Открийте ни и в

Здраве

Завръщане: Забравените болести, които могат да убиват отново

публикувано

на

От морбили заболява всеки, който не е ваксиниран

Докато коронавирусът завзема нови територии и цифрите за заразените и починалите не спират да се множат, светът си спомня опасните смъртоносни болести, които са убивали милиони в миналото и някои от които се завръщат и днес.

Учените отдавна предупреждават, че детски паралич, дифтерия, тетанус, морбили и коклюш може да се върнат в живота ни масово, след като са били изкоренени. За съжаление безпокойството и страхът не са достатъчни, за да ни предпазят от силно заразните и едва ли не забравени болести.

Дребната шарка, известна като морбили, вече показа, че е готовна да се върне. Хиляди са болните хора и стотици са смъртни случаи, причинени от една привидно победена болест.

Случаите на морбили по света напоследък зачестяват. През 2017 г. увеличението е било от над 30% спрямо 2016-а. А през първите месеци на 2019 година по данни на СЗО случаите на морбили са се увеличи с 300 процента спрямо същия период на предходната година. Факт е също така, че само от началото на новия век ваксинациите срещу морбили са спасили живота на над 20 милиона души. Ако тези ваксинации обхванат цялото световно население, болестта може да бъде изцяло победена.

Илейн от Уисконсин се разболява от морбили на пет. Тялото й гори. Толкова й е горещо, че веднага маха всичко, с което е завита. Стаята е тъмна, а на очите й постоянно има кърпа. По-късно разбира, че по този начин родителите се опитвали да предотвратят слепота – едно от най-сериозните усложнения от морбили. Те са под карантина и човек от здравния отдел окачва на вратата им бележка „никой да не влиза”. Оставят им храна пред вратата, а всички отпадъци се изгарят.

Оттогава са минали повече от 50 г.

Опасният инфекциозен вирус, който Световната здравна организация (СЗО) обяви за победена болест, обаче се завърна. През пролетта на 2019 г. огнища на морбили бяха регистрирани в щатите Вашингтон, Калифорния, Тексас и Илинойс, в няколко района на Ню Йорк обявиха извънредно положение, болни бяха регистрирани и в България.

В Европа и някои други части на света ситуацията се влошава от няколко години. Как се случи това?

„Отказът на родителите да ваксинират децата си и себе си, както и нарастващият поток от неваксинирани имигранти в развитите страни – това са основните причини за увеличаването на разпространението на морбили по света“, каза за Russia Beyond Сергей Нетесов, ръководител на лабораторията по бионанотехнология, микробиология и вирусология на Новосибирския държавен университет.

Става дума за 83 000 случая в Европа през 2018 г. – рекорд за XXI в. и три пъти повече от 2017 г. Нещата ескалират дотолкова, че през 2019 г. експертите от СЗО включиха отказа от ваксинация сред

10-те най-големи заплахи за здравето в света

 Морбили е едно от най-силно заразните инфекциозни заболявания изобщо. От един човек могат да се заразят средно девет до десет други, ако не са ваксинирани. Морбили се смята за по-заразен от ебола, туберкулоза или грип. Вирусът се предава лесно по въздушно-капков път – достатъчно е да сте в една и съща стая с инфектиран. Ето защо досега единственият начин да се противопоставим на тази и на много други болести е да създадем колективен имунитет. Това означава най-малко 93-95% от населението да е ваксинирано.

Рубеолата е другата зараза, която застрашава здравето. Заразяването с рубеола е толкова лесно, колкото и с морбили. В този случай се смята, че и двата вируса се „събират“: ако се появи огнище на морбили, скоро ще има и епидемия от рубеола – и обратното, казва професорът от Далекоизточния федерален университет Михаил Шчелканов. Вече има дори обща ваксина – едновременно срещу двете болести.

Треска, обрив по цялото тяло, чувствителност към светлина – симптомите на рубеолата са подобни на симптомите на морбили. Но ако децата я изкарват като обикновена настинка, то възрастните са обречени на страдание. Най-уязвимата група са бременните жени: заболяването може да предизвика сериозни усложнения за детето – катаракта, сърдечни заболявания и глухота.

Полиомиелитът засяга гръбначния мозък на децата

Франклин Рузвелт, Артър Кларк, Фрида Кало – всички те са жертви на полиомиелита, инфекция, която засяга гръбначния мозък на децата.

Висока температура, повръщане, хрема и непоносима мускулна болка в продължение на няколко дни. През 1916 г. 2000 деца умират от полиомиелит в Ню Йорк. В средата на XX в. болестта се превръща в истинско бедствие за Северна Америка и Европа. Всички са спасени от ваксината. В СССР, например, почти пълното елиминиране на болестта е обявено през 1961 г.

Най-голямата епидемия в България от полиомиелит е регистрирана през 1958 г. с 10 000 доказани заразени. Реално болните обаче са били над 1 млн. души. Вирусът на полиомиелита атакува двигателните неврони в гръбначния мозък, което причинява пълна парализа и крайниците атрофират. Когато пък са засегнати невроните, които отговарят за дихателната функция, пациентите спират да дишат.

 Вирусът на заушката инфектира жлезите

Заушката по правило не оставя след себе си сериозни последствия. Обикновено всичко започва с треска и възпаление на слюнчените жлези, което води до подуване на лицето за почти седмица. Понякога всичко приключва добре, но в някои случаи има усложнения.

Тъй като вирусът инфектира жлезите, панкреаса и репродуктивните органи, при момчетата може да възникне импотентност.


Едрата шарка убива стотици хиляди хора

През Средновековието едрата шарка покосява много европейски градове и села. Всяка година болестта убива стотици хиляди хора и оставя оцелелите с белязани тела завинаги.

Маймунската вариола се счита за леко заболяване и обикновено се среща в отдалечени части на Централна и Западна Африка

Днес болестта се счита за победена. Последният случай на заразяване в света е регистриран през 1977 г. „Но това не означава, че вирусите на едрата шарка са изчезнали и вече не представляват опасност за хората. Например, маймунската едра шарка ни притеснява все повече и повече“, казва руският учен Шчелканов. – Има вероятност да се адаптира към човека. Въпрос на време е“.

Вече има изолирани случаи на заразяване на хора с маймунска едра шарка – в Африка, САЩ, Англия и Сингапур. Сравнително добра новина е, че този вирус не е толкова опасен като вече познатата едра шарка – 10% от пациентите умират срещу 20-40%, а според някои източници дори 90% от случаите на едра шарка през Средновековието.


Методите от миналото в действие и днес

Сн. Flickr

Още от Средновековието карантините, а след това и санитарните кордони са били измислени и редовно прилагани в отговор на големи епидемии. Такава мярка беше въведена преди дни за милионите италианци, перди това тя беше приложета и в редица области на Китай, сред които и Ухан, откъдето тръгна епидемията.

Според Патрик Зилберман, специалист по история на здравеопазването във френското Висше училище за обществено здравеопазване, мерките, наложени в Ухан, се доближават до карантината в Мумбай в Индия, засегната от чумата през 1898 г.

Карантината е временно изолиране, наложено

на хора, на кораби, на животни

идващи от страни, в които има зараза с инфекциозна болест. Санитарният кордон съответства на разполагане на постове за наблюдение с цел контролиране и блокиране на влизането или излизането от засегнати от епидемия зони.

Иначе карантината се заражда през Средновековието с цел защита от чумата. Първи данни за нея има в Дубровник през 1377 г. и във Венеция от 1423 г. Тогава продължителността й е била 40 дни, откъдето идва и самата дума.

След това до карантини редовно се прибягва в Европа по време на епидемиите и на голямата холерна пандемия, засегнала континента през 30-те години на 19-и век.

Санитарният кордон пък се е появил във Франция през 19-и век, когато през 1821 г. Париж праща 30 000 военни да блокират границата с Испания, за да се попречи на разпространението на жълта треска.

Тези мерки за ограничаване на движението обаче могат да се окажат и контрапродуктивни, да породят паника и да подтикнат хората да избягат от засегнатите райони на всякаква цена.

Мерките могат да доведат и до сериозни социални смутове, както е станало в Мумбай по време на чумната епидемия от края на 19-и век, където е имало принудително вкарване в болници на мъже и жени, без разлика към коя каста са, допълва Патрик Зилберман.


Свински, птичи грип, СПИН… Жертвите са милиони

Историята описва опустошителни пандемии – едра шарка, туберкулоза, чума, при които през XIV в. загиват над 75 млн. души.

Преди да се появи новият коронавирус, е имало и други епидемии през ХХ и XXI век.

Ебола в Западна Африка отне живота на повече от 11 300 души предимно в Гвинея, Либерия и Сиера Леоне от декември 2013 до 2016 г.

18 500 души са починали от свински грип, за първи път открит в Мексико и САЩ през март 2009 г. Журналът „Лансет“ обаче смята, че са починали между 151 700 и 575 400 души.

Смъртоносният щам на птичи грип уби повече от 400 души, предимно в Югоизточна Азия.

СПИН – до днес 32 млн. души по света са починали от заболяването.

Хонконгски грип – около 1 млн. души са починалите, жертви най-вече са децата.

Около 1,1 млн. души умират от азиатския грип.

Испанският грип обхваща голяма част от световното население в края на Първата световна война – умират 50 млн. души.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА