Открийте ни и в

САЩ

Забраната на абортите нарежда САЩ до развиващите се страни и Латинска Америка

Този ход противодейства на глобалната тенденция към по-свободен достъп до аборти и поставя САЩ в много малък клуб от държави, които ограничиха достъпа през последните години

публикувано

на

Сн.: ЕРА/БГНЕС

Решението на Върховния съд на САЩ да отмени Роу срещу Уейд в петък отекна в целия свят, противопоставяйки страната на ключовите й съюзници в областта на репродуктивното здравеопазване.

Британският премиер Борис Джонсън каза, че то “очевидно има огромно влияние върху мисленето на хората по света” и нарече решението на съда “голяма стъпка назад”. Други световни лидери също критикуваха решението. А в няколко европейски страни през уикенда се проведоха протести.

Сн.: ЕРА/БГНЕС

Сн.: ЕРА/БГНЕС

Този ход противодейства на глобалната тенденция към по-свободен достъп до аборти и поставя САЩ в много малък клуб от държави, които ограничиха достъпа през последните години.

Ето как САЩ се сравняват с останалия свят по въпроса за абортите след решението. Според Световната здравна организация (СЗО) до петък САЩ бяха една от 56 държави, в които абортът беше законен по молба на жена, без изискване за обосновка. Обикновено те бяха в компанията на други западни държави, тъй като малко развити страни забраняват или силно ограничават достъпа до аборти.

Според Центъра за репродуктивни права от 36-те държави, които Департаментът по икономически и социални въпроси на ООН определя като развити икономики, всички с изключение на две – Полша и Малта – позволяват аборти при поискване или по широки здравни и социално-икономически причини.

Но краят на федералната защита на абортите ще доведе до присъединяване на части от САЩ към тези редици. Правата на аборт вече ще се определят от американските щати, освен ако Конгресът не предприеме действия.

Сн.: ЕРА/БГНЕС

Повече от половината американски щати са сигурни или вероятно ще забранят аборта, след като Roe бъде отменен, според института Guttmacher. Забраните вече влязоха в сила в множество американски щати след постановяването на решението на Върховния съд.

Такива закони противоречат на глобалната вълна за либерализиране на законите за абортите през последните години.

Миналата година Върховният съд на Мексико единодушно постанови, че санкционирането на аборта е противоконституционно, в решение, засягащо прецедента за правния статут на аборта в цялата страна.

Абортът вече не е престъпление в Мексико, осъдените жени са освободени от затвора

„Никога повече няма да бъде наказателно преследвана жена или лице, способно да носи дете“, каза съдията Луис Мария Агилар след решението. „Днес заплахата от затвор и стигмата, които тежат върху хората, които свободно решават да прекъснат бременността си, са прогонени.“

Северната съседка на САЩ, Канада, е една от малкото страни, които позволяват аборт по всяко време на бременността. Премиерът Джъстин Трюдо разкритикува действията в американските щати за затрудняване на достъпа до абортите и в петък осъди решението като “ужасяващо”.

Сн.: ЕРА/БГНЕС

Абортите се предлагат в болници и частни клиники в Канада, в повечето случаи процедурата се покрива от планове за здравно осигуряване на провинциалното правителство, което означава, че те са по същество безплатни. Но липсата на национален закон за абортите в Канада остави достъпа до услуги в цялата страна неравномерен.

Повечето държави от Европейския съюз – включително тези в Г-7 – позволяват аборт с ограничения на бременността, като най-често срещаните са до 12 седмици. Изключения след този период обикновено се допускат на определени основания, като например ако бременността или раждането представляват риск за здравето на майката.

Противопоставянето на процедурата като цяло е по-малко разпространено в тези страни, отколкото в САЩ. И най-важното е, че рядко се намират развити страни, където абортите не се правят в екстремни случаи, като например когато жената е била жертва на изнасилване или кръвосмешение. Но много от забраните за аборти, които влизат в сила в САЩ, не съдържат такива изключения.

Япония, наред със страни като Финландия и Индия, има разпоредби за аборт в случаи на изнасилване или риск за здравето на жената, но също и на по-широки социално-икономически причини. В развитите страни, където абортът е законен, нито една страна не е определила граница на бременността по-рано от шест седмици – както направи законът в Тексас, който Върховният съд разгледа миналата година. Съдът остави този закон в сила през декември, но съдиите добавиха, че доставчиците на аборт имат право да оспорват закона във федерален съд.

Сред демокрациите, сравними със САЩ, законите на Австралия са сред най-сходните. Както в САЩ, достъпът до аборт варира във всеки австралийски щат и територия – и доскоро някои региони криминализираха процедурата. Но докато някои американски щати постепенно ограничават своите закони за абортите, Австралия се движи в обратната посока. От 2018 г. процедурата е декриминализирана както в Куинсланд, така и в Нов Южен Уелс; и двата щата позволяват достъп до аборт до 22 седмици. Южна Австралия стана последният щат, който декриминализира абортите тази година.

Сред страните, където абортът е ограничен или незаконен, доказателствата сочат, че броят на процедурите не намалява – вместо това жените прибягват до опасни, нелегални аборти, според СЗО. Тези опасни процедури са рядкост в западния свят, но отмяната на Роу срещу Уейд може да ги направи по-разпространени в САЩ.

Близо половината от абортите в света са опасни, а 97% от опасните аборти се случват в развиващите се страни, казва СЗО.

Но Съединените щати не са единствената държава, в която правата на аборт са застрашени; в други, по-консервативни страни на света, популистките и авторитарните правителства по подобен начин са се опитали да ограничат достъпа до процедурата. Сред най-забележителните в това отношение е Полша, където миналата година влезе в сила забрана за аборти поради дефекти на плода, което по същество сложи край на почти всички аборти в страната. Абортът вече е разрешен в Полша само в случаи на изнасилване или кръвосмешение или когато бременността застрашава живота на майката. Полското правителство превърна аборта в проблем от идването си на власт през 2015 г., като привлече социалните консерватори в преобладаващата католическа нация, но предизвика масови протести в по-либералните градове на страната.

Словакия се опита да последва примера на Полша, но парламентът на страната отхвърли няколко законопроекта, предлагащи ограничения на репродуктивните права през последните две години.

Poltico: САЩ хвърлиха бомба за правата на абортите, Европа я детонира

И други европейски страни като Италия са наблюдавали широко използване на „клаузата за съвест“ или „възражения по съвест“, които позволяват на доставчиците да се откажат от предлагането на прекратяване поради морални възражения, според надзорни органи, включително Human Rights Watch (HRW).

В Латинска Америка и Карибите законите за абортите като цяло са строги. В Бразилия, например, процедурата е незаконна, освен при определени обстоятелства, като дефекти на плода или ако абортът е резултат от изнасилване, според HRW.

Жените и момичетата, които прекратяват бременността си при други обстоятелства, могат да бъдат изправени пред три години затвор, казва HRW. В Никарагуа и Ел Салвадор абортът е напълно незаконен при всякакви обстоятелства и присъдите от затвора в последната страна могат да продължат до 40 години.

В кои щати абортите ще бъдат забранени без решението „Роу“ (КАРТА)

„Такива закони на практика се равняват на изтезания, дискриминация и отричане на някои от най-основните човешки права на живот и достойнство“, заяви миналата година правозащитната организация Amnesty International във връзка със Салвадор.

През последните години някои решения там бяха отменени, като няколко жени бяха освободени от затвора след изтърпяване на части от дългите си присъди.

Но други страни в региона се придвижиха към разрешаване на абортите. Сенатът на Аржентина гласува за легализиране на абортите до 14 седмици през декември 2020 г., което прави страната най-голямата нация в Латинска Америка по това време, която легализира тази практика.

През февруари Колумбия последва примера, като Конституционният съд на страната реши в полза на легализирането на абортите до 24 седмици от бременността, съобщи върховният трибунал в изявление. И Еквадор също наскоро предприе стъпки за разхлабване на ограниченията за аборти в случаи на изнасилване.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА