Открийте ни и в

България

Задава ли се политическа криза в България?

Новият парламент беше открит, но колко дълго ще живее той?

публикувано

на

Сн.: БТА

Политическата седмица в България започна с консултации на парламентарно представените партии при президента за нагласите им за съставяне на правителство.

Разговорите стартираха с първата политическа сила ГЕРБ в отсъствието на лидера Бойко Борисов. Той за първи път се отказа и от поста министър-председател, а посочи като свой наследник бившия външен министър Даниел Митов.

Именно Митов получи във вторник от президента мандата за съставяне на правителство и обяви, че ще потърси подкрепа от „Демократична България“ и „Има такъв народ“. Съставът на проектокабинета му пък бе съобщен малко преди това от премиера Бойко Борисов. Той направи това по патерици и къси панталони от болница, където влезе заради скъсан менискус. В предложеното правителство влизат няколко досегашни министри, които запазват ресорите си – Екатерина Захариева, Костадин Ангелов, Росен Желязков, Кирил Ананиев, Красимир Вълчев и др. Сред новите имена правят впечатление това на лидера на СДС Румен Христов, номиниран за военен министър, Любен Дилов-син – за министър на туризма и Калин Вельов за министър на културата.

Към момента нито една от парламентарно представените партии не е изразила готовност да подкрепи нов кабинет на ГЕРБ-СДС, а те самите разполагат с едва 75 депутати от необходимото мнозинство от 121 гласа.

Единствената политическа сила, която към момента има реален шанс за съставяне на правителство, изглежда „Има такъв народ“ (ИТН) на Слави Трифонов. Партията зае второто място след изборите, но се радва на одобрението на останалите четири формации в парламента. Това пролича и в единодушната подкрепа на всички политически сили без ГЕРБ за кандидатурата на предложената от ИТН Ива Митева за председател на парламента.

Новият председател на парламента Ива Митева, която получи внушителна подкрепа.

„Във вас са вперени погледите на българите“, обърна се държавният глава Румен Радев към тримата представители в консултациите на ИТН.

Зам.-председателят Тошко Йорданов, сценарист на партийния лидер Слави Трифонов, обаче повтори пред Радев, че

няма да правят коалиция с БСП и ДПС,

 а са готови да си партнират само с „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“, с които обаче събират общо само 92 гласа.

„Ние в коалиция с партии от статуквото няма да влезем. Ако изобщо може да се стигне до кабинет, то ще е с другите две партии от протестите. Така че каквото сме казали – това ще направим“, каза Йорданов, който участва на консултациите при президента заедно с колегата си сценарист Филип Станев, както и с Виктория Василева, главен секретар на партията.

ГЕРБ пък обещаха да не губят време.

„Има вариант да върнем мандата, не желаем да губим време. Редно е да има работещо правителство възможно най-скоро“, каза вицепремиерът в оставка Томислав Дончев след консултациите при президента.

Даниел Митов, който ще бъде номиниран от ГЕРБ за премиер, заяви, че партията има готовност до дни след връчването на мандата да обяви състава на кабинета.

„Готови сме и с бързо правителство, и да бъдем опозиция, и за служебен кабинет, и за предсрочни избори“, каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Томислав Дончев потвърди, че

ГЕРБ остават готови да подкрепят

 с депутати и правителство, предложено от „Има такъв народ“.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също потвърди готовността на партията си да подкрепи правителство на „Има такъв народ“, но при определени условия. Партията обаче тепърва ще обсъжда дали ще предложи кабинет, ако се стигне дотам президентът Румен Радев да им връчи третия мандат.

„Условията на БСП са преодоляване на икономическата, здравната и социалната криза чрез помощ на хората, домакинствата и бизнеса. Да се започне ревизия на управлението на Борисов. Бързи и конкретни стъпки по Плана за възстановяване. Нови изборни правила, които да гарантират прозрачност и честност на изборите“, добави тя.

Позицията на партията е, че трябва да бъде съставено правителство в рамките на този парламент.

Самият Радев не изключи възможността да бъде връчен трети мандат, ако и ГЕРБ, и ИТН не успеят да съставят правителство. Конституцията не го задължава да връчи третия мандат на третата по големина партия, но той уточни, че ще прецени това според готовността на БСП, ДПС, ДБ и ИСМВ за съставяне на правителство.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ също потвърди позицията на партията си, че няма да подкрепи правителство на „изгубилите изборите“ ГЕРБ или на БСП, но би подкрепила такова на „трите нови партии“ – „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън“.

Приоритетите, за които ще настоява ДПС, са „борбата с Covid кризата“, „изготвяне на Плана за възстановяване и устойчивост, както и подготовката ни като държава за следващия оперативен период“.

Карадайъ повтори необходимостта от диалог между институциите и между партиите, за да има „нормалност в политиката“.

На излизане от разговорите с президента „Демократична България“ даде знак, че е готова да загърби различията с останалите нови партии в парламента в името на постигането на промяна. „Готови сме да изоставим разликите, защото припокриванията ни са много повече в големите цели“, каза той.

