Открийте ни и в

СВЯТ

ЕЦБ увеличава лихвите с половин процент

Това е първото увеличение на лихвите от 11 години насам

публикувано

на

Сн.: ЕРА/БГНЕС

Европейската централна банка ще повиши в четвъртък лихвените проценти за първи път от 11 години насам, като за най-вероятно се смята по-решителна промяна с половин процентен пункт (50 базисни точки), тъй като взимащите решенията се страхуват да не загубят контрол над необуздания ръст на потребителските цени.

Инфлацията, която в еврозоната вече се доближава до двуцифрена територия, сега е изложена на риск да се закотви доста над целта на ЕЦБ от 2% годишно. Избягването на този сценарий изисква повишаване на лихвените проценти, дори ако това забави – или срине – икономиката, която вече страда от въздействието на войната на Русия срещу Украйна.

Но в управата на ЕЦБ, изглежда, далеч не са единни относно това колко бързо трябва да се движи банката, като някои твърдят, че тя вече изостава далеч от кривата, особено в сравнение с глобалните партньори като Федералния резерв на САЩ. Други посочват предстояща рецесия, която ЕЦБ рискува да изостри, ако не внимава.

Банката доскоро сигнализираше за увеличение само с 25 базисни пункта, което да бъде последвано от по-голямо повишение през септември. Но източници, близки до дискусията, казаха за “Ройтерс”, че увеличение от 50 базисни пункта също ще бъде на масата за обсъждане в четвъртък, тъй като перспективите за инфлация бързо се влошават.

Еврото продължава да се възстановява след паритета с долара

Икономисти, анкетирани от агенцията, прогнозираха увеличение само с 25 базисни пункта, но повечето казаха, че базата всъщност трябва да се повиши с 50 базисни пункта, вдигайки рекордно ниската си лихва по депозитите от минус 0.5% до нула.

Усложнявайки решението, неотдавнашният спад на обменната стойност еврото до 20-годишно дъно спрямо долара също засилва инфлационния натиск, добавяйки аргументи за по-голямо увеличение на лихвените проценти, дори ако това в крайна сметка навреди на растежа.

По-голямо увеличение обаче би наложило ЕЦБ да предпази по-задлъжнели нации като Италия или Испания от скок на разходите за заеми. Така че ще е необходима и сделка за нова схема за закупуване на облигации, която вече е близо до договаряне според източници.

Когато лихвените проценти се покачат, разходите по заеми в периферията на блока често нарастват непропорционално и ЕЦБ обеща да се бори с този вид фрагментация с нов инструмент.

Въпреки че не се очаква да бъдат обявени всички подробности за него, гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард вероятно ще поеме твърд ангажимент и трябва да предложи на финансовите пазари поне някои подробности, включително относно изискванията за задействане на помощ от ЕЦБ.

През юни, когато тя пое само неясен ангажимент, инвеститорите незабавно отправиха предизвикателство към ЕЦБ, повишавайки доходността от италианския дълг до най-високата му стойност от десетилетие. Това принуди ЕЦБ да свика спешна среща и да обяви по-силен ангажимент.

В момента пазарите виждат движение на лихвите от почти 100 базисни пункта до септември и комбинирани 170 базисни пункта повишения до края на годината. Това се равнява на увеличения на всичките следващи четири срещи, с няколко стъпки от по 50 базисни пункта.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено