Открийте ни и в

Крими в САЩ

Железопътният убиец – един от най-издирваните престъпници от ФБР

Заслужавам това, което получавам, били последните думи на Анхел

публикувано

на

Железопътният убиец – един от най-издирваните престъпници от ФБР

Железопътният убиец – така мексиканецът Анхел Матурино Ресендиз става популярен в сводките на ФБР и един от най-издирваните от Бюрото престъпници в САЩ.

Ресендиз пътува незаконно по товарните влакове из Америка и намира мишените си близо до железопътните линии. Неговите атаки се отличават с брутални удари по главата, често причинени от предмети,

намерени в собствените домове на жертвите

ФБР го свързва с най-малко 15 убийства в няколко щата през 90-те години на миналия век като само една жена успява да оцелее след атаката му – след като е пребита, изнасилена и оставена да умре.

Къща, обитавана от зли духове, сее смърт и пустее празна

Ресендиз успява да се измъкне от залавяне редица пъти, като се депортира доброволно обратно в Мексико, но с комбинираните усилия на оперативна група на ФБР и собствената му сестра той най-накрая е изправен пред правосъдието през 1999 г.

Според документите на Министерството на правосъдието Ресендиз е роден на 1 август 1959 г. в Пуебла, Мексико, с името Анхел Леонсио Рейес Ресендиз. На 14 години той нелегално влиза във Флорида, но след това е депортиран през 1976 г., пише chr.bg.

За период от 20 години Ресендиз е бил депортиран или доброволно връщан в Мексико 17 пъти, след като влиза незаконно в САЩ, използвайки серия от псевдоними.

Осъждан най-малко 9 пъти за тежки престъпления

включително кражба с взлом, той ще бъде депортиран, след като излежава присъдата си – след което ще се върне обратно в САЩ, където ще възобнови престъпната си дейност…

Носейки се напред-назад през границата, Анхел незаконно се вози по товарни влакове, докато работи сезонна мигрантска работа във ферма, където кара мотриси до Флорида за брането на портокали или до Кентъки за брането на тютюн.

През 1986 г. убива първата си жертва: неидентифицирана бездомна жена в Тексас. Но едва когато убива и двама тийнейджъри, избягали от вкъщи през 1997 г. близо до железопътни линии в Централна Флорида, следователите свързват убийствата и осъзнават, че си имат работа със сериен убиец.

Зловещите престъпления на Железопътния убиец

В нощта на 29 август 1997 г. в Лексингтън, Кентъки, младата двойка Кристофър Майер и Холи Дън се разхожда по релсите близо до Университета на Кентъки, когато Ресендиз внезапно излиза иззад електрически трафопост.

След като връзва ръцете и краката на ужасената двойка и запушвайки устата на Майер, Ресендиз изчезва – и по-късно се появява с голям камък, който пуска върху главата на Майер. Той изнасилва Дън, която спира да се съпротивлява, когато според сведенията й вижда колко лесно би му било да я убие.

Железопътният убиец – един от най-издирваните престъпници от ФБР

Оставена жестоко пребита с голям предмет и с множество фрактури по лицето,

Дън е единствената оцеляла жертва на Железопътния убиец

Ресендиз продължава да скита по релсите и да извършва убийства в няколко щата, като свирепостта на атаките му нараства с всяко убийство. Нападенията му са прекъснати едва когато е задържан от Службата за имиграция. Но веднъж на свобода, убийствата се възобновяват.

Пребива до смърт две възрастни жени в Тексас

След като пребива до смърт две възрастни жени в домовете им в Тексас и Джорджия, Ресендиз влиза в къщата на Клаудия Бентън в Тексас късно през нощта на 17 декември 1998 г. Бентън скоро е намерена в спалнята си пребита до смърт със статуетка. И Анхел далеч не е приключил.

На 2 май 1999 г. влиза в дом на пастор и съпругата му във Ваймар, Тексас. В къщата им, разположена зад църквата и близо до железопътните линии (разбира се), Ресендиз пребива Норман и Карен Сирник до смърт с чук, докато спят, след което напада сексуално Карън.

Търсенето на убиеца вече получава широко внимание в националните медии, като дори се появява в епизод на America’s Most Wanted.

Как Железопътният убиец успява да се скрие?

ФБР вижда прилики между убийствата на Бентън и Сирник и ДНК, извлечена от местопрестъпленията, се оказва, че съвпада. Събраните данни са въведени във VICAP – национален информационен център за данни, който събира, съпоставя и анализира информация за насилствени престъпления.

Убийството на Кристофър Майер в Кентъки, от което Холи Дън оцеля по чудо, изглежда съвпада с аспекти на убийствата на Бентън и Сирник – включително и ДНК (отново). Така вече ФБР получава федерална заповед за ареста на Ресендиз в края на май 1999 г. и сформира мултиагенционна работна група, за да го арестува.

Имиграционните го задържат 9 пъти

За период от 18 месеца имиграционните задържат Железопътния убиец 9 пъти, но криейки се зад фалшиви самоличности, той е доброволно връщан в Мексико всеки път. Най-сериозната грешка на властите обаче е в нощта на 1 юни 1999 г. според документите на Министерството на правосъдието – тогава Ресендиз е задържан на влизане в САЩ в пустинята близо до граничния пункт Санта Тереза ​​в Ню Мексико.

Жена на 102 години откри гроба на изчезналото си бебе (СНИМКИ)

Той предоставя неизползван псевдоним и различна дата на раждане и тъй като властите не знаят, че има заповед за ареста му във връзка с няколко убийства, отново го връщат по негово желание в Мексико на следващия ден. Два дни по-късно обаче Железопътният убиец влиза в Тексас и зверски извършва още четири убийства в рамките само на 12 дни.

На 4 юни Ресендиз убива двама души за един ден, като сексуално напада в Хюстън учителката Ноеми Домингес, преди да я убие с кирка. С открадната кола пътува до Шуленберг, Тексас, на около 6 километра от Ваймар и предишните убийства в Сирник. Там използва същата кирка, за да убие 73-годишната Жозефин Конвика, оставяйки оръжието забито в главата й.

Продължавайки на север, Ресендиз нахлува в дома на 80-годишния Джордж Морбър, само на 90 метра от железопътна линия в Горъм, Илинойс, застрелва го в тила с пушка, а след като 57-годишната дъщеря на Морбър, Каролин Фредерик, пристига, той не пощадява и нея, пребивайки я до смърт, след което я и изнасилва.

Залавянето на Анхел Матурино

Специалната група на ФБР е изумена, когато установява, че Анхел е бил арестуван и депортиран 8 пъти само за година и половина – особено за случая на 2 юни 1999 г., когато щатските и федералните заповеди за ареста му бяха излезли и вече текат интензивни усилия за залавянето му.

Зад кулисите сестрата на Анхел работи с тексаския рейнджър Дрю Картър, като насърчава брат си да се предаде и по-късно тя получава 86 000 долара за помощта си при предаването му.

Историята на Цеци Яричката: 10 месеца крие мъртвата си майка и харчи пенсията за пиене

На 13 юли 1999 г. убиецът, придружен от семейството си, се предава на граничния мост в Ел Пасо. Безобидният външен вид на Железопътния убиец, висок 152 сантиметра и тежащ 86 килограма, седи в контраст с чудовищните действия, които е извършил.

Ресендиз е оценен като умствено разстроен, но не и като невменяем по време на процеса и на 18 май 2000 г., след като и Холи Дън дава показания, мъжът е осъден за тежкото убийство на Клаудия Бентън. След като също признава за 8 други убийства, Ресендиз е осъден на смърт.

В деня на неговата екзекуция той иска прошка от присъстващите членове на семействата на жертвите си и от Бог, „че позволи на дявола да ме измами“.

С последните си думи, които гласят: „Заслужавам това, което получавам“, Железопътният убиец умира от смъртоносна инжекция на 27 юни 2006 г.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено