Открийте ни и в

България

Забраниха на лидера на БОЕЦ да напуска страната преди трансплантация

публикувано

на

Лидерът на Гражданско сдружение БОЕЦ Георги Георгиев, който трябва да стане бъбречен донор на жена си във Франция, получи забрана да излиза от страната 6 дни преди датата за пътуването. Съпругата му Мариела е в терминален стадий на бъбречна недостатъчност от близо три години. В България на два пъти й е отказана трансплантация и семейството се е принудило да потърси лечение в чужбина, разказва Георгиев.

На 11 ноември е планирано двамата да отпътуват и бъдат приети в специализирана болница в Гренобъл, която е дала надежди за успешна трансплантация. Плановете им обаче бяха осуетени със заповедта, която бе препотвърдена на 5 ноември. За нея сигнализира самият Георгиев в социалните мрежи, а постът му бе споделен от стотици. Няколко часа по-късно прокуратурата промени решението си и му позволи да пътува.

За последния месец това е втора издадена забрана на Георгиев за напускане на страната. Първата е обжалвана от неговия адвокат Николай Хаджигенов. Отговор на обжалването няма, но вместо това

прокуратурата е заличила адвоката му

без да уведоми обвиняемия. Сега обвиняемият няма и доверен адвокат, но има нова „изрична” забрана за напускане на страната, по израза на Георгиев.

Георги Георгиев е един от най-упоритите и безкомпромисни критици на статуквото в съдебната власт. Той е неизменен участник във всеки протест с настояване за съдебна реформа и инициира издигането на кандидатурата на следователя Бойко Атанасов за главен прокурор като гражданска алтернатива на прокурор Иван Гешев.

В началото на юни т.г. домът на Георги Георгиев бе обкръжен от репортери на свързваната с Пеевски телевизия Канал 3, които останаха там в продължение на три дни. Между Георгиев и някои от репортерите е имало физическо съприкосновение. През юли прокуратурата повдигна обвинение на лидера на БОЕЦ за причиняване на леки телесни повреди по хулигански подбуди на двама души от екипа на телевизията.

Забраната за напускане на страната е издадена по това дело за хулиганство, за което, ако бъде осъден, Георгиев дори няма да лежи в затвора.
Пред Mediapool Георгиев разказа, че властите са го подложили на изключителен тормоз заради неговата гражданска активност и само през тази година са му изпратили 59 призовки, за да се явява по най-различни поводи пред властите.

„В момента, в който клиниката (в Гренобъл) даде своето съгласие, знаех, че мафията ще направи всичко възможно да осуети нашето пътуване и за пореден път да се опитат да убият съпругата ми, защото не ни остава много”, казва още Георги Георгиев.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА