Открийте ни и в

Български истории

Еудженио: Българска екомода в Лондон, Дубай и Китай (ВИДЕО)

Популярният в Англия и Близкия изток дизайнер преподава в университета на Саутхямптън

публикувано

на

„Новата реалност“ след пандемията ме накара да поспра, да помисля върху ценните за мен неща – мода, пътувания и желанието да преподавам на млади хора. И трите ми се случиха“, казва Евгени. „Пандемията ми даде възможност и да изчистя детайлите по моя моден бранд „Eugenio“ – допълва дизайнерът. – Той е отражение на мен самия. Аз съм отворен към всякакви възрасти, раси, религии и сексуална ориентация. Старая се да бъда много приобщаващ, да създавам дрехи и за 20-, и за 60-70-годишни“, казва той.

Първият български екодизайнер Евгени Петков – Еудженио е харесван и в Лондон, където живее, и в Дубай. А напоследък е и любим

преподавател по моден дизайн

на китайци. Този 34-годишен вечно усмихнат, добронамерен и позитивен чаровник сам предизвиква нещата да се случат.

В София е и за трети път организира нестандартно модно събитие – като тематично парти. Идеята си е негова. „Голям купон е – радва се Евгени. – С моите фенове се черпим с разни питиета, говорим си за мода и за други неща, смеем се, те разглеждат модели от последната ми колекция… Всичко е непринудено, весело и вдъхновяващо – и за тях, и за мен.“

През зимата на 2020-2021 г. в концептуалната дизайнерска платформа „Иван Асен 22“ на Нели Митева Eugenio организира тематично парти. Вдъхновен от това колко много фенове има и в България, през март 2021 г. в същия шоурум той организира едно от своите нетрадиционни събития – Great British Fashion Tea Party („Голямо британско модно чаено парти“). Докато разглеждат тоалетите на Еудженио, гостите пият чай и похапват бисквити, както при емблематичния Five o’clock.

Миналия уикенд, на 11 и 12 юни, Eugenio организира отново в дизайнерската платформа „Иван Асен 22“ Карибско модно парти. „Лято е, време за море и плаж. Бях облечен в карибски стил, правих им карибски коктейли, а те разгледаха модели от колекцията ми за лято 2023“, разказва Евгени.

Еудженио е първият екодизайнер не само у нас, но и на Балканите, който прилага

авангардни методи като рециклиране

и етична мода. Преди пандемията, нанесла съкрушителен удар на модната индустрия, Евгени излага моделите си в Лондонското сити и два пъти годишно участва в шоурум в Седмицата на модата в Париж. Стагнацията обаче не го отчайва, продължава да търси нови ниши и се реализира успешно.

Към екомодата се насочва случайно. Роден е в Ботевград, в семейство с ограничени възможности. Това го стимулира да бъде по-креативен, да рециклира и използва максимално материалите. От малък е луд по модата – рисува дрехи и обувки по чиновете в училище. Има силната подкрепа на майка си Сребрана – артистична натура, която рисува хубаво и е специалист по ландшафтен дизайн. „Баща ми настояваше да имам някаква по-стабилна професия, но мама ме подкрепи“, спомня си Евгени.

 

Той учи в специализирана паралелка по приложно изкуство. Завършва Текстилния техникум във Враца по специалността моделиране и конструиране на облекло. На 16 години вечно усмихнатият, позитивен и талантлив тийнейджър вече е любимец на дамите и те се надпреварват да си поръчват модерни дрехи при креативния шивач.

От малък си мечтае

да замине за Париж

при голямата мода и учи сериозно френски. Родителите му – хора със средни доходи, нямат възможност да го издържат, но Евгени е упорит. Първо заминава да работи по програма за гледане на деца. Съдбата обаче го намира в Пловдив. На голямо модно ревю за прически е поканен да облече моделите. Представители на компанията за продукти за коса „Шварцкопф“ са впечатлени и го канят да създава дрехи за техни рекламни събития с прически. А той си има частни клиенти и звезди като Силвия и Теди Кацарови, Мария Илиева и Рут Колева.

Към екомодата, която у нас по това време не е още популярна, го насочва една репортерка от Ню Йорк – Абигейл Доан. Тя му отваря очите и вратите към чужбина. Препоръчва го на световната екоорганизация, с клон в Хонконг и Ню Йорк, канят го за техен представител от Балканите. Той представя свои модели на модно дефиле EcoChik в сградата на ООН в Женева, с дизайнери от над 30 държави от целия свят. Хитът му е булчинска рокля от

сурова, тъкана на село вълна

с кринолин от върбови клонки. Роклята е обявена за най-добър Haute Couture. Негов модел става Юлия Юревич, „Мис България 2007“. Вдига се медиен шум.

Когато заминава при своя приятелка в Лондон, артистичната мултикултурна атмосфера на британската столица го грабва и решава да остане там. Учи моден дизайн в University of West London. Преподавателите и колегите го признават за един от най-добрите студенти. Участва в много голям и известен конкурс за млади дизайнери – „Mittel Moda The Fashion Award“, където показва своя екоколекция мъжка мода. Влиза в селекцията от 22-ма обещаващи млади дизайнери.

А съдбата си знае работата. Една българка – Ралица Петрова, е силно впечатлена от уникалната му булчинска екорокля. Тя става негова втора майка, подкрепя го морално и финансово. И днес той живее при приятелите, които приема като свое второ семейство – Ралица и Алекс Петрови.

Еудженио: Българска екомода в Лондон, Дубай и Китай

С второто си семейство в Лондон – Ралица и Алек Петрови.

Преди пандемията Евгени работи за модна къща „ESSE Vie London“. Печели много частни клиенти, предимно от Индия и арабския свят. Реализира с успех свои колекции с марката „Eugenio“ в Дубай и Лондон. Разработва и модели с плетива, които много се харесват в Лондон, а за изпълнението се грижи майка му от Ботевград.

Когато по време на локдауна модната къща „ESSE Vie London“ фалира, Евгени не се отчайва. Връща се да презареди в Родината си. Още от летището обаче е изпратен на 14-дневна карантина в апартамент в Младост. След карантината през 2020 г. той остава за няколко месеца в България. „Беше едно от най-хубавите ми лета. Преоткрих Родината си. Бях и по Черноморието с приятели“, разказва той.

През есента се връща в Лондон и решава да атакува модния пазар в Дубай, където има много почитатели и всяка година ходи на изложението „Експо“.

Арабските жени харесват

изящната екомода на чаровния българин, а той продава дрехите с марка „Eugenio“ в бутици и на частни клиенти.

На 3 март 2021 г. е одобрена молбата му да стане британски гражданин. „Големи емоции бяха – споделя той. – На официалната церемония беше много вълнуващо. Изпълнява се химнът, заклеваш се във вярност на кралицата и короната… Беше като кулминация на всички мои терзания и търсения през годините, дали съм достатъчно добър, за да живея в това общество. Сега съм с двойно гражданство, а напоследък, като се прибирам в Лондон, усещането е все едно се връщам у дома.“

Еудженио: Българска екомода в Лондон, Дубай и Китай

Клетвата му пред кралица Елизабет II на 28 август 2021 г.

От 3 септември 2021 г. Евгени Петков е и преподавател по моден дизайн във филиала на университета на Саутхамптън в град Далиан в Китай. „Оцениха ме като дизайнер и като енергичен човек, желаещ да се учи и усъвършенства. Беше като сбъдната мечта, започнах да преоткривам себе си като преподавател“, казва Евгени.

През изминалия семестър е излъчвал лекциите си онлайн. Заради голямата часова разлика му се е налагало да става в 5 и да започва лекции в 6, но работата толкова го вдъхновява, че свиква и с това. „Трудно беше само да обяснявам на студентите онлайн техническата част – как се създава кройка, как се конструира дреха – казва той. – Но затова пък можех да излъчвам лекциите си от България, от Лондон, Дубай, от летището в Париж…“

Еудженио разказва на своите студенти за екологичната мода и това, което прави самият той като дизайнер. Сред неговите методи най-широко разпространено е рециклирането – когато от вече готови дрехи се правят нови. При метода zero waste (“нула загуби“) платът се използва така, че от него да не се изхвърли и парченце.

Не толкова популярна е етичната мода – материалите да са произведени в страната, в която е дизайнерът, да се плаща добре на хората, които шият дрехите. Другото направление е

стопроцентови естествени материали

коприна, вълна, памук, лен. Евгени рециклира и парчета плат, останали след изработката на колекции. „Като един Плюшкин събирам платове от всевъзможни места, които после включвам в концепцията за дадения сезон или каквато и да е тема – казва той. – Има все повече производители на екоматериали. Правят дори кожа от гъби, от ананас, коприна от мрежата на паяци.“

Еудженио: Българска екомода в Лондон, Дубай и Китай

Със своя приятелка Амал на камили в пустинята.

„Формулата ми за успех? Във все още свития моден пазар в Англия не горя никакви мостове, не пренебрегвам никакви пазари. Старая се брандът ми да достига до всякакви култури, страни, етноси“, казва Еудженио. Заедно с колегата му, талантливият и успешен дизайнер Иван Донев, ще представят българската мода на форума VIE Fashion Week в Дубай от 23 до 26 юни.

С отварянето на някои летища отново пламва и другата му страст – пътуването. Миналата година реализира своя отдавнашна мечта – 2 седмици в Египет, който го инспирира. Пътува и до любимия Париж, посещава родната къща на Кристиан Диор в Нормандия. Ходи и в Дубай, Оман. Скоро се е върнал от Маракеш, който свързва с най-голямото си вдъхновение и муза през целия си живот – Ив Сен Лоран.

Мароко го инспирира за бохемски живот и цветове. Там той рисува новата си колекция за лято 2023. Основните акценти са много цвят – жълто, розово и цикламено – като мароканска градина, а също и супер ефирни материали – коприна, вискоза и памук. При силуетите го вдъхновяват кафтанът и абаята – с модерно, европейско звучене и с арабски привкус.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА