Открийте ни и в

Коронавирусът

Жителите на Шанхай се борят срещу карантинните мерки

По-рано този месец хора в изискан жилищен комплекс в Шанхай излязоха по улиците, за да протестират срещу ограниченията

публикувано

на

Жителите на Шанхай се борят срещу карантинните мерки
Сн.: БТА

Жители на китайския град Шанхай успяват да си извоюват свобода да излизат от домовете си, противопоставяйки се на карантинните мерки, въведени заради коронавируса, съобщава Асошиейтед прес.

По-рано този месец хора в изискан жилищен комплекс в Шанхай излязоха по улиците, за да протестират срещу ограниченията, наложени от техните общински власти. На следващия ден те получиха възможност да излизат навън.

Информация за “победата” им бързо се разпространи из чатгрупите в града, като накара хората, оставащи в локдаун, да се запитат дали и те да не предприемат подобни действия. Впоследствие още жители се противопоставиха на ръководствата на своите жилищни комплекси и някои постигнаха поне частично смекчаване на ограниченията.

Не е ясно колко широко са разпространени тези случаи, но те отразяват недоволството, натрупало се след почти два месеца карантинни мерки в Шанхай, при които хората са държани затворени в местата, където живеят, въпреки че броят на новозаразените с коронавируса намаля до няколкостотин в 25-милионния град.

Това също така напомня за властта, която имат кварталните комитети в Китай. Управляващата Китайска комунистическа партия разчита на тях да разпространяват пропагандни съобщения, да налагат изпълнението на нейните решения и дори да уреждат лични спорове. Тези комитети, както и структурите под тях стават обект на недоволство, особено след като някои от тях в Шанхай и други градове отказаха да позволят на жителите да излизат навън дори след отмяната на официалните ограничения.

Над 21 милиона души там сега са в т.нар. „предпазни зони“ – най-слабо ограничителната категория. На теория те са свободни да излизат навън, но на практика решението за това се взема от жилищните комитети.

На някои хора се позволява да излизат, но само за няколко часа със специално издаден пропуск за един ден или определени дни от седмицата. На някои места се разрешава да излиза само по един човек от домакинство, а на други излизането на хора е изцяло забранено.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено