговарят на конкретни изисквания, а визите се издават на изтеглените на случаен принцип измежду всички участници.

Инструкциите за програмата DV-2023 са публикувани на английски и на български език в сайта на Посолството на САЩ в България – bg.usembassy.gov.

Изисквания за кандидатстване:

Законът допуска само една заявка за всеки участник за всеки регистрационен период.

Кандидатите, които са изпратили повече от един формуляр, няма да имат право на виза по програмата DV. Възможно е обаче съпруг и съпруга да подадат по един отделен формуляр, като включат в него своя брачен партньор, ако и двамата отговарят на изискванията.

САЩ връщат кандидат-имигранти от България без ваксина

Всеки основен кандидат трябва да предостави информацията от своя валиден паспорт. Това изискване се отнася само за титуляря, а не за членовете на неговото семейство.

Всички участници трябва да се регистрират с актуална снимка, направена през последните шест месеца. Ако някой прикачи снимка, с която е участвал в предишно издание на програмата DV, няма да има право на виза по тази програма.

Няма гаранция, че изтеглените на случаен принцип от програмата ще получат виза. Това, че някой е изтеглен, означава, че той има право да кандидатства за виза по програмата. Ако номерът на участника е под лимита от номера, които могат да бъдат обработвани, участникът в програмата може да получи възможност да кандидатства и евентуално да получи виза по тази програма.

Тъй като е възможно някои от първите 55 000 изтеглени да не отговарят на условията за виза или да не продължат с участието си в програмата, ще бъдат изтеглени повече от 55 000 заявки за участие.

От 1 октомври: Зелена карта? Само срещу ваксина

Това също означава, че няма да има достатъчен брой визи за всички, които са били изтеглени първоначално. След като всичките 55 000 визи бъдат издадени, програмата ще приключи. Възможно е визовите номера да бъдат изчерпани преди септември 2023.

Изключително важно е участниците да запазят уникалния номер за потвърждение на регистрацията си в програмата DV поне до 30 септември 2023 г.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Имиграционните на Байдън връщат по-лесния тест за US гражданство

На 1 декември миналата година Службата, под командването на Тръмп, внедри по-сложен тест за получаване на гражданство.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Архив

Администрацията на Джо Байдън обяви, че ще премахне строгия тест за получаване на гражданство от ерата на Тръмп и ще се върне към по-лесната версия от 2008 г., правейки процеса на натурализация в САЩ по-достъпен за всички отговарящи на условията лица.

Новият процес влиза в сила от 1 март, се казва в съобщение от Службите за гражданство и имиграция на САЩ (USCIS).

На 1 декември миналата година Службата внедри по-сложен тест за получаване на гражданство.

Имиграционните на Тръмп пуснаха нов, по-труден тест за US гражданство

Тестът се държи от хора, които кандидатстват за американско гражданство чрез натурализация и е едно от законовите изисквания за натурализиране. Кандидатите трябва да демонстрират знания и разбиране на основите на историята, принципите и формата на управление на САЩ.

Предишната администрация на Тръмп беше въвела някои промени в теста, например, въпросите бяха увеличени от 100 на 128, а възможностите при въпросите с повече от един верен отговор имаха политически и идеологически оттенък.

От Службата за гражданство обясниха промените с мотива, че те могат неволно да създадат потенциални бариери пред процеса на натурализация.

Байдън отмени забраната на Тръмп за зелените карти

Федералната агенция твърди, че тестът за гражданско гражданство от 2008 г. е разработен с участието на повече от 150 организации.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Байдън предлага US гражданство след 8 години за имигрантите без статут

Мярката предвижда най-бързия път за американско гражданство за имигрантите без статут от подобни закони, предлагани през последните години

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Новоизбраният президент Джо Байдън планира да предложи имиграционна реформа още в първия си ден на поста, която ще осигури път към гражданство в рамките на 8 години на близо 11 милиона души без легален статут в САЩ.

Законопроектът ще е стотици страници и ще бъде представен в сряда и ще бъде в рязък контраст с рестриктивната имиграционна политика през последните 4 години на Доналд Тръмп. Мярката предвижда най-бързия път за американско гражданство за имигрантите без статут от подобни закони, предлагани през последните години (обикновенно 10-15 години). Байдън обаче не е включил в законопроекта допълнително средства и мерки за сигурността по границата, което в миналото е било важна условие за двупартийна подкрепа. Това поставя под съмнение приемането на заонопроекта в разделения Конгрес където демократите имат 50 места в Сената. Повечето закони там се приемат с мнозинство от 60 сенатори.

Според предложението тези, които са били в САЩ към 1 януари 2021 г. без легален статут, ще получат временен статут под формата на зелена карта за 5 година, ако имат чисто минало, платят данъци и отговарят на други изисквания. Ако след това решат, ще могат да кандидатстват за американско гражданство след 3 години.

За някои имигранти процесът ще е още по-бърз. Т.нар. дриймъри – имигранти, доведени в САЩ като деца, работници в селското стопанство и хора от страни с временен защитен статут, ще могат да получат по-бързо зелена карта, ако са в училище, работят или отговарят на други условия.

Законопроектът не предвижда създаването на нов вид работни визи или програми за временна заетост на чужденци.

В първите си дни като президент Байдън се очаква да предприеме други бързи действия чрез укази, с които да обърне пагубните имиграционни политики от времето на Тръмп като отмяна на забраната за пътуване на хора от предимно мюсюлмански страни и други рестрикции за легалната имиграция.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА