Открийте ни и в

Български истории

Железопътната гара в Земен става на 113 години

Държавната комисия първоначално определила село Жабляно за гара, но местните чорбаджии не преотстъпили имоти за строителство

публикувано

на

Железопътната гара в Земен става на 113 години

Жп гарата в Земен навършва 113 години, съобщиха от общината. Построяването й се явява преломен момент в историята на града. Държавната комисия първоначално определила село Жабляно за гара, но местните чорбаджии не преотстъпили имоти за строителство. Видните беловчани Симеон Арнаудов, свещеник Янаки Митов и Йордан Димитров, като научили за това, предложили на комисията жп гарата да бъде в село Белово (предното име на Земен) и предоставили необходимата площ за строежа. Предложението било прието. Този обществен акт се оказал съдбовен за бъдещото развитие на селото и изграждането му като център на Краище.

Строителството на жп линията в участъка Земен било ръководено от италианския инженер Клинка, на чието име днес е кръстен централният площад на града. Малката Земенска котловина, прекосена от виещата се жп линия, е оживена и от първата сграда – станция Земен. Тя била открита в деня на Св. Пантелеймон – 9 август 1909 г. На многолюдното тържество дошли всички беловчани, гости от селата на Краище и от София, Радомир, Кюстендил и Перник. На тържеството присъствали видни държавници, културни дейци, висши военни. Оттогава на 9 август всяка година се провежда голям събор в Земен, наречен от местните “пантеле”.

Гарата е именувана Земен, на името на Землънград, а селото запазва името си Белово до 1925 г. Успоредно на гарата, по продължение на линията, на моста и пътя, само за 5 години изникнали хубави двуетажни сгради с бакалници, гостилници, занаятчийски ателиета и складови бази. Новият квартал бил наречен “Гарата”. Започнал небивал стопански напредък. Гарата се оформила като търговски център на цяло Краище.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА