Открийте ни и в

България

Заключението на СУ: Петър Илиев е плагиатствал от Наталия Киселова

Етичната комисия на Софийския университет извърши проверка на дисертацията на Илиев, номиниран от Слави Трифонов за вицепремиер

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

В книгата на д-р Петър Илиев „Компетенцията на Народното събрание“ е налице плагиатство, при което значителни части от чуждо произведение – дисертацията „Парламентарен контрол“ на Наталия Киселова, е използвано и представено за авторски труд, без дисертацията да е цитирана като източник. Това е заключението на Етичната комисия на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (пълния му текст виж тук), пише Лекс.бг.

Според Правилника за устройството и дейността на Софийския университет (чл. 129, ал. 2, т. 2 ПУДСУ) установеното по предвидения в закона ред плагиатство е основание за прекратяване на трудовото правоотношение. Той изисква при наличие на данни за плагиатство и обосновано искане Факултетният съвет да избере комисия от специалисти в съответната област, която да изготви мотивирано становище.

„Тъй като заключението на Етичната комисия показва наличие на данни за плагиатство, ректорът на Софийския университет отправи обосновано искане до Факултетния съвет на Юридическия факултет за започване на процедурата по чл. 129, ал. 2, т. 2 ПУДСУ.

Доц. Наталия Киселова: Случаят за плагиатството на Петър Илиев да се реши в СУ

От становището на Етичната комисия става ясно, че след като от издателство „Нова звезда“ са изпратили екземпляр на книгата на Петър Илиев с 619 страници, а не с 697, колкото са били при отпечатването ѝ през 2015 г., тя буквално е била залята от книги, купени преди 6 години от университети, преподаватели и студенти. Книгата в по-големия ѝ оригинален обем се пази в катедрата по Конститиуционноправни науки на СУ, в библиотеката на факултета, в Националния институт на правосъдието, в Нов български университет и на много други места.

„Доколкото в рамките на проверката са установени достатъчно много данни за книгата „Компетенцията на Народното събрание“ от 2015 г., състояща се от 697 страници, Комисията има основания да допусне, че представянето на книгата в преработен съкратен вариант от 618 страници, необозначен като второ издание, е опит за възпрепятстване на започналата на 09.08.2021 г. вътрешноинституционална проверка, което само по себе си е нарушение и е несъвместимо с академичната честност и почтеност“, заявява комисията.

Тя е сравнила 135 страници от дисертацията на Киселова и 92 страници от книгата на Илиев.  И проверката освен категорични съвпадения е установила и серия от куриози.

Един от тях е, че е преписвано буквално с грешките. На стр. 83 от дисертацията на Киселова е написано „pal excellence“, вместо “par excellence“ и така на стр. 74 от книгата на Илиев фигурира същата грешка.

В СУ има три сигнала за плагиатство срещу Петър Илиев, започва проверка

„Впечатляващо е, че в сравняваните страници от книгата на П. И. близо 230 бележки с цитирания на източници и авторски текст от научния апарат под линия е изцяло заимстван от дисертацията на Н. К. (добавени са по-малко от 10 нови бележки). Използвани са характерни за плагиатството техники: буквално заимстване на чужд текст без позоваване на автора му; заимстване на чужд текст с внасяне в него на някои промени, които не променят смисъла му, отново без цитиране на неговия автор; 10 комбиниране на различни пасажи от чужд текст в общо изложение, без да се посочва откъде са взети и кой е авторът им“, пише комисията.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Св. Маркиан и Мартирий били убити от арианите

Арианите ги осъдили на смърт, а християните погребали телата им

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Църквата почита на 25 октомври св. мъченици Маