Открийте ни и в

СВЯТ

Загадъчната смърт на американски туристи в Доминикана

Властите ги определят като изолирани случаи и се опитват да възстановят доверието в туризма
bgvoice

публикувано

на

Доминиканската република може да изглежда екзотично и привлекателно място за мнозина, но от известно времето се превърна в кошмар за американските туристи. Само за година при тайнствени, необясними и дори съмнителни обстоятелства са загубили живота си няколко американски граждани, а причините за това варират от насилие до евентуално натравяне с пестициди.

Според бившия съдебен токсиколог от Ню Мексико и консултант на ФБР Джон Трестрейл, който е участвал като експерт в разследването на много криминални случаи на отравяния, включително и това на полубрата на Ким Чен-ън в летище Куала Лумпур през 2017 г., случващото се в Доминиканската република действително изглежда съмнително и има повод за тревога.

Жертви на поредицата от смъртни случаи са

 видимо здрави физически туристи на средна възраст

от САЩ, които внезапно умират в хотелските си стаи в луксозни хотели в Доминиканската република от юни 2018 г. насам. Други са сериозно болни. А нещата изглеждат, сякаш са причинени от смъртоносен пестицид.

Все повече хора съобщават, че техните близки са починали при странни обстоятелства в страната през изминалата година, включително и магнатът в бизнеса с недвижими имоти Барбара Коркоран. Тя заяви, че  иначе здравият й брат е починал в курорт в Доминикана през април, а местните медицински органи са посочили като причина за смъртта инфаркт.

От години насам държави като Мексико, Ямайка и Сейшелските острови са си създали лошо реноме на опасни зони за западните туристи, които често са нападани, упоявани с наркотици и в крайна сметка обирани. Понякога дори има и смъртни случаи. Но дори на този фон  Доминиканската република изпъква с някои притеснителни истории, които звучат като сцени от трилър или извадени от страшен роман на Стивън Кинг.

Трестрейл определя цялата ситуация като много странна и съмнителна и разказва за някои от най-тревожните случаи, които е намерил. „Най-трудното в случая е да се опиташ да разгадаеш всичко това от толкова далеч. Най-тревожни са онези случаи, при които хората умират заедно по едно и също време от едни и същи симптоми. Първо мислите за отравяне с въглероден диоксид, но тези случаи не отговарят на подобни отравяния. Един от различаващите се симптоми е, че белите дробове на жертвите са пълни с течност. Това ме навежда на мисълта за органофосфатните пестициди“, коментира експертът.

Органофосфатите и фосфинът от алуминиев фосфид са смъртоносни химикали, които

 се използват за прочистване и дезинфекциране

 на хотелски стаи. Тяхната употреба невинаги се регулира в развиващи се държави като Доминиканската република, а проблемът нерядко е неглижиран. Тези химикали  се споменават във връзка с подозрителни смъртни случаи на туристи и други хора по света през последните години. Това, което буди тревога, е, че има твърде малко прозрачност, осведоменост или отчетност за използването им.

Органофосфатите всъщност не са нещо ново. Те се използват още от времето на Втората световна война, като тогава нацистите дори проучват възможността да ги използват като химическо оръжие. През годините те влизат в състава на различни инсектициди, хербициди, нервни агенти и т.н.

Първоначалните доклади от аутопсията от Доминиканската република показват, че някои от жертвите са починали от оток на белите дробове и дихателна недостатъчност, а това изключва отравяне с въглероден диоксид или с некачествен алкохол. Тези симптоми обаче не изключват пестицидите като фактор.

Днес много унищожители на вредители използват отрови, базирани на фосфина и органофосфатите. В конкретните случаи обаче става въпрос за често доста луксозни и скъпи комплекси. А експертите подчертават, че аутопсиите въпреки огромния напредък на науката показват само неща, които патологът е склонен да види.

Полицията, политиците и хотелиерите в страната естествено заемат съвсем обяснима позиция. Макар да твърдят, че разследват случаите и търсят истината за смъртта на жертвите и настояват ФБР с по-големите си ресурси да направи допълнителни токсикологични анализи, те все пак се опитват да омаловажат инцидентите. И дори понякога обвиняват медиите, че търсят сензации и преекспонират  случаите. Доминиканският министър на туризма Франсиско Хавиер Гарсия заяви на пресконференция, че 30 милиона души са посетили Доминиканската република и тези смъртни случаи са

 „достойни за съжаление“, но са само „изолирани инциденти“

в които медиите не трябва да се фокусират толкова свирепо.

Според токсиколога Трестрейл обаче единственият начин карибската държава и хотелските вериги да се спасят от неприятното  петно върху реномето си не е да избягват и да заобикалят темата така ожесточено, а да разгадаят мистерията и да представят на света истината по трагичните случаи.

Един от интересните случаи е с 41-годишната Миранда Уорнър. Тя умира на 25 май – само два часа след като се настанява със съпруга си в луксозния курорт Grand Bahia Principe на южното крайбрежие на Доминиканската република. Едва пет дни по-късно 63-годишен мъж и 49-годишната му съпруга са намерени мъртви в съседен хотел. Според доминиканската полиция Уорнър е починала от инфаркт. Причините за смъртта на втората двойка се изясняват, като се очаква токсикологично изследване да осветли случая. И в трите случая обаче общ момент от аутопсиите е течността в белите дробове и дихателната недостатъчност.

На фона на тези два случая двойка от Колорадо съобщава, че също е имала подобни симптоми при своя престой в Доминиканската република. Те включвали повишено отделяне на слюнка, обилно потене, парене на очите и сълзене. След появата на симптомите двойката  резервирала незабавен полет обратно към дома, за да избегне влошаване на състоянието си. Жената обяснява, че освен всичко друго е имала и силни болки в корема. „Сякаш резачка преминава през червата ми“, твърди тя.

Двойката съди курорта за 1 милион долара

Оттам отказват да им възстановят парите и да им дадат информация за химикалите, които използват за третиране на стаите.

Във всеки един от тези случаи теорията за пестицидите изглежда най-близо до рационално обяснение за смъртните случаи и заболяванията. Истински сериозният проблем обаче е, че нещата не свършват само с пестицидни натравяния. Друг неотдавнашен случай с туристка в Доминиканската република за малко да завърши фатално, след като жената си взела от минибара на същия хотел Bahia Principe безалкохолна напитка в кутийка. Но още след първата глътка осъзнава, че това не е напитка, а нещо, по-скоро напомнящо на белина. „Веднага усетих, че ме изгори, изгори устата ми, изгори езика ми. Устните ми изгаряха от болка. Когато се изплюх в мивката в банята, видях, че плюя кръв. Затова продължих да изплаквам устата си“, обяснява жената.

Пестицидите не звучат като обяснение и за смъртта на също принципно здравия 67-годишен Робърт Уолъс през април. По думите на племенницата му той се почувствал много зле, след като изпил малка бутилчица скоч от минибара на Hard Rock Hotel & Casino. Мъжът починал три дни по-късно.

Друг смъртен случай след питие от минибара на хотел Bahia Principe от юни 2018 г. е на 51-годишната Ивет Монит Спорт. Близките й твърдят, че тя е изпила питието и след това й прилошало. За да й мине, тя легнала да поспи, но така и не се събудила, разказва сестрата й Фелесия Нюес пред медиите. Като причина за смъртта й е посочен сърдечен удар. Семейството на жената иска токсикологичен доклад, но все още не са получили никакви резултати. Те обаче не вярват 51-годишната Ивет да е умряла случайно

 без никакви признаци за здравословни проблеми преди това.

Доун Маккой също оспорва смъртта на съпруга си Дейвид Харисън през юли 2018 г. в доминикански курорт. Тя разказва, че след първата прекарана вечер в хотела съпругът й започнал да се оплаква от трудно дишане, а малко след това починал. Лекарите определили като причина за смъртта оток на белите дробове и инфаркт. Съмненията на Маккой за нещо нередно обаче се засилили, след като се появили информациите и за други жертви с идентични симптоми.

Още по-объркваща става ситуацията след необяснимата вълна от насилие към чужденци в страната. Бившият играч на бейзболния Boston Red Sox Дейвид Ортис беше застрелян в бара в родния си Санто Доминго, а случаят му е само един от десетки други.

Каквато и да е причината за смъртта на толкова американски туристи в Доминиканската република, това със сигурност оказва негативно влияние върху реномето на държава, иначе привлекателна за туристите. Дали Доминиканската република е опасна, или това е просто паника и преувеличаване – засега никой не може да каже със сигурност, дори и експертите.

Починалите при странни обстоятелства вече са осем

Още един американски турист почина в Доминиканската република и така броят на загадъчните случаи със смърт на американци през последната година стават осем.

53-годишната Лейла Кокс е починала на 10 юни в хотелската си стая в  Excellence Resorts в Пунта Кана, съобщи CNN. От хотела твърдят, че преди това Кокс се е почувствала зле и е била откарана в болница, но в неделя е починала в хотелската си стая. Причината за смъртта, която посочват от хотела, е инфаркт, като цитират доклад на разследващите. В заявление на хотела се казва, че „дълбоко съжаляват“ за последните инциденти в Доминиканската република. „Разбираме, че сигурността е от огромно значение за всички туристи и винаги сме вземали изключителни мерки сигурността да е приоритетна за всички наши гости“, се посочва в съобщението. От хотела допълват, че си сътрудничат с местните и американските власти и поднасят искрени съболезнования на всички засегнати от последните инциденти.

Синът на Лейла Кокс обаче изразява съмнение в твърденията на хотела относно смъртта на майка му и казва, че не вярва, че тя е починала от „естествени причини“. „Вярвам, че, ако тя се намираше някъде другаде по света, извън Доминиканската република, щеше да е още жива“, казва Уил Кокс. „Надявам се да получа отговори“, допълва той.

 

 

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

СВЯТ

Избраха Доналд Туск за президент на ЕНП

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Председателят на Европейският съвет Доналд Туск беше избран за президент на ЕНП с гласовете на 93% от делегатите на конгреса на партията в Загреб. Огромното множество в залата изпрати на крака и ръкопляскания  неговият предшественик Жозеф Дол. В прощалната си реч той заяви, че Туск е негов приятел, надарен с чувство за хумор и визия.

Като президент на Европейския съвет, той успя да обедини лидерите от различните политически семейства за постигане на консенсус. „Сигурен съм, че сега той ще води ЕНП през предизвикателствата, с решения, дълбоко вкоренени в нашите ценности”, заяви Жозеф Дол.

ЕНП и ПЕС остават първите две сили в ЕП, но загубиха мнозинство

След като беше избран, Доналд Туск благодари на всички за подкрепата. Той заяви, че партията се нуждае от приемственост и за него е чест да приеме поста.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

СВЯТ

Путин: Страни от Източна Европа може да напуснат ЕС скоро

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Президентът на Руската федерация Владимир Путин не изключва възможността страни от Източна Европа след няколко години да решат да напуснат ЕС, предаде ТАСС.

„Към 2028 година някои страни от Източна Европа ще достигнат такова равнище на икономическо развитие, при което те ще престанат да получават грантове и различни видове подкрепа от европейския бюджет, а ще трябва да плащат така, както прави Великобритания. Не съм убеден, че няма да им дойде на ум, както стана със самата Великобритания, да излязат от ЕС“, коментира Путин.

Той определи т.нар. руска заплаха като измислица на онези, които искат да трупат капитал от този мит, от ролята си на авангард в борбата с Русия, да получават някакви бонуси и преференции, и това е очевидно за всички, за лидерите на водещите европейски страни.

Говорейки на заседание на инвестиционния форум „Русия зове“, той напомни, че преди САЩ са казвали на страните в Европа, че ги защитават от съветската заплаха и те трябва да плащат за това.

„Днес това вече не работи. Въпреки всички проблеми с Украйна, със спекулациите около Крим и Донбас, всички прекрасно разбират, че Русия не се кани да напада никого“, подчерта Путин.

Той изрази мнение, че резултатите от разпадането на СССР са се оказали по-лоши и от най-песимистичните очаквания.

„Резултатите от неефективната икономическа политика в СССР се отразиха и върху политическата сфера. Наистина, резултатите от разпадането се оказаха много по-лоши от онова, което хората си мислеха и което не можеха да подозират и в най-лошите си очаквания“, каза руският президент.

Говорейки за сътрудничеството със САЩ, Путин отбеляза,че има много съвпадащи позиции за съвместна работа.

„Ние сме готови да работим заедно в такава степен, в каквато са готови за същото и нашите американски партньори“, посочи руският президент. Той изрази надежда, че вътрешнополитическите фактори в САЩ, които досега влияят негативно на двустранните отношения, все някога ще престанат да действат.

Спирайки се на темата за Украйна, руският президент изрази мнение, че новият му украински колега Володимир Зеленски искрено иска да подобри ситуацията в района на конфликта със сепаратистите в източната част на страната.

Запитан какви са личните му отношения със Зеленски, Путин отговори лаконично: „Никакви! Не съм го виждал никога. Разговаряхме по телефона. Струва ми се, че той е симпатичен и искрен човек и иска да промени положението към по-добро, включително и в Донбас.“

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

СВЯТ

Рекорд: Шиндзо Абе най-дълго управлява Япония

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Премиерът Шиндзо Абе постави рекорд днес, като стана най-дълго управлявалия политически лидер в историята на Япония. Той отбеляза 2887-ия си ден като премиер на страната, изпреварвайки Таро Кацура – политик от началото на 20-и век, предаде Асошиейтед прес.

Абе обаче все още не е постигнал една от главните си цели – да промени пацифистката конституция на Япония.

„Ден след ден полагам усилия за осъществяването на политическите ангажименти, които съм поел, и именно затова съм тук да отбележа този ден, каза Абе пред репортери в столицата.

След разочароващия си кратък първи мандат през 2006-2007 г. Абе стана отново премиер през 2012 г. и оттогава досега успя да укрепи отбранителната роля на въоръжените сили, но все още не е успял да промени конституцията, за да може страната да има пълноценна армия. Абе и неговите дясноориентирани поддръжници отдавна смятат за отживяла времето си конституцията, отричаща войната, която бе наложена от САЩ след разгрома на Япония през Втората световна война и унизителната американска окупация.

Сега той се надява да успее да прокара съответната конституционна поправка, преди да изтече третият му мандат през септември 2021 г. Пречка пред неговите усилия е липсата на подкрепа сред обществото, което е загрижено повече за икономиката и социалната сигурност.

Абе се нуждае от мнозинство от две трети в двете камари на парламента плюс мнозинство в национален референдум, за да направи каквато и да е промяна в конституцията, посочва АП.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada