Открийте ни и в

България

Женско сдружение ще изследва причините за домашното насилие

Целта му е изследване на причините, следствията и възможните подходи за предотвратяване на насилието, основано на пола

публикувано

на

Над 1700 са жертвите на домашно насилие от началото на годината

Женско сдружение „Екатерина Каравелова“ – Силистра в партньорство с Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий” започва проект на тема „Социално-психологическа биография на насилието в българското семейство и интерпретиране на етнопсихологическите особености спрямо европейските ценности и политики”, съобщиха от сдружението.

Проектът е финансиран от фонд „Активни граждани“ България.

Целта му е изследване на причините, следствията и възможните подходи за предотвратяване на насилието, основано на пола, във връзка с равенството между жените и мъжете. Основните целеви групи, към които е насочена инициативата, са политици на национално и европейско ниво и образователни институции.

Извършено е вече теоретично изследване на българското семейство, съдържащо данни и факти за домашното насилие. Тази година стартира анкетно проучване във всички 28 области в страната, извършвано от студенти. Неговата цел е да измери нагласите и дефицитите по отношение на домашното насилие. Определени са 14 области от България с характерни особености в социално-икономически аспект и фолклор, в които се подготвя изследване на полово-ролевите стереотипи и взаимоотношенията в българското семейство към момента.

Очакванията на партньорите са да се включат над 3 500 лица общо в двете изследвания, за да се постигне представителност на проучванията. Анализът ще послужи и като основа за оформяне на предложения за законодателни промени, свързани с предотвратяване на насилието, основано на пола, и с равнопоставеността в България.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА