Открийте ни и в

България

Задава ли се политическа криза в България?

Новият парламент беше открит, но колко дълго ще живее той?

Avatar

публикувано

на

Сн.: БТА

Политическата седмица в България започна с консултации на парламентарно представените партии при президента за нагласите им за съставяне на правителство.

Разговорите стартираха с първата политическа сила ГЕРБ в отсъствието на лидера Бойко Борисов. Той за първи път се отказа и от поста министър-председател, а посочи като свой наследник бившия външен министър Даниел Митов.

Именно Митов получи във вторник от президента мандата за съставяне на правителство и обяви, че ще потърси подкрепа от „Демократична България“ и „Има такъв народ“. Съставът на проектокабинета му пък бе съобщен малко преди това от премиера Бойко Борисов. Той направи това по патерици и къси панталони от болница, където влезе заради скъсан менискус. В предложеното правителство влизат няколко досегашни министри, които запазват ресорите си – Екатерина Захариева, Костадин Ангелов, Росен Желязков, Кирил Ананиев, Красимир Вълчев и др. Сред новите имена правят впечатление това на лидера на СДС Румен Христов, номиниран за военен министър, Любен Дилов-син – за министър на туризма и Калин Вельов за министър на културата.

Към момента нито една от парламентарно представените партии не е изразила готовност да подкрепи нов кабинет на ГЕРБ-СДС, а те самите разполагат с едва 75 депутати от необходимото мнозинство от 121 гласа.

Единствената политическа сила, която към момента има реален шанс за съставяне на правителство, изглежда „Има такъв народ“ (ИТН) на Слави Трифонов. Партията зае второто място след изборите, но се радва на одобрението на останалите четири формации в парламента. Това пролича и в единодушната подкрепа на всички политически сили без ГЕРБ за кандидатурата на предложената от ИТН Ива Митева за председател на парламента.

Новият председател на парламента Ива Митева, която получи внушителна подкрепа.

„Във вас са вперени погледите на българите“, обърна се държавният глава Румен Радев към тримата представители в консултациите на ИТН.

Зам.-председателят Тошко Йорданов, сценарист на партийния лидер Слави Трифонов, обаче повтори пред Радев, че

няма да правят коалиция с БСП и ДПС,

 а са готови да си партнират само с „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“, с които обаче събират общо само 92 гласа.

„Ние в коалиция с партии от статуквото няма да влезем. Ако изобщо може да се стигне до кабинет, то ще е с другите две партии от протестите. Така че каквото сме казали – това ще направим“, каза Йорданов, който участва на консултациите при президента заедно с колегата си сценарист Филип Станев, както и с Виктория Василева, главен секретар на партията.

ГЕРБ пък обещаха да не губят време.

„Има вариант да върнем мандата, не желаем да губим време. Редно е да има работещо правителство възможно най-скоро“, каза вицепремиерът в оставка Томислав Дончев след консултациите при президента.

Даниел Митов, който ще бъде номиниран от ГЕРБ за премиер, заяви, че партията има готовност до дни след връчването на мандата да обяви състава на кабинета.

„Готови сме и с бързо правителство, и да бъдем опозиция, и за служебен кабинет, и за предсрочни избори“, каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Томислав Дончев потвърди, че

ГЕРБ остават готови да подкрепят

 с депутати и правителство, предложено от „Има такъв народ“.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също потвърди готовността на партията си да подкрепи правителство на „Има такъв народ“, но при определени условия. Партията обаче тепърва ще обсъжда дали ще предложи кабинет, ако се стигне дотам президентът Румен Радев да им връчи третия мандат.

„Условията на БСП са преодоляване на икономическата, здравната и социалната криза чрез помощ на хората, домакинствата и бизнеса. Да се започне ревизия на управлението на Борисов. Бързи и конкретни стъпки по Плана за възстановяване. Нови изборни правила, които да гарантират прозрачност и честност на изборите“, добави тя.

Позицията на партията е, че трябва да бъде съставено правителство в рамките на този парламент.

Самият Радев не изключи възможността да бъде връчен трети мандат, ако и ГЕРБ, и ИТН не успеят да съставят правителство. Конституцията не го задължава да връчи третия мандат на третата по големина партия, но той уточни, че ще прецени това според готовността на БСП, ДПС, ДБ и ИСМВ за съставяне на правителство.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ също потвърди позицията на партията си, че няма да подкрепи правителство на „изгубилите изборите“ ГЕРБ или на БСП, но би подкрепила такова на „трите нови партии“ – „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън“.

Приоритетите, за които ще настоява ДПС, са „борбата с Covid кризата“, „изготвяне на Плана за възстановяване и устойчивост, както и подготовката ни като държава за следващия оперативен период“.

Карадайъ повтори необходимостта от диалог между институциите и между партиите, за да има „нормалност в политиката“.

На излизане от разговорите с президента „Демократична България“ даде знак, че е готова да загърби различията с останалите нови партии в парламента в името на постигането на промяна. „Готови сме да изоставим разликите, защото припокриванията ни са много повече в големите цели“, каза той.

Иванов допълни, че големият въпрос не е дали може да има правителство в рамките на този парламент, а дали това правителство

може да свърши работа

 Съпредседателят на ДБ посочи още, че коалицията не изключва хипотезата за скорошни предсрочни избори, ако конституционната процедура завърши без резултат, и подчерта, че в такъв случай трябва да бъдат направени спешно промени в изборното законодателство, които да гарантират честен вот.

„Демократична България“ не вижда основание да получи третия мандат за съставяне на правителство, ако първата и втората по численост политическа сила не успеят да изпълнят тази задача. „Не смятаме, че с 27 депутати и при политически сили с по-голяма численост от нас имаме право на претенция за трети мандат“, заяви Иванов в началото на консултациите при президента.

Парламентарният лидер на „Изправи се! Мутри вън“ Мая Манолова също заяви, че е малко вероятно коалицията, при нейните 14 депутати, да получи третия мандат за съставяне на правителство. В същото време обаче призова президента, ако се стигне до този краен вариант, да го връчи на някоя от новите партии в Народното събрание, защото това ще бъде възможност за създаване на правителство на промяната.

Повече от две седмици след изборите все още няма яснота колко дълъг ще бъде животът на 45-тия парламент.

Но за сметка на това повечето формации заявиха

амбициозни законодателни инициативи

 още в първия му работен ден на 15 април.

Председателят на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова изнесе 20-минутна реч, в която очерта постиженията на управлението си.

„Победителят е само един и това е ГЕРБ“, каза тя, настоявайки партията да не бъде заобикаляна. Думите й бяха посрещнати с освирквания в залата. Победителят обикновено се поздравява, но това достойно поведение зависи от политическата култура и натрупания опит, продължи Атанасова и постави под въпрос капацитета на опонентите на ГЕРБ да се справят в тези трудни времена.

„Време е шоуто да приключи“, апелира тя, визирайки партията на Слави Трифонов.

„Вече разбрахме, че Картаген трябва да бъде унищожен, но все още не сме разбрали какво следва след това“, добави тя, имайки предвид мълчанието на ИТН за намеренията им.

„Благодаря ви, г-жо Атанасова, за програмната реч“, обърна се към нея председателстващата първото заседание на Народното събрание, депутатът от ИТН Мика Зайкова.

Мика Зайкова откри новия парламент като най-възрастния депутат и се превърна в любимка на всички.

Най-очаквано бе програмното изявление на втората политическа сила ИТН, която държи ключа към бъдещо правителство или предсрочни избори. Тошко Йорданов – сценарист на Слави Трифонов и негов заместник в партията, прогнозира, че парламентът няма да изкара пълния си мандат.

Ще работи толкова, колкото трябва“

заяви Йорданов.

БСП пък настоя за мораториум върху сключването на договори от сегашното правителство.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ се обяви за „възстановяване на политическата нормалност“ и диалог.

На фона на призивите за съгласие, обединение, заедност и пр., съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов напомни, че българските граждани очакват и законност. Той обяви 10 приоритета на обединението, сред които конституционни промени, чиято крайна цел е отстраняването на главния прокурор Иван Гешев, и реформирането на Висшия съдебен съвет.

„Изправи се! Мутри вън!“ настоя за спешни промени в изборния закон, за да бъдат готови политиците за предсрочни избори. Коалицията си поставя за цел назначаването на нов главен прокурор и гарантиране на независимостта на регулаторите. „Пълна ревизия на корумпираното управление. Искаме да направим така, че повече в бъдеще мутренското управление да не е възможно“, каза лидерът на ИСМВ Мая Манолова.

„Къде ви е лидерът, уважаеми дами и господа от ГЕРБ? Къде се крие?“, обърна се тя към към депутатите на ГЕРБ.

Първата работа, с която се захвана парламентът, беше да извика премиера в оставка Бойко Борисов да дава обяснение за Националния план за възстановяване и устойчивост. Той обаче часове по-късно излезе в отпуск и изпрати пред депутатите заместника си Томислав Дончев. Това принуди новоизбраното ръководство на парламента да заплаши, че той ще бъде доведен принудително, както е записано и по закон.

Борисов все пак се появи. На пресконференция, съобщение за която беше отправено в неделя сутринта в 8:30 ч. с начало час по-късно. Той декларира, че ще отиде в сряда в Народното събрание, след като депутатите го задължиха, но коментира, че призоваването му не е за да говори по същество, а за да бъде организиран своеобразен народен съд.

„Защо да се явявам в парламента, след като са ни гласували оставката, сега там трябва да е колегата Трифонов от утре след карантината, да ги събере, да правят правителство“, каза Борисов и допълни „моят страх е, че те няма да направят правителство“. Според него на новите партии им трябва служебно правителство на Румен Радев и „след месеци на репресии да постигнат по-добър резултат“.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Порой наводни Котел, евакуираха част от града

През нощта срещу понеделник се очакват нови наводнения

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: utroruse.com

Порой причини наводнение в Котел в неделя следобед. Реката излезе от коритото си и наводни къщи и улици. Наложи се част от жителите в по-ниската част на града да бъдат евакуирани.

Водата достигна и главния транзитен път, минаващ през Котел, като затрудни силно трафика.

Нанесени са щети по уличната настилка. Придошлите води са отнесли и домашни животни.

Ямболското село Попово е заплашено от наводнение

Отнесени са и контейнери за смет.  Ситуацията вече се нормализира, отводняват се дворове и улици. През нощта обаче се очакват нови валежи.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Посегнаха на рекорда на Стефка Костадинова, била с допинг

Шведският журналист Еквал: „Пак ви казвам, тя беше натъпкана с допинг“

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

34 години след великия рекорд на Стефка Костадинова, постижението й продължава да боде като трън в очите определени кръгове завистници извън пределите на родината ни. Поредното доказателство, че светът никога няма да прости нито на Костадинова, нито на България нейните недосегаеми и до днес 209 см в сектора за скок на височина, дава човек на име Патрик Еквал, пише bTV.

И докато в света на спорта, Стефка Костадинова отдавна си и извоювала правото да бъде наричана легенда, Патрик Еквал изглежда пълен анонимник. За него се знае, че е швед и че от десетилетия упражнява професията на спортен журналист. В Скандинавия е известен с два факта: с ненавистта си към спортистите от бившия социалистически блок и с обожанието, което изпитва към една от известните лекоатлетки в скока на височина от близкото минало – неговата сънародничка Кайша Берквист.

Вчера – събота (15 май), без да му мигне окото, Патрик Еквал си позволява да отправи шокиращо обвинение към Костадинова по време на участието му в телевизионното състезание „Muren“, което в превод означава „Стените“. Куизшоуто се излъчва по един от най-гледаните канали в Швеция – националния SVT в 20:00 ч., а в него Еквал многократно заявява, че по време на първенството на планетата в Рим на 30 август 1987 г., когато поставя световния рекорд, българката е била „натъпкана с допинг“.

Защо и България иска анулирането на рекорда на Стефка Костадинова

Думите нажежават атмосферата в студиото и журналистът дори е предупреден от друг участник в предаването – адвоката и бивш министър на правосъдието в Швеция Томас Бодстрьом, че тези негови твърдения без доказателства ще го вкарат в съда и че ще бъде осъден за клевета.

„Скоро ще имаш нужда от адвокат, ако продължаваш да говориш така“, казва му седналият до него юрист Томас Бодстрьом. Наглостта на Еквал обаче не спира и той упорито отказва да се извини: „Пак ви казвам, тя беше натъпкана с допинг“.

Потресена от нападките на Патрик Еквал към Стефка Костадинова и към България е наша сънародничка, която от години живее и работи в Гьотеборг. Жената с двойно гражданство гледа предаването и е толкова възмутена, че решава да подаде сигнал към bTV. „Това е изказване в разрез с Етичния кодекс и не се основава на факти“, твърди българката.

55-годишният Еквал е репортер и коментатор за TV4 с богат опит в отразяването на леката атлетика. Основният му мотив за позорната атака срещу една от най-знаменитите лекоатлетки за всички времена се счита фактът, че той тайно се надява, че рекордът на Костадинова от 209 см все някога ще бъде отменен и така, а първо място във вечната ранглиста с най-добро постижение ще излезе любимката му Кайша Берквист, която през 2006-а преодолява 208 см на турнир в зала в Германия.

Стефка Костадинова е сред символите на женската лека атлетика. Олимпийска шампионка от Атланта 1996. Световна рекордьорка с 209 см – постижение, което почти четири десетилетия няма друга, която дори да е била близо до него. Двукратна световна шампионка на открито: от Рим 1987 и Гьотеборг 1995, петкратна световна шампионка в зала: от Париж 1985 и 1997, Индианаполис 1987, Будапеща 1989 и Торонто 1993. Европейска шампионка на открито от Щутгарт 1986 и носителка на четири европейски титли в зала: Атина 1985, Лиевен 1987, Будапеща 1988 и Париж 1994. Носителка на Световната купа от Канбера 1985 и на сребро от олимпийските игри в Сеул 1988. Председател на Българския олимпийски комитет от 2005 г. и член на Залата на славата от 2012 г. Пет пъти е Спортист №1 на Балканите, четири пъти е Спортист №1 на България. На входа на прочутия олимпийски музей в Лозана е издигната летва на височина от 209 см в нейна чест.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Ексшефката на НАП: Изненадана съм, че ме махнаха. Моето назначение не беше политическо

Димитрова оглавяваше приходната агенция от 2017 г. насам. Името й се свързва с един от най-големите пробиви в сигурността на агенцията през последните десетилетия – хакерската атака „НАПLeaks“

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: btvnovinite.bg

„Служебният кабинет каза, че ще разчита на експерти и професионалисти, но не мисля, че с мен се случи това – аз съм от 27 години в данъчната администрация и никак не може да се каже, че съм политическо назначение. Затова бях изненадана от освобождаването ми“. Това заяви бившата шефка на НАП Галя Димитрова, която беше сменена от служебния финансов министър Асен Василев през изминалата седмица с официален мотив „системно неизпълнение на служебните задължения“.

В интервю за bTV Димитрова заяви, че не била уведомена за мотивите за рокадата нито по телефона, нито в решението, издадено от Министерски съвет.

„Министърът ми се обади и каза, че на следващия ден ще ме освободи – на база на данните, които съм предоставила. Бях изумена от бързината, с която беше представено решението за освобождаване. То се случи преди да сме предали данните – едва ли са ги прегледали, за да вземат решението си“, твърди бившата шефка на НАП, която беше заменена от Румен Спецов – дългогодишен служител на агенцията, който е по-известен като републикански шампион по културизъм.

Новият шеф на НАП продал на "сламено лице" дял във фирма с 1 млн. лева задължения към данъчните

Димитрова оглавяваше приходната агенция от 2017 г. насам. Името й се свързва с един от най-големите пробиви в сигурността на агенцията през последните десетилетия – хакерската атака „НАПLeaks“, довела до изтичането на големи масиви с лични данни на милиони граждани.

В момента на избухване на скандала Димитрова се оказа в отпуск, който отказа да прекъсне, и твърдеше, че е взела „тежко, но много добре обмислено решение“ да не се върне на работното си място заради „много важна и изключително отговорна лична причина“ за това.

И сега тя не обяви точната причина – каза само, че „това не е важно“, защото вече всеки може да изпълнява задълженията си дистанционно, а не от бюрото си. „Била съм в непрекъсната връзка с моите колеги, така взимахме решения. Имало е хора, които са считали, че трябва да се върна, но обстоятелствата бяха такива, че не успях. Това не попречи на действията ми“, каза тя, като обяви, че е била извън София, но не на почивка.

Когато данните на милиони българи изтекоха, CNN писа, че „цяла една нация“ е била „хакната“. Според Димитрова – никой не е застрахован от злонамерен умисъл на престъпни хора. „Дори Facebook, ФБР, световни банки – все системи в интернет среда, които се оказват незащитени“, твърди тя.

В отговор на въпрос дали системата на НАП е била тествана, тъй като има съмнения, че това не се е случило, бившата шефка на агенцията заяви: „Имахме тестове, но не във всички посоки“.

„Ако бях IT специалист и имах достатъчно компетенции, бих си подала оставката тогава. За съжаление, когато дойдоха ГДБОП и ДАНС, се установи, че има пропуски в работата на IT експертите. Те носят отговорност. Ръководителите на двете IT-звена бяха сменени. Сега мога да потвърдя, че данните ни са в сигурни ръце“, прехвърли тя вината на отделите по информационни технологии.

След като стана ясно, че оттогава насам заплатата ѝ е била увеличавана два пъти с по 10%, Галя Димитрова каза, че това важи и за всички администрации. „Радвам се, че и на служителите ни увеличихме заплатите с над 10 на сто“.

Отделно НАП си раздадоха вътрешно 30 милиона бонуси през 2020 г., а Димитрова нарече това „неразбиране“. „Възнаграждението се състои от заплата и допълнително възнаграждение. Размерът на бонусите е в рамките на годината. По време на пандемията ние се справихме отлично с клиентите – регистрирахме 1,125 млрд. повече приходи в сравнение с 2019 г. През тази година ни бяха възложени непознати дейности към онзи момент – контрола върху хазарта и изплащане на помощи за бизнеса“, заяви тя.

Отказа да обяви какъв е бил бонусът ѝ, защото това са „лични данни“. На въпрос дали представител на изпълнителната власт ѝ е звънял за възлагане на проверка на конкретен бизнес, Димитрова каза, че „всички разпореждания“ били възлагани „въз основа на определени критерии“. Тя отказа да поеме отговорност за акцията на данъчните в офисите на „Хиполенд“ ден след като собственикът им Мариан Колев подкрепи протестите срещу властта. „Инициативата беше на колегите от МВР, акцията беше на няколко ведомства“, каза Димитрова.

След като в съда паднаха запори на обвинения Васил Божков за 300 млн. лв, както и за над 1 млн. лв. на жена му Елена Динева, бившата шефка на НАП не коментира темата. Тя заяви, че е получавала обаждания от прокурори, но за да организира срещи за подготвяне на ревизии. „Те се правят с цел наказателно преследване на хора, които не плащат данъци“.

На въпрос защо няма достъп до ревизионните актове на „Лукойл“, които са обвинени в неплащане на корпоративни данъци, Димитрова заяви, че „трябва да изтрие цялата информация, ако даде акта“, заради чувствителността на данните. „Правихме последователни ревизии там и данъчните загуби станаха печалба – „Лукойл“ плаща данъци“, твърди тя.

Заяви, че докладите за несъбрани данъци са били предадени на Сметната палата, когато е бил направен одит в НАП. „Информацията се намира в много софтуери, изисква голяма обработка, трябваха ни повече от 10 дни за Сметната палата. Знаем сумата за периодите, за които информацията е извлечена, знаем за миналата година, но не мога да я кажа“.

Тя обяви, че е работила за кратко с новия изпълнителен директор Румен Спецов, но не е била в „пряк контакт с него“.

„Надявам се новият изпълнителен директор да оцени високата експертиза на колегите, да се довери на техния опит и способности. Обезпокоена съм от промените в кадровия състав – колеги с опит и експертиза, също както и мен, биват заменяни с нови“, каза Димитрова, но уточни, че не става въпрос за уволнение, а за рокада на позиции вътре в НАП.

Димитрова уточни, че е безработна и ще подаде документи за пенсия, защото вече е придобила това право.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
COVID цедка за желаещите да отидат на студентска бригада в САЩ

Посолството на САЩ в България започва интервюта за J-1 визи, но не всеки ще бъде допуснат

Затвори