Открийте ни и в

България

Забавените резултати от преброяването лишават София от над 10 мандата

23-и, 24-и и 25-и МИР би следвало да се увеличат с рекордните 11 народни представители

публикувано

на

Забавените резултати от преброяването лишават София от над 10 мандата

Забавените резултати от националното преброяване лишават София от над 10 нови депутатски места.

На 3 октомври

трябва да бъде ясно как ще изглежда новият 48-ият парламент след гласуването в предсрочните избори.

В същия ден ще излязат още едни резултати – от официалното преброяване на населението, проведено през 2021 г.

Вече може да се подават заявленията за гласуване в чужбина

Резултатите от националното преброяване на НСИ се бавят.

Прогнозни данни

въпреки това бяха обявени. Спрямо предишното преброяване от 2011 г. населението на България е намаляло с 11%, или 844 000 души.

24 партии и 7 коалиции ще си оспорват местата в следващия парламент

С изключение на София, чиито жители се увеличават, във всички останали области в страната броят на хората намалява. Това означава, че Централната избирателна комисия не може да отчете увеличеното население на столицата.

Оказва се, че

данните от преброяването ще разкрият не само демографския проблем, а и това, че предстоящият вот е на практика вече подменен. И че изборите са “откраднати” още преди да са се провели. И то напълно законно.

Какво обещават партиите преди изборите? (ВИДЕО)

Причината е, че ЦИК определя по колко депутатски мандата се полагат на всеки от 31-те избирателни района на база резултатите от последното преброяване на населението.

Следователно – колкото по-населен е един избирателен район, толкова повече депутати следва да излъчи. И обратното – колкото по-обезлюден е друг район, толкова по-малко депутати трябва да се избират от там, за да се следва принципът на представителството.

Това означава,

че ако данните на НСИ бяха окончателно потвърдени преди началото на август, ЦИК трябваше да отчете промяната и да изчисли около 54,5 мандата общо за трите избирателни райони в столицата – 23-и, 24-и и 25-и. Досега те излъчваха общо 42-ма депутати.

Българите извън родината ще гласуват в 734 секции в 61 държави В такъв случай, трите многомандатни избирателни района в София могат да бъдат лишени от потенциални нови над 10 депутатски места на предстоящите избори.

На 4 август

ЦИК вече определи броя на мандатите за изборите на 2 октомври. Разпределението на 240-те депутатски места тази година е същото както за трите парламентарни избора през миналата година. То съвпада с всички през изминалите 11 години, тъй като последното официално преброяване на населението беше проведено през 2011 г. Оттогава насам, освен че България се обезлюдява, текат и процеси на вътрешна миграция, данните за които НСИ обяви още през януари.

Как биха изглеждали мандатите

Ако се стъпва на предварително известните данни от преброяването тази година, би следвало трите избирателни района в София (23, 24 и 25 МИР) да се увеличат с рекордните 11 народни представители, твърдят пред “Капитал”. 

Последните години от София се избират 42-ма от всички 240 народни представители. Ако НСИ бяха отчели вече промените, на предстоящите избори жителите на столицата щяха да избират 11 депутати повече – 53-ма.

ЦИК с информация за предстоящите избори

Това означава също, че най-обезлюдяващите се към момента области трябва да намалят своята “квота”. Според предварителните данни на НСИ това са Видин, Добрич и Монтана. Към момента от населението на Видин се избират четирима народни представители, от Добрич – шестима, а от Монтана – петима.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено