Открийте ни и в

Здраве

Завръщане: Забравените болести, които могат да убиват отново

Вирусът от морбили е по-заразен от ебола, туберкулоза или грип

публикувано

на

От морбили заболява всеки, който не е ваксиниран

Докато коронавирусът завзема нови територии и цифрите за заразените и починалите не спират да се множат, светът си спомня опасните смъртоносни болести, които са убивали милиони в миналото и някои от които се завръщат и днес.

Учените отдавна предупреждават, че детски паралич, дифтерия, тетанус, морбили и коклюш може да се върнат в живота ни масово, след като са били изкоренени. За съжаление безпокойството и страхът не са достатъчни, за да ни предпазят от силно заразните и едва ли не забравени болести.

Дребната шарка, известна като морбили, вече показа, че е готовна да се върне. Хиляди са болните хора и стотици са смъртни случаи, причинени от една привидно победена болест.

Случаите на морбили по света напоследък зачестяват. През 2017 г. увеличението е било от над 30% спрямо 2016-а. А през първите месеци на 2019 година по данни на СЗО случаите на морбили са се увеличи с 300 процента спрямо същия период на предходната година. Факт е също така, че само от началото на новия век ваксинациите срещу морбили са спасили живота на над 20 милиона души. Ако тези ваксинации обхванат цялото световно население, болестта може да бъде изцяло победена.

Илейн от Уисконсин се разболява от морбили на пет. Тялото й гори. Толкова й е горещо, че веднага маха всичко, с което е завита. Стаята е тъмна, а на очите й постоянно има кърпа. По-късно разбира, че по този начин родителите се опитвали да предотвратят слепота – едно от най-сериозните усложнения от морбили. Те са под карантина и човек от здравния отдел окачва на вратата им бележка „никой да не влиза“. Оставят им храна пред вратата, а всички отпадъци се изгарят.

Оттогава са минали повече от 50 г.

Опасният инфекциозен вирус, който Световната здравна организация (СЗО) обяви за победена болест, обаче се завърна. През пролетта на 2019 г. огнища на морбили бяха регистрирани в щатите Вашингтон, Калифорния, Тексас и Илинойс, в няколко района на Ню Йорк обявиха извънредно положение, болни бяха регистрирани и в България.

В Европа и някои други части на света ситуацията се влошава от няколко години. Как се случи това?

„Отказът на родителите да ваксинират децата си и себе си, както и нарастващият поток от неваксинирани имигранти в развитите страни – това са основните причини за увеличаването на разпространението на морбили по света“, каза за Russia Beyond Сергей Нетесов, ръководител на лабораторията по бионанотехнология, микробиология и вирусология на Новосибирския държавен университет.

Става дума за 83 000 случая в Европа през 2018 г. – рекорд за XXI в. и три пъти повече от 2017 г. Нещата ескалират дотолкова, че през 2019 г. експертите от СЗО включиха отказа от ваксинация сред

10-те най-големи заплахи за здравето в света

 Морбили е едно от най-силно заразните инфекциозни заболявания изобщо. От един човек могат да се заразят средно девет до десет други, ако не са ваксинирани. Морбили се смята за по-заразен от ебола, туберкулоза или грип. Вирусът се предава лесно по въздушно-капков път – достатъчно е да сте в една и съща стая с инфектиран. Ето защо досега единственият начин да се противопоставим на тази и на много други болести е да създадем колективен имунитет. Това означава най-малко 93-95% от населението да е ваксинирано.

Рубеолата е другата зараза, която застрашава здравето. Заразяването с рубеола е толкова лесно, колкото и с морбили. В този случай се смята, че и двата вируса се „събират“: ако се появи огнище на морбили, скоро ще има и епидемия от рубеола – и обратното, казва професорът от Далекоизточния федерален университет Михаил Шчелканов. Вече има дори обща ваксина – едновременно срещу двете болести.

Треска, обрив по цялото тяло, чувствителност към светлина – симптомите на рубеолата са подобни на симптомите на морбили. Но ако децата я изкарват като обикновена настинка, то възрастните са обречени на страдание. Най-уязвимата група са бременните жени: заболяването може да предизвика сериозни усложнения за детето – катаракта, сърдечни заболявания и глухота.

Полиомиелитът засяга гръбначния мозък на децата

Франклин Рузвелт, Артър Кларк, Фрида Кало – всички те са жертви на полиомиелита, инфекция, която засяга гръбначния мозък на децата.

Висока температура, повръщане, хрема и непоносима мускулна болка в продължение на няколко дни. През 1916 г. 2000 деца умират от полиомиелит в Ню Йорк. В средата на XX в. болестта се превръща в истинско бедствие за Северна Америка и Европа. Всички са спасени от ваксината. В СССР, например, почти пълното елиминиране на болестта е обявено през 1961 г.

Най-голямата епидемия в България от полиомиелит е регистрирана през 1958 г. с 10 000 доказани заразени. Реално болните обаче са били над 1 млн. души. Вирусът на полиомиелита атакува двигателните неврони в гръбначния мозък, което причинява пълна парализа и крайниците атрофират. Когато пък са засегнати невроните, които отговарят за дихателната функция, пациентите спират да дишат.

 Вирусът на заушката инфектира жлезите

Заушката по правило не оставя след себе си сериозни последствия. Обикновено всичко започва с треска и възпаление на слюнчените жлези, което води до подуване на лицето за почти седмица. Понякога всичко приключва добре, но в някои случаи има усложнения.

Тъй като вирусът инфектира жлезите, панкреаса и репродуктивните органи, при момчетата може да възникне импотентност.


Едрата шарка убива стотици хиляди хора

През Средновековието едрата шарка покосява много европейски градове и села. Всяка година болестта убива стотици хиляди хора и оставя оцелелите с белязани тела завинаги.

Маймунската вариола се счита за леко заболяване и обикновено се среща в отдалечени части на Централна и Западна Африка

Днес болестта се счита за победена. Последният случай на заразяване в света е регистриран през 1977 г. „Но това не означава, че вирусите на едрата шарка са изчезнали и вече не представляват опасност за хората. Например, маймунската едра шарка ни притеснява все повече и повече“, казва руският учен Шчелканов. – Има вероятност да се адаптира към човека. Въпрос на време е“.

Вече има изолирани случаи на заразяване на хора с маймунска едра шарка – в Африка, САЩ, Англия и Сингапур. Сравнително добра новина е, че този вирус не е толкова опасен като вече познатата едра шарка – 10% от пациентите умират срещу 20-40%, а според някои източници дори 90% от случаите на едра шарка през Средновековието.


Методите от миналото в действие и днес

Сн. Flickr

Още от Средновековието карантините, а след това и санитарните кордони са били измислени и редовно прилагани в отговор на големи епидемии. Такава мярка беше въведена преди дни за милионите италианци, перди това тя беше приложета и в редица области на Китай, сред които и Ухан, откъдето тръгна епидемията.

Според Патрик Зилберман, специалист по история на здравеопазването във френското Висше училище за обществено здравеопазване, мерките, наложени в Ухан, се доближават до карантината в Мумбай в Индия, засегната от чумата през 1898 г.

Карантината е временно изолиране, наложено

на хора, на кораби, на животни

идващи от страни, в които има зараза с инфекциозна болест. Санитарният кордон съответства на разполагане на постове за наблюдение с цел контролиране и блокиране на влизането или излизането от засегнати от епидемия зони.

Иначе карантината се заражда през Средновековието с цел защита от чумата. Първи данни за нея има в Дубровник през 1377 г. и във Венеция от 1423 г. Тогава продължителността й е била 40 дни, откъдето идва и самата дума.

След това до карантини редовно се прибягва в Европа по време на епидемиите и на голямата холерна пандемия, засегнала континента през 30-те години на 19-и век.

Санитарният кордон пък се е появил във Франция през 19-и век, когато през 1821 г. Париж праща 30 000 военни да блокират границата с Испания, за да се попречи на разпространението на жълта треска.

Тези мерки за ограничаване на движението обаче могат да се окажат и контрапродуктивни, да породят паника и да подтикнат хората да избягат от засегнатите райони на всякаква цена.

Мерките могат да доведат и до сериозни социални смутове, както е станало в Мумбай по време на чумната епидемия от края на 19-и век, където е имало принудително вкарване в болници на мъже и жени, без разлика към коя каста са, допълва Патрик Зилберман.


Свински, птичи грип, СПИН… Жертвите са милиони

Историята описва опустошителни пандемии – едра шарка, туберкулоза, чума, при които през XIV в. загиват над 75 млн. души.

Преди да се появи новият коронавирус, е имало и други епидемии през ХХ и XXI век.

Ебола в Западна Африка отне живота на повече от 11 300 души предимно в Гвинея, Либерия и Сиера Леоне от декември 2013 до 2016 г.

18 500 души са починали от свински грип, за първи път открит в Мексико и САЩ през март 2009 г. Журналът „Лансет“ обаче смята, че са починали между 151 700 и 575 400 души.

Смъртоносният щам на птичи грип уби повече от 400 души, предимно в Югоизточна Азия.

СПИН – до днес 32 млн. души по света са починали от заболяването.

Хонконгски грип – около 1 млн. души са починалите, жертви най-вече са децата.

Около 1,1 млн. души умират от азиатския грип.

Испанският грип обхваща голяма част от световното население в края на Първата световна война – умират 50 млн. души.

 

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Здраве

„Умни клетки“ могат да лекуват болести в бъдещето

„Умните клетки“ не са живи, но имат някои характеристики на живи клетки, за да могат да пресъздават част от техните функции

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Pixabay

В недалечно бъдеще лекарите могат да третират болести, натоварвайки поставени в тялото изкуствени клетки със задачата да се справят с проблема на клетъчно ниво, пише сп. „Сайънс адвансис“.

Учени от университета на Алберта, Канада, съвместно с колеги от университета на Тренто, Италия, са създали изкуствени „умни клетки“, които могат да комуникират по химичен път със заобикалящите ги живи клетки и да оказват влияние върху поведението им.

„Начинът, по който си представяме нещата, е да създаваме изкуствени клетки и да ги влагаме в жив организъм. Ако те са в състояние да усетят заобикалящата ги среда и след това в подходящо време да синтезират и освобождават химически сигнали, необходими да накараме естествените клетки да правят това, което искаме, това би била много ефективна терапия“, казва Шереф Манси от изследователския екип.

„По този начин организмът ще може да се възстановява сам, без помощта на хапчета и други медикаменти“, допълва специалистът.

„Умните клетки“ не са живи, но имат някои характеристики на живи клетки, за да могат да пресъздават част от техните функции. Въпросните клетки не могат да се възпроизвеждат и загиват скоро след като бъдат използвани.

Подходът може и да звучи като научна фантастика, но според Манси може да бъде използван за тип персонализирана медицина, която следи променящите се условия в реално време. Подобни изкуствени клетки могат да бъдат натоварени със задачата да откриват и реагират на рак, да доставят антибиотици, ако засекат бактериална инфекция, или да освобождават допамин, чийто недостиг се свързва с развитие на болестта на Паркинсон.

Едно от основните предимства на изкуствените клетки е, че възможността да бъдат проектирани „от нулата“ за определена цел, ги прави по-предсказуеми, отколкото ако за същата цел бъдат използвани живи бактерии.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

4 домашни трика за борба с пърхота

публикувано

на

Виж цялата статия

Около половината от световното население се бори с пърхота. Ако някога сте имали сух, сърбящ и люспест скалп, вероятно сте имали пърхот. Това състояние не е вредно или заразно, но със сигурност може да бъде досадно и неудобно.

В древен Китай го лекували със смес от мед и оризово брашно. В средата на 19 век англичанките изплаквали косите си с подсолена дъждовна вода.

Има обаче и други начини, които да ви помогнат в тази борба. Те са напълно достъпни и може да се намерят във всяка една кухня.

Пърхотът може да се появи по целия ви скалп, но обикновено той е най-разпространен в задната част на главата, по фронталната линия на косата и около ушите. Д-р Цайнхер казва, че това състояние е резултат от реакцията на тялото ни към вид гъбички, които живеят естествено върху кожата ни, включително и главата. Когато тези гъбички растат прекалено много, те предизвикват възпалителна имунна реакция, която води до лющене на кожата. Най-често пърхотът може да се появи в горещо и влажно време, когато потта се натрупва върху скалпа и създава идеално място за растеж на още гъбички.

Докато много хора поглъщат

ябълков оцет

с цел подобряване на здравословното състояние, той може да се използва и при борба с пърхота.

Притежава антибактериални и противогъбични свойства, което убива гъбичките, които причиняват пърхот, и е стипчив, което означава, че свива порите и премахва излишното омазняване. Не трябва обаче да се използва в неразредена форма. Направете си смес 1:1 вода и оцет или пък да започнете с по-малко количество оцет, ако скалпът ви е по-чувствителен, оставяйки го да поседи за около пет минути, след което да изплакнете обилно с вода..

Сода за хляб

Доказано е, че содата има противогъбични свойства, а също така може и да ексфолира, което е от полза за хора, които имат значително лющене на скалпа. Може да смесите около 1 с.л. сода за хляб с обичайния си шампоан или пък да я смесите с вода до консистенцията на паста. Масажирайте скалпа със сместа и след това изплакнете обилно.

Кокосово масло

Кокосовото масло също има противогъбични свойства. Освен това може да успокои всяко възпаление на скалпа, тъй като е доказано, че има противовъзпалителни свойства. Този лек има и допълнителен бонус – може да проникне в косъма и да подхрани косата.

Вземете 2 с.л. кокосово масло и го масажирайте в скалпа с върха на пръстите си. Оставете да подейства за един-два часа, след което измийте старателно косата си с обикновен шампоан, например от коприва.

Алое вера

Гелът му е добре известен със своите овлажняващи свойства, така че може да помогне при сърбеж, който идва заедно със сухата кожа. Има антибактериални и противогъбични свойства, които могат да намалят гъбичките по скалпа и да се борят с пърхота.

Вземете гел от алое вера и го нанесете върху проблемните зони. Може да го оставите за около 30 мин., преди да се измиете.

Ако обаче домашните лекарства не проработят, шампоаните против пърхот също са добра опция. Ако нито един от двата начина не ви помогне, трябва незабавно да посетите сертифициран дерматолог, който да ви предпише лечение.


Има ли връзка между пърхота и храната?

 

Някои експерти твърдят, че такава може да има и въпреки че няма научни доказателства за това, една добре управлявана диета може да бъде от полза.

Повечето хора консумират твърде много захар. Намаляването на захарта и сладките храни може да намали възпалението, като минимизира лющенето на скалпа.

Добавянето на повече пресни плодове и зеленчуци към диетата е друг добър ход в борбата с пърхота. Те са богати източници на витамини и фибри.

Сьомга, риба тон, фъстъчено масло, ленено семе, необработено маслиново масло, рапично масло, авокадо, орехи са отличен избор за диетата при пърхот.

Цинкът, като есенциален минерал, и биотинът също могат да помогнат в борбата с пърхота. Подходящи хранителни източници на биотин са яйца, кисело мляко, домати и моркови. Богатите на цинк храни включват стриди, раци и тиквени семки. Фъстъците и черният шоколад са богати и на двете хранителни вещества, затова може смело да ги добавяте към менюто си.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Хората с голям ханш живеят по-дълго

Хората трябва да се съсредоточат върху талията си, а не върху общото си тегло или индекса за телесна маса

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Натрупванията около кръста създават опасност от ранна смърт, но по-големият ханш и едрите бедра се свързват с по-нисък риск, съобщи в. „Мирър“, позовавайки се на канадско изследване.

Измерването на т.нар. „централни мазнини“ може заедно с индекса на телесната маса да помогне за определяне на риска от преждевременна смърт, твърдят учените от университета на Торонто.

Предишните изследвания в тази областта са търсели връзка с обиколката на кръста и общия риск от смърт, но са дали „непоследователни резултати“, изтъкват учените. Те твърдят, че тяхното изследване е най-изчерпателно.

Хората трябва да се съсредоточат върху талията си, а не върху общото си тегло или индекса за телесна маса.
Учените са анализирали 72 изследвания, обхванали общо 2,5 милиона участници, проследени от три до 24 години.

Тлъстините на корема са по-проблематични, защото те обхващат и органите. По-голямото им количество се свързва с висок холестерол, високо кръвно налягане, сърдечни болести, диабет, инсулт. Затова и то увеличава рискът от смърт от тези болести.
Всеки 10 см в повече на обиколката на кръста се свързва с 11 процента по-висок риск от смърт по каквито и да е причини.

Всяка 0,1 единица увеличение на съотношението талия-ханш, талия-височина, талия-бедра се свързва с около 20 процента по-висок риск, каза авторът на изследването Таусеф Ахмад Хан.

Резултатите насочват, че обиколката на ханша и бедрата е „свързана обратно пропорционално с риска от смърт“.
Увеличение от 10 см в обиколката на ханша се свързва с 10 процента по-нисък риск от смърт, а всеки 5 см повече на обиколката на бедрата – с 18 процента по-нисък риск.

Тлъстините в ханша се смятат за полезни, а по-голямата обиколка на бедрата се приема като показател за количество мускули.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Повече в newsletter, Ебола, Зарази, Морбили, птичи грип
Да украсим дома си с телевизор (СНИМКИ)

Телевизорът отдавна вече не е просто само екран, той постепенно се превърна във важна част от интериора на дома ни....

Затвори