Открийте ни и в

СВЯТ

Загадъчната смърт на американски туристи в Доминикана

публикувано

на

Доминиканската република може да изглежда екзотично и привлекателно място за мнозина, но от известно времето се превърна в кошмар за американските туристи. Само за година при тайнствени, необясними и дори съмнителни обстоятелства са загубили живота си няколко американски граждани, а причините за това варират от насилие до евентуално натравяне с пестициди.

Според бившия съдебен токсиколог от Ню Мексико и консултант на ФБР Джон Трестрейл, който е участвал като експерт в разследването на много криминални случаи на отравяния, включително и това на полубрата на Ким Чен-ън в летище Куала Лумпур през 2017 г., случващото се в Доминиканската република действително изглежда съмнително и има повод за тревога.

Жертви на поредицата от смъртни случаи са

 видимо здрави физически туристи на средна възраст

от САЩ, които внезапно умират в хотелските си стаи в луксозни хотели в Доминиканската република от юни 2018 г. насам. Други са сериозно болни. А нещата изглеждат, сякаш са причинени от смъртоносен пестицид.

Все повече хора съобщават, че техните близки са починали при странни обстоятелства в страната през изминалата година, включително и магнатът в бизнеса с недвижими имоти Барбара Коркоран. Тя заяви, че  иначе здравият й брат е починал в курорт в Доминикана през април, а местните медицински органи са посочили като причина за смъртта инфаркт.

От години насам държави като Мексико, Ямайка и Сейшелските острови са си създали лошо реноме на опасни зони за западните туристи, които често са нападани, упоявани с наркотици и в крайна сметка обирани. Понякога дори има и смъртни случаи. Но дори на този фон  Доминиканската република изпъква с някои притеснителни истории, които звучат като сцени от трилър или извадени от страшен роман на Стивън Кинг.

Трестрейл определя цялата ситуация като много странна и съмнителна и разказва за някои от най-тревожните случаи, които е намерил. “Най-трудното в случая е да се опиташ да разгадаеш всичко това от толкова далеч. Най-тревожни са онези случаи, при които хората умират заедно по едно и също време от едни и същи симптоми. Първо мислите за отравяне с въглероден диоксид, но тези случаи не отговарят на подобни отравяния. Един от различаващите се симптоми е, че белите дробове на жертвите са пълни с течност. Това ме навежда на мисълта за органофосфатните пестициди”, коментира експертът.

Органофосфатите и фосфинът от алуминиев фосфид са смъртоносни химикали, които

 се използват за прочистване и дезинфекциране

 на хотелски стаи. Тяхната употреба невинаги се регулира в развиващи се държави като Доминиканската република, а проблемът нерядко е неглижиран. Тези химикали  се споменават във връзка с подозрителни смъртни случаи на туристи и други хора по света през последните години. Това, което буди тревога, е, че има твърде малко прозрачност, осведоменост или отчетност за използването им.

Органофосфатите всъщност не са нещо ново. Те се използват още от времето на Втората световна война, като тогава нацистите дори проучват възможността да ги използват като химическо оръжие. През годините те влизат в състава на различни инсектициди, хербициди, нервни агенти и т.н.

Първоначалните доклади от аутопсията от Доминиканската република показват, че някои от жертвите са починали от оток на белите дробове и дихателна недостатъчност, а това изключва отравяне с въглероден диоксид или с некачествен алкохол. Тези симптоми обаче не изключват пестицидите като фактор.

Днес много унищожители на вредители използват отрови, базирани на фосфина и органофосфатите. В конкретните случаи обаче става въпрос за често доста луксозни и скъпи комплекси. А експертите подчертават, че аутопсиите въпреки огромния напредък на науката показват само неща, които патологът е склонен да види.

Полицията, политиците и хотелиерите в страната естествено заемат съвсем обяснима позиция. Макар да твърдят, че разследват случаите и търсят истината за смъртта на жертвите и настояват ФБР с по-големите си ресурси да направи допълнителни токсикологични анализи, те все пак се опитват да омаловажат инцидентите. И дори понякога обвиняват медиите, че търсят сензации и преекспонират  случаите. Доминиканският министър на туризма Франсиско Хавиер Гарсия заяви на пресконференция, че 30 милиона души са посетили Доминиканската република и тези смъртни случаи са

 „достойни за съжаление“, но са само „изолирани инциденти“

в които медиите не трябва да се фокусират толкова свирепо.

Според токсиколога Трестрейл обаче единственият начин карибската държава и хотелските вериги да се спасят от неприятното  петно върху реномето си не е да избягват и да заобикалят темата така ожесточено, а да разгадаят мистерията и да представят на света истината по трагичните случаи.

Един от интересните случаи е с 41-годишната Миранда Уорнър. Тя умира на 25 май – само два часа след като се настанява със съпруга си в луксозния курорт Grand Bahia Principe на южното крайбрежие на Доминиканската република. Едва пет дни по-късно 63-годишен мъж и 49-годишната му съпруга са намерени мъртви в съседен хотел. Според доминиканската полиция Уорнър е починала от инфаркт. Причините за смъртта на втората двойка се изясняват, като се очаква токсикологично изследване да осветли случая. И в трите случая обаче общ момент от аутопсиите е течността в белите дробове и дихателната недостатъчност.

На фона на тези два случая двойка от Колорадо съобщава, че също е имала подобни симптоми при своя престой в Доминиканската република. Те включвали повишено отделяне на слюнка, обилно потене, парене на очите и сълзене. След появата на симптомите двойката  резервирала незабавен полет обратно към дома, за да избегне влошаване на състоянието си. Жената обяснява, че освен всичко друго е имала и силни болки в корема. “Сякаш резачка преминава през червата ми”, твърди тя.

Двойката съди курорта за 1 милион долара

Оттам отказват да им възстановят парите и да им дадат информация за химикалите, които използват за третиране на стаите.

Във всеки един от тези случаи теорията за пестицидите изглежда най-близо до рационално обяснение за смъртните случаи и заболяванията. Истински сериозният проблем обаче е, че нещата не свършват само с пестицидни натравяния. Друг неотдавнашен случай с туристка в Доминиканската република за малко да завърши фатално, след като жената си взела от минибара на същия хотел Bahia Principe безалкохолна напитка в кутийка. Но още след първата глътка осъзнава, че това не е напитка, а нещо, по-скоро напомнящо на белина. “Веднага усетих, че ме изгори, изгори устата ми, изгори езика ми. Устните ми изгаряха от болка. Когато се изплюх в мивката в банята, видях, че плюя кръв. Затова продължих да изплаквам устата си”, обяснява жената.

Пестицидите не звучат като обяснение и за смъртта на също принципно здравия 67-годишен Робърт Уолъс през април. По думите на племенницата му той се почувствал много зле, след като изпил малка бутилчица скоч от минибара на Hard Rock Hotel & Casino. Мъжът починал три дни по-късно.

Друг смъртен случай след питие от минибара на хотел Bahia Principe от юни 2018 г. е на 51-годишната Ивет Монит Спорт. Близките й твърдят, че тя е изпила питието и след това й прилошало. За да й мине, тя легнала да поспи, но така и не се събудила, разказва сестрата й Фелесия Нюес пред медиите. Като причина за смъртта й е посочен сърдечен удар. Семейството на жената иска токсикологичен доклад, но все още не са получили никакви резултати. Те обаче не вярват 51-годишната Ивет да е умряла случайно

 без никакви признаци за здравословни проблеми преди това.

Доун Маккой също оспорва смъртта на съпруга си Дейвид Харисън през юли 2018 г. в доминикански курорт. Тя разказва, че след първата прекарана вечер в хотела съпругът й започнал да се оплаква от трудно дишане, а малко след това починал. Лекарите определили като причина за смъртта оток на белите дробове и инфаркт. Съмненията на Маккой за нещо нередно обаче се засилили, след като се появили информациите и за други жертви с идентични симптоми.

Още по-объркваща става ситуацията след необяснимата вълна от насилие към чужденци в страната. Бившият играч на бейзболния Boston Red Sox Дейвид Ортис беше застрелян в бара в родния си Санто Доминго, а случаят му е само един от десетки други.

Каквато и да е причината за смъртта на толкова американски туристи в Доминиканската република, това със сигурност оказва негативно влияние върху реномето на държава, иначе привлекателна за туристите. Дали Доминиканската република е опасна, или това е просто паника и преувеличаване – засега никой не може да каже със сигурност, дори и експертите.

Починалите при странни обстоятелства вече са осем

Още един американски турист почина в Доминиканската република и така броят на загадъчните случаи със смърт на американци през последната година стават осем.

53-годишната Лейла Кокс е починала на 10 юни в хотелската си стая в  Excellence Resorts в Пунта Кана, съобщи CNN. От хотела твърдят, че преди това Кокс се е почувствала зле и е била откарана в болница, но в неделя е починала в хотелската си стая. Причината за смъртта, която посочват от хотела, е инфаркт, като цитират доклад на разследващите. В заявление на хотела се казва, че „дълбоко съжаляват“ за последните инциденти в Доминиканската република. „Разбираме, че сигурността е от огромно значение за всички туристи и винаги сме вземали изключителни мерки сигурността да е приоритетна за всички наши гости“, се посочва в съобщението. От хотела допълват, че си сътрудничат с местните и американските власти и поднасят искрени съболезнования на всички засегнати от последните инциденти.

Синът на Лейла Кокс обаче изразява съмнение в твърденията на хотела относно смъртта на майка му и казва, че не вярва, че тя е починала от „естествени причини“. „Вярвам, че, ако тя се намираше някъде другаде по света, извън Доминиканската република, щеше да е още жива“, казва Уил Кокс. „Надявам се да получа отговори“, допълва той.

 

 

СВЯТ

Меркел остана седнала по време на химн

публикувано

на

от

СН: AP/БТА

Германската канцлерка Ангела Меркел отново остана седнала при изпълнението на национални химни на тържественото посрещане на министър-председателката на Молдова. Това стана след три инцидента в рамките на три месеца, при които тялото й видимо трепереше при подобни събития, предаде Асошиейтед прес.

Меркел и молдовският премиер Мая Санду останаха седнали при церемонията пред канцлерството. Подобен необичаен протоколен прецедент бе използван за първи път при посрещането на новата датска премиерка в четвъртък миналата седмица – ден след третия случай с тремор на Меркел. Днес канцлерката не показа признаци на нестабилност.

Меркел, която утре ще навърши 65 г., каза миналата седмица, че психологическо влияние от първия епизод на треперене в средата на юни бил причина за следващите два случая. Тя добави, че “ще трябва да живее с това за известно време”, но увери, че няма никаква причина за безпокойство. Графикът на публичните й ангажименти остава все така натоварен.

Продължете по-нататък

СВЯТ

САЩ разполагат със 150 ядрени бомби на територията на Европа

публикувано

на

от

САЩ са разположили в Европа около 150 ядрени бомби, става ясно от общодостъпен доклад на НАТО, цитиран от белгийски медии. Отбелязва се, че оръжието се съхранява в пет държави – Белгия, Германия, Италия, Холандия и Турция.

В документа се уточнява, че в първоначалната версия на доклада с дата 16 април са били посочени и базите, в които се държат ядрените оръжия. В последвалата редакция обаче имената на базите са отпаднали от текста.

Според доклада бомбите са гравитационни (В61) и се предвижда да се използват от самолети с двойно предназначение, каквито са Ф-16. Бомбите В61 са разработени в средата на 60-те години на миналия век и са разположени в европейските бази преди подписването на договорите между Вашингтон и Москва за контрола на въоръжаването.

Продължете по-нататък

СВЯТ

Лондон няма да екстрадира Асандж в страна със смъртно наказание

публикувано

на

от

Основателят на “Уикилийкс” Джулиан Асандж няма да бъде предаден на страна, в която се прилага смъртно наказание. Това обяви заместник-министърът на външните работи на Великобритания Алан Дънкан на пресконференция след среща в Кито с външния министър на Еквадор Хосе Валенсия.
Дънкан добави, че Великобритания и Еквадор са се договорили за това.

През април Еквадор отказа да предоставя повече убежище на Асандж, а след това той бе арестуван за неявяване в лондонски съд и на основание искане за екстрадиция, отправено от Вашингтон към британските власти през 2018 година.

Лондонски съд осъди Асандж на 50 седмици лишаване от свобода за нарушаване на условията на освобождаването му под гаранция. Разглежда се и въпросът за екстрадирането му в САЩ, където са му предявени обвинения в хакерска дейност, за които може да бъде осъден на до 175 години затвор.

“Уикилийкс” публикува секретна информация за дейността на редица правителства, в това число на американското. През 2012 г. Джулиан Асандж поиска убежище в посолството на Еквадор в Лондон и остана там близо 7 години.

Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама Enter ad code here

Най-четено