Иванов допълни, че големият въпрос не е дали може да има правителство в рамките на този парламент, а дали това правителство

може да свърши работа

 Съпредседателят на ДБ посочи още, че коалицията не изключва хипотезата за скорошни предсрочни избори, ако конституционната процедура завърши без резултат, и подчерта, че в такъв случай трябва да бъдат направени спешно промени в изборното законодателство, които да гарантират честен вот.

„Демократична България“ не вижда основание да получи третия мандат за съставяне на правителство, ако първата и втората по численост политическа сила не успеят да изпълнят тази задача. „Не смятаме, че с 27 депутати и при политически сили с по-голяма численост от нас имаме право на претенция за трети мандат“, заяви Иванов в началото на консултациите при президента.

Парламентарният лидер на „Изправи се! Мутри вън“ Мая Манолова също заяви, че е малко вероятно коалицията, при нейните 14 депутати, да получи третия мандат за съставяне на правителство. В същото време обаче призова президента, ако се стигне до този краен вариант, да го връчи на някоя от новите партии в Народното събрание, защото това ще бъде възможност за създаване на правителство на промяната.

Повече от две седмици след изборите все още няма яснота колко дълъг ще бъде животът на 45-тия парламент.

Но за сметка на това повечето формации заявиха

амбициозни законодателни инициативи

 още в първия му работен ден на 15 април.

Председателят на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова изнесе 20-минутна реч, в която очерта постиженията на управлението си.

„Победителят е само един и това е ГЕРБ“, каза тя, настоявайки партията да не бъде заобикаляна. Думите й бяха посрещнати с освирквания в залата. Победителят обикновено се поздравява, но това достойно поведение зависи от политическата култура и натрупания опит, продължи Атанасова и постави под въпрос капацитета на опонентите на ГЕРБ да се справят в тези трудни времена.

„Време е шоуто да приключи“, апелира тя, визирайки партията на Слави Трифонов.

„Вече разбрахме, че Картаген трябва да бъде унищожен, но все още не сме разбрали какво следва след това“, добави тя, имайки предвид мълчанието на ИТН за намеренията им.

„Благодаря ви, г-жо Атанасова, за програмната реч“, обърна се към нея председателстващата първото заседание на Народното събрание, депутатът от ИТН Мика Зайкова.

Мика Зайкова откри новия парламент като най-възрастния депутат и се превърна в любимка на всички.

Най-очаквано бе програмното изявление на втората политическа сила ИТН, която държи ключа към бъдещо правителство или предсрочни избори. Тошко Йорданов – сценарист на Слави Трифонов и негов заместник в партията, прогнозира, че парламентът няма да изкара пълния си мандат.

Ще работи толкова, колкото трябва“

заяви Йорданов.

БСП пък настоя за мораториум върху сключването на договори от сегашното правителство.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ се обяви за „възстановяване на политическата нормалност“ и диалог.

На фона на призивите за съгласие, обединение, заедност и пр., съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов напомни, че българските граждани очакват и законност. Той обяви 10 приоритета на обединението, сред които конституционни промени, чиято крайна цел е отстраняването на главния прокурор Иван Гешев, и реформирането на Висшия съдебен съвет.

„Изправи се! Мутри вън!“ настоя за спешни промени в изборния закон, за да бъдат готови политиците за предсрочни избори. Коалицията си поставя за цел назначаването на нов главен прокурор и гарантиране на независимостта на регулаторите. „Пълна ревизия на корумпираното управление. Искаме да направим така, че повече в бъдеще мутренското управление да не е възможно“, каза лидерът на ИСМВ Мая Манолова.

„Къде ви е лидерът, уважаеми дами и господа от ГЕРБ? Къде се крие?“, обърна се тя към към депутатите на ГЕРБ.

Първата работа, с която се захвана парламентът, беше да извика премиера в оставка Бойко Борисов да дава обяснение за Националния план за възстановяване и устойчивост. Той обаче часове по-късно излезе в отпуск и изпрати пред депутатите заместника си Томислав Дончев. Това принуди новоизбраното ръководство на парламента да заплаши, че той ще бъде доведен принудително, както е записано и по закон.

Борисов все пак се появи. На пресконференция, съобщение за която беше отправено в неделя сутринта в 8:30 ч. с начало час по-късно. Той декларира, че ще отиде в сряда в Народното събрание, след като депутатите го задължиха, но коментира, че призоваването му не е за да говори по същество, а за да бъде организиран своеобразен народен съд.

„Защо да се явявам в парламента, след като са ни гласували оставката, сега там трябва да е колегата Трифонов от утре след карантината, да ги събере, да правят правителство“, каза Борисов и допълни „моят страх е, че те няма да направят правителство”. Според него на новите партии им трябва служебно правителство на Румен Радев и „след месеци на репресии да постигнат по-добър резултат“.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено