Открийте ни и в

САЩ

Жега на Западния бряг: 46 градуса по Целзий очакват жителите на Калифорния през уикенда

Температурите не просто ще чупят дневни или месечни рекорди, но ще са най-горещите за всички времена.

публикувано

на

Сн.: Pixabay

Пожарникарите, които са постигнали стабилен напредък в овладяването на втория и третия по големина пожари в историята на Калифорния, са на път да се изправят пред поредното екстремно метеорологично събитие, този път под формата на продължителна, потенциално рекордно гореща вълна.

Жегата ще се усети в голяма част от Калифорния в петък, да достигне връх в много райони в неделя и след това да продължи през Labor Day и вероятно след това.

През този период важат предупреждения за високи и опасни температури в някои части на Аризона, Невада и голяма част от Калифорния. Възьможно е горещото време да продължи и след уикенда.

Метеорологична служба в Лос Анджелис използва силен език, за да опише какво очаква калифорнийци – условия, които могат да причинят смъртоносна топлинна болест и повишена опасност от големи пожари.

Температурите не просто ще чупят дневни или месечни рекорди, но ще са най-горещите за всички времена.

„Очаквайте изключително горещи дни с температури, които могат да достигнат до 115 градуса по Фаренхайт (46 по Целзий) в долината на Сан Фернандо и около 110 градуса по Фаренхайт (43 по Целзий) в за долината на Антилопа“, заяви метеорологичната служба в дискусия за прогнози, публикувана онлайн.

Синоптиците отбелязват, че настоящата прогноза за Лос Анджелис показва 102 градуса по Фаренхайт (39 по Целзий) в неделя, което ще е даже хладно в сравнение с останалите райони на Калифорния.

Температурите през нощта също ще се повишават, усилвайки дискомфорта от през деня и увеличавайки риска за здравето “, заявяват от метеорологичната служба.

Прогнозите са, че това тази гореща вълна ще бъде по-гореща от последната, която заля Калифорния през средата на август. По време на тази гореща вълна Долината на смъртта регистрира най-високите 130 градуса по Фаренхайт (54 по Целзий), една от най-високите температури. Сега температурата там се очаква да достигне 120 градуса по Фаренхайт (49 по Целзий). Издадено е предупреждение за прекомерна жега.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

САЩ

Фирми на Тръмп и Къшнър се облагодетелствали от помощите за коронавируса

Анализ установява, че фирми, регистрирани на имоти, собственост на организацията Trump, както и на компаниите Kushner, са се възползвали от програмата.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Обширни данни, публикувани от Администрацията за малкия бизнес SBA за това кой се е възползвал от програмите за облекчаване по време на пандемията, повдигат въпроси относно справедливостта и разпределението на заемите, предназначени за малкия бизнес, показва първоначален анализ на NBC News.

Анализът установява, че имоти, собственост на организацията Trump, както и на компаниите Kushner, собственост на семейството на Джаред Къшнър, зет и старши съветник на президента Доналд Тръмп, са се възползвали от програмата.

След месеци на съдебни спорове, SBA пусна данните във вторник вечерта за всеки малък бизнес, който е получил средства от Програмата за защита на заплатите (PPP) или заем за икономическа вреда (EIDL).

„Ню Йорк таймс“: Тръмп обсъждал „превантивни помилвания“ за децата си

Данните разкриват на-пълната информация до момента за раздадените 700 милиарда долара опростими заеми, въведени от Конгреса и администрацията на Тръмп през пролетта за допустими разходи, включително заплати, наеми, комунални услуги и плащания на ипотечни лихви.

Анализът на NBC News, една от 11 редакции, подали иск за публикуване на данните, показва още:

Над 25 заема за PPP на стойност над 3,65 милиона долара са дадени на фирми с адреси в недвижими имоти, собственост на Тръмп и Къшнър, които плащат наем на тези собственици. Петнадесет от имотите са докладвали, че са запазили само едно или нула работни места или изобщо не са докладвали брой заети хора.

Разследват схема за подкупи срещу помилване в последните дни на Тръмп

Заемите, свързани с фирми в имоти на Тръмп и Къшнър включват финансиране от 2 164 543 долара за Triomphe Restaurant Corp., в Trump International Hotel & Tower в Ню Йорк. Компанията съобщи, че парите не са използвани за запазване на работни места.

Фирма, наречена LB City Inc, която е в хотел Kushner’s Bungalow в Лонг Бранч, Ню Джърси, е получила заем за $ 505 552,50 долара, който използвала за запазване на 155 работни места.

Двама наематели на 725 5th Avenue, Trump Tower, са взели над 100 000 долара и са запазили само три работни места.

Embed from Getty Images

Четирима наематели в имота на Къшнър на 666 5th Avenue са били финансирани с над 204 000 долара и са запазили само шест работни места.

В данните бяха разкрити и някои обезпокоителни признаци на лошо управление, твърди NBC News. Отпуснати са над 100 заеми на компании, в които не е посочено име на фирма, изброени са като „няма име на разположение“ или са показани потенциални грешки при въвеждане на данни. Изглежда, че над 300 компании са получили над 10 милиона долара заеми чрез своите дъщерни дружества. Според условията, никой бизнес не можеше да получава повече от 10 милиона долара на предприятие, с изключение на тези в хранителната или хотелиерската индустрия.

Констатациите веднага породиха опасения пред правителствените групи за отчетност.

„Много месеци и неизпълнени обещания по-късно, разпореденото от съда публикуване на тези ключови данни, докато администрацията на Тръмп е на стъпка от вратата, е срамно отказване от задължения и явно лошо управление на програма, с която милиони работници и малък бизнес трябваше да преминат тази пандемия “, заяви в изявление Кайл Хериг, президент на Accountable.US, надзорен орган за отчетност.

Embed from Getty Images

Първоначално заявеното от служителите намерение на програмите PPP беше да помогнат при изплащането на заплати за малкия бизнес, който се бори под въздействието на мерките за блокиране на коронавируса. Заемите целяха да осигурят мост през лятото за това, което се надяваше да бъде подобрен икономически и здравен климат през есента.

Но почти от самото начало програмите, особено PPP, предизвикаха критика за това как са били администрирани и дали са били разпределяни справедливо.

Големите национални банки първоначално даваха заеми само на клиенти, с които са имали съществуващи връзки по кредитиране. Бизнесът, притежаван от цветнокожи хора без силни банкови взаимоотношения, се оказа с ограничен достъп и се принуди да търси други пътища за финансиране. Съществуваше и постоянният въпрос за това какво определя „малкия бизнес“, след като лобирането от хотелиерството и ресторантьорството увеличи максималния брой служители, допустим до 500, въпреки че над 98 процента от малкия бизнес в Америка имат по-малко от 100 служители.

Embed from Getty Images

Администрацията се опита да отговори на жалбите, като например отделяне на ден само за по-малките общински банки да кандидатстват за заеми. Но дори това преодоля компютърните системи на SBA. Всички тези противоречия увеличиха натиска за прозрачност.

Но за разлика от предишните правителствени програми за спасяване, по-рано агенцията публикува по-малко подробни версии, които според съображения за поверителност пропускат фирмените имена и адресите на кредитополучателите, заели по-малко от 150 000 долара. И вместо конкретни суми на заемите, заемите бяха изброени в диапазони.

SBA защити работата си с програмата, когато публикува данните си във вторник вечерта.

„Исторически успешните програми за заеми за COVID подпомагане са помогнали на милиони малки предприятия и десетки милиони американски работници, когато са имали най-голяма нужда от тях“, заяви говорител на SBA в изявление, придружаващо съобщението.

Embed from Getty Images

Но докато правителствените групи за отчетност пресяваха данните късно през нощта и ги качваха в публично достъпни бази данни като SearchPPP.com, те изразиха съжаление относно случилото се с толкова много малки фирми, отчасти поради лошо управление на програмата за заем.

„Едва сега – след като беше принудена, стотици хиляди малки предприятия са пропаднали и милиони долари на данъкоплатците са пропилени – тази администрация дръпна завесите, за да разкрие злоупотребите, които се случват зад кулисите“, каза Хериг. „Американците заслужаваха открита, прозрачна програма за подпомагане на малкия бизнес, когато стартира тази пандемия, и всяка нова програма за подпомагане на малкия бизнес трябва да вземе поука от крайните неуспехи на тази.“

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

КРИМИ

Обвиниха капитан на кораб в 34 непредумишлени убийства

67-годишният мъж не е назначил нощен пазач

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Капитанът на плавателен съд, унищожен от пожар миналата година край Калифорния, е обвинен в 34 непредумишлени убийства на моряци от екипажа и пътници.

Джери Бойлан е причинил косвено смъртта на хората на борда на плавателния съд под негово командване „поради неправомерно поведение, небрежност и невнимание към задълженията си“, се казва в обвинението.

Прокурорите твърдят, че 67-годишният мъж не е назначил нощен пазач и не е провел противопожарен инструктаж на моряците, както се изисква от закона.

Бойлан беше сред петимата членове на екипажа, които успяха да се спасят от пожара, обхванал 23-метровия кораб край Санта Барбара на 2 септември 2019 г.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

От САЩ към България за Коледа: PCR тест или изолация

Българският здравен министър издаде заповед, която важи до 31 декември

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Българите в САЩ, които искат да се върнат в България за Коледа и Нова година, ще могат да го направят, но само след отрицателен PCR тест. Ако нямат такъв, те ще трябва да се самоизолират за 10 дни. Тези изисквания обаче няма да важат за сънародниците ни, които пристигат от Канада, които могат да влизат в Родината свободно. Това стана ясно от заповед на здравния министър на България Костадин Ангелов, която ще е в сила до 31 декември.

Тя забранява влизането на територията на страната през всички гранични пунктове с въздушен, морски, железопътен и автомобилен транспорт. Заповедта прави изключение за български граждани и за такива на още 54 държави, сред които и Канада, но не и Съединените щати.

Когато изключените от забраната обаче

влизат от страна, за която тя важи

също ще трябва да представят документ с отрицателен резултат от проведен до 72 часа по-рано PCR.

Българите и чужденците със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и техните семейства, които не представят такъв документ, ще се поставят под карантина за срок от 10 дни. Това ще става в дома им или в друго място за настаняване, което са посочили като място за пребиваване, с предписание, издадено от директора на съответната регионална здравна инспекция или оправомощено от него длъжностно лице.

Карантината ще може да бъде отменена при представяне на документ, показващ отрицателен PCR тест, който е направен до 24 часа след влизането в България. Предписанието се отменя в срок до 24 часа от представяне на документа, показващ отрицателен резултат от проведеното изследване по метода на полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19, се казва в заповедта на българския здравен министър.

В нея са посочени всички изключения, при които влизането в България е разрешено – сред тях са медицински специалисти, медицински научни работници, социални работници и техните ръководители, когато целта на пътуването е свързана с упражняваната от тях професия, сезонни земеделски работници и работници в областта на туризма, организатори и участници в международни спортни състезания, официални длъжностни лица и други. Всички те, както и жителите на страни, за които забраната за влизане в страната не важи, могат да минат и транзитно през България.

В заповедта на министъра е уточнено и

какво се случва с шофьорите

на камиони, превозващи стока за други държави. За тях Агенция „Пътна инфраструктура“ ще определя място, на което трябва да престоят водачите заедно с товарните автомобили до отпадане на забраната за тях.

В заповедта е посочено още, че при установяване на пътник с COVID-19 на борда на въздухоплавателно средство, което е кацнало на територията на България, членовете на кабинния екипаж, обслужвал пътника с COVID-19, не се планират за следващ полет, като се поставят под карантина за 10 дни.

 


Кои държави са изключени от забраната

От забраната за влизане в България са изключени гражданите на държави – членки на Европейския съюз (ЕС), Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, на страни по Шенгенското споразумение (включително Република Сан Марино, Княжество Андора, Княжество Монако и Държавата град Ватикан) и членовете на техните семейства (включително лицата, които са във фактическо съжителство с тях).

Забраната не важи и за гражданите на Австралийски съюз, Канада, Грузия, Япония, Нова Зеландия, Република Руанда, Република Корея, Кралство Тайланд, Република Тунис, Източна република Уругвай, Обединените арабски емирства, Украйна, Република Северна Македония, Република Сърбия, Република Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Република Молдова, Израел, Държавата Кувейт, Република Беларус и Република Турция.

В България ще могат да влизат и хора със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България, както и техните семейства. Това важи и за чужденци с българска виза за дългосрочно пребиваване вид „D“.

Забраната за влизане в България няма да важи и за онези, които имат разрешение за пребиваване в държава – членка на Европейския съюз, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, или в страна по Шенгенското споразумение (включително Република Сан Марино, Княжество Андора, Княжество Монако и Държавата град Ватикан) и членовете на техните семейства.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada

Повече в гореща вълна, жега, Здраве, Калифорния
Заради пожарите: Най-старият парк в Калифорния е опасен за посетителите

Стотици пожари изпепелиха близо 5950 квадратни километра през последните две седмици

Затвори