Открийте ни и в

Здраве

Ето симптомите при тромбоза след ваксиниране с АстраЗенека

Всеки един от тях поотделно не е тревожен, но ако се проявят комплексно, трябва да се потърси лекарска помощ

bgvoice

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Симптомите, за които трябва да следим за тромбоза вследствие на поставена ваксина „Астра Зенека“, са задух, болка в гърдите, подуване на крайници, синини, главоболие. Всеки един от тях поотделно не е тревожен, но ако се проявят комплексно, трябва да се потърси лекарска помощ. Това заяви проф. д-р Мариана Мурджева, член на ваксинационния щаб и ректор на Медицински унивеситет-Пловдив пред bTV.

Тя поясни, че препоръките при „Астра Зенека“ са втората игла да се постави между 4 и 12 седмица, като най добре е между 7-10 седмица за най-надежден имунен отговор.

Oткриха причината за тромбозите след ваксиниране с AstraZeneca

Проф. Мурджева обясни, че имунният отговор се изгражда за около 15-20 дни след първата игла. Периодът е различен за различните ваксини. След втората игла при трите ваксини имунитет има след 7-10 дни, но за да бъде приета ваксинацията за завършена, трябва да имаме поставени и двете игли. Така че при ваксината на „Пфайзер“ са нужни 30-35 дни, при „Модерна“ – 35-40 дни, а „Астра Зенека“ – 13-14 седмици от вакисната.

При преболедувалите имуннен отговор има след 15-2-дневен период от началото на инфекцията, като пикът е на 2-3 месец. При 6-8 месец имунитетът спада, но засега категорично данните сочат, че имунитетът трае 6-8 месеца. Според данните досега толкова ще е и при ваксините – до една година.

Пациентите, които са преболедували, могат да неутрализират британския вариант, но същото не може да се каже за южноафриканския и другите.

Висш служител на ЕМА потвърди: Има връзка между ваксината AstraZeneca и тромбите

Симптомите, за които трябва да следим за тромбоза вследствие на поставена ваксина „Астра Зенека“, са задух, болка в гърдите, подуване на крайници, синини, главоболие. Всеки един от тях поотделно не е тревожен, но ако се проявят комплексно, трябва да се потърси лекарска помощ, заяви проф. Мурджева.

Тя поясни, че препоръките при „Астра Зенека“ са втората игла да се постави между 4 и 12 седмица, като най добре е между 7-10 седмица за най-надежден имунен отговор.

Колективен имунитет през май е твърде амбициозна програма, но не е невъзможна – ако имаме достатъчно количество ваксини, доставени навреме, което се очаква да стане. Второто условие е свързано с много сериозно ваксиниране от няколко десетки души на ден, разясни още микробиологът.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Здраве

Близо четвърт от преболедувалите COVID-19 имат трайни здравословни проблеми

Сред пациентите, хоспитализирани и след това изписани от болницата, 0,45 процента са починали в рамките на 30 дни или повече от инфекцията

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Близо една четвърт от хората, заразили се с COVID-19, месец или повече по-късно се сблъскват със здравословни проблеми, каквито не са имали преди инфекцията, предаде Франс прес, позовавайки се на резултатите от мащабно американско проучване.

За целите на изследването са анализирани медицински данни за близо два милиона американци, засегнати от вируса. Проучването е най-голямото, осъществено с цел да се изследват дългосрочните ефекти от заболяването, според независимата организация Феър Хелт, която е събирала информация от здравноосигурителни компании.

За целите на изследването са анализирани данните за близо 1,96 милиона души, които са дали положителни проби за COVID-19 в периода между февруари и декември 2020 г.

„Въпреки че много пациенти се възстановяват от COVID-19 в рамките на няколко седмици, някои изпитват постоянни или нови симптоми повече от четири седмици след диагностицирането“, пишат авторите на изследването.

Белият дом ще празнува на 4 юли "независимостта от вируса"

Двата основни изпитвани проблема са болка (невралгия, мускулна болка…) за 5 процента от хората и затруднено дишане в 3,5 процента от случаите. Те са последвани от хиперлипидемия (концентрация на липиди в кръвта) или хипертония, неразположение или силна умора, тревожност, чревни проблеми.

Пациентите, които са съобщавали за подобни симптоми преди инфекцията си с COVID-199, са били изключени от проучването, обясняват от Феър Хелт, както и тези, страдащи от заболявания, които могат да компрометират резултатите (рак, бъбречна недостатъчност).

В детайл данните показват, че малко над 23 процента от заразените са потърсили лечение месец или повече след заразяването си за поне един от анализираните здравословни проблеми.

Най-тежките случаи на COVID-19 е по-вероятно да причинят подобни оплаквания: близо 50 процента от хората, хоспитализирани с вируса, са имали поне един от тези здравословни проблеми, в сравнение с 27 процента от симптоматичните случаи на COVID-19 и почти 19 процента от асимптоматичните.

САЩ и ЕС целят 2/3 от световното население да бъде ваксинирано срещу коронавирус до края на 2022 година

Освен това 0,21 процента от хората съобщават, че имат шум в ушите 30 дни или повече след заразяване с COVID-19 – проблем, който вече е отбелязан от други изследвания.

И накрая, сред пациентите, хоспитализирани и след това изписани от болницата, 0,45 процента са починали в рамките на 30 дни или повече от инфекцията. Рискът от смърт за тях е бил 46 пъти по-голям, отколкото за тези, които не са били хоспитализирани.

Едно от ограниченията на изследването е, че тестова група хора без COVID-19 не е анализирана като база за сравнение. Постоянните симптоми на COVID-19 или т.нар. „дълъг Ковид“ постепенно се изучават от специалистите. Причините обаче „все още са неизвестни“, отбелязват от Феър Хелт.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Учени: Има повишен риск от деменция при употреба на статини срещу холестерол

Статините са широко предписвани лекарства за понижаване на холестерола

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Хората с леко когнитивно увреждане или здрави когнитивни функции, които приемат определен клас статини за дълго време, липофилите, са повече от два пъти по-склонни да развият деменция, отколкото тези, които не приемат статини, според ново американско научно изследване.

Изследването, проведено от изследователи от Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA), което беше представено на годишната конференция на Обществото за ядрена медицина и молекулярно изобразяване в САЩ, се основава на проведени CT сканиране на позитронно-емисионна томография (PET) върху потребители с високо наднормено тегло.

Открито е значително намаляване на метаболизма в област на мозъка (задната кора на адукторната спирала), която първо е засегната от болестта на Алцхаймер.

Не са наблюдавани клинични или метаболитни нарушения при потребители на други статини.

Статините са широко предписвани лекарства за понижаване на холестерола и сърдечносъдовия риск от инфаркт или инсулт.

В някои развити страни, като САЩ, почти половината от възрастните хора на възраст над 75 години приемат статин.

Статините се разделят на фокусирани върху черния дроб хидрофилни и липофилни, които се разпределят в тялото.

Към днешна дата според изследователите има няколко противоречиви проучвания за ефектите на статините върху когнитивните процеси. Някои стигат до извода, че статините предпазват от деменция, докато други ускоряват появата на деменция.

Изглежда, че ново изследване проправя пътя за констатация, че само някои статини могат да повлияят на развитието на мозъка и ума в дългосрочен план.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Изследване: Повече от половината червила и спирали са пълни с опасни химикали

Някои от откритите вещества са причина за поява на различни видове рак.

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Повече от половината масово използвани козметични продукти като червила, спирали, пудри, съдържат високи нива на опасни химикали. Това сочат данните от проучване на учени от университета на Нотр Дам в американския щат Индиана.

Изследователите са тествали 230 продукта за съдържание на флуор – показател за наличието на пер- и полифлуороалкилирани вещества (PFAS) и са ги открили в 52 на сто от тях.

При предишни изследвания беше открита връзка между определени пер- и полифлуороалкилирани вещества и различни здравни проблеми, сред които рак на бъбреците, на тестисите, високо кръвно налягане и други.

Пер- и полифлуороалкилираните вещества (PFAS) са голяма група синтетични химикали. Те са устойчиви на разграждане.

„Когато тези вещества попаднат в кръвта, остават там и се натрупват“, обяснява проф. Греъм Пийзли, който е ръководител на проучването. Той предупреждава също, че има и допълнителен риск от замърсяване на околната среда, свързан с производството и изхвърлянето на тези химикали в околната среда.

Американските учени установили високи нива на флуор при 56% от изследваните фон дьо тени и продукти за очи, при 48% от тези за устни и при 47% от спиралите.

Продуктите, които са рекламирани като „дълготрайни“ и „водоустойчиви“, съдържат високи нива на опасните химикали, обясняват експертите.

Двайсет и девет от козметичните продукти с високо съдържание на опасните химикали са тествани и за други полифлуороалкилираните вещества освен флуор. Оказало се, че съдържат между четири и 13 пер- и полифлуороалкилираните вещества, но това било отразено върху етикета само на един от тях.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Такситата в София вече поскъпнаха – 1,54 лева е първоначалната такса

След 2 май всички шофьори трябва да работят на новите цени

Затвори