Сенатска комисия одобри законопроект, който изисква младите жени да се регистрират във военната наборна служба (Selective Service) заедно с мъжете и при необходимост – война и друга национална криза – да бъдат мобилизирани. Ако законът влезе в сила, за първи път в американската история жените ще бъдат на военен отчет.

Наборната служба е официално премахната в САЩ през 1973 г., след Виетнамската война, от администрацията на Ричард Никсън и страната премина към професионална армия.

Въпреки че няма задължителна военна служба, мъжете, навършили 18 години, трябва да се регистрират на отчет във военната наборна служба за в случай, че се наложи мобилизация. Федералният закон изисква това да става в 30-дневен срок след навършването на 18 години, а имигрантите трябва да го направят в 30-дневен срок от идването си в САЩ.

Законопроектът е дело на председателя на сенатската комисия за военната служба Джак Рийд – демократ от Роуд Айлънд. Той предвижда премахването на определението „мъжки“ в настоящия закон, поставяйки жените на равна основа с мъжете.

http://gty.im/1233616169

Далеч не всички са съгласни с нововъведението. Членът на комисията, сенатор Джош Харли, републиканец от Мисури, обяви, че е против промяната, като писа в Twitter в петък:

„Американските жени героично са служили в и в помощ на бойните части от основаването на нашата нация. Едно е да им се разреши да изберат сами тази служба, но е нещо съвсем друго тя да бъде натрапена на нашите дъщери, сестри и съпруги. Хората от Мисури чувстват определено, че задължаването на жените да се бият в нашите войни е погрешно, и така смятам и аз!“

Жени служат на всички нива в американската армия, откакто през 2013 година Пентагонът отвори за тях фронтови, включващи сухопътни бойни действия, позиции. Подкрепящите законопроекта на Рийд смятат, че е крайно време жените да минат на военен отчет, още повече, че военната служба се е променила много от ерата на Виетнамската война.