Открийте ни и в

СВЯТ

Жега и суша в цяла Европа: Рейн пресъхва, засядат кораби, забраняват поливането

Вековни фонтани пресъхнаха във Франция, заводи в Германия спират производство

публикувано

на

Нивото на река Рейн е изключително ниско
Нивото на река Рейн е изключително ниско; Снимка: ЕПА/БГНЕС

Жегата в Западна Европа предизвика невиждана от години суша.

В повечето страни предприеха необичайни мерки за справяне с липсата на вода.

Трафикът по река Рейн, който е изключително затруднен поради ниското ниво на водата, беше допълнително утежнен, след като двигателят на кораб отказа и съдът запуши част от плавателния път.

"Рейн е смъртоносен капан": Стана ясно как са се удавили трите български момичета

Корабът, превозващ товар от 1660 тона, е бил принуден да пусне котва в реката и така е спрял трафика между Санкт Гоар и Обервезел.

Нивото на река Рейн е необичайно ниско за тази част от годината, което възпрепятства плаването на много кораби.

По този повод Федерацията на германските индустрии (ФГИ) предупреди, че може да се наложи заводите да намалят или напълно да спрат производство, защото понижаването на нивото на река Рейн затруднява превозването на товари.

Изповедта на Светлана Борилович, майката на убиеца от Цетине: По-добре и той да е мъртъв

В Лондон пък се въвеждат мерки за ограничаване използването на вода, считано от 24 август, съобщи най-голямата водоснабдителна компания във Великобритания “Темс уотър”.

На близо 15 милиона души в столицата и района на Оксфорд на запад се забранява да поливат градините си, да пълнят малки и големи басейни, да мият колите, прозорците и вътрешните си дворове с маркучи.

Освирепял делфин хапе курортисти наред и вкарва в болница

За първи път от 10 години подобни мерки за ограничаване на ползването на вода засягат Лондон, където сушата през последните месеци превърна парковете в отчайващо сухи площи.

Няколко водоснабдителни компании вече обявиха подобни забрани, основно в южната част на страната, но също и в графство Йоркшир.

При многократно неспазване на забраната в района на Лондон нарушителите са заплашени от наказателно преследване, а за еднократно се издава само предупреждение.

В селцето Сеян в Южна Франция, вековните каменни фонтани са празни, а от кранчетата в домовете на хората тече вода до строго определен лимит само благодарение на водоноски, тъй като природните извори в населеното място са пресъхнали, съобщи Ройтерс.

Тъй като страната, както и голяма част от Европа, се бори със сушата и рекордно високите температури, жителите на живописното село, които доскоро поливаха градините си и пълнеха басейните си без да се замислят, сега трябва да постъпват по съвсем различен начин, казва кметът Рене Юго.

ФБР разобличи Болдуин за смъртта на операторката: Дръпнал е спусъка, не е станало грешка

“От време на време се появяват по няколко облака, но няма вода, никога няма вода, нито капка дъжд”, казва той, докато седи до пресъхналия фонтан.

“Започваме да се отчайваме, защото положението не се подобрява.

Така че всички са намалили потреблението си на вода”, допълва Юго.

Нивата на вода се проверяват всяка седмица, за да се гарантира, че всички домакинства в селото спазват лимита от по 150 литра на човек на ден.

Нивото на потребяваната вода се проверява всяка седмица, за да се гарантира, че всички домакинства в селото спазват дневния лимит от по 150 литра вода на човек.

Пред очите на децата си: Жена почина по време на полет

За да може водата изобщо да стигне до селото, както и да някои други населени места в близост, тя трябва да се транспортира от райони, в които потоците от мрежата от извори, захранващи даден регион, все още са достатъчно силни, за да позволяват добиването ѝ.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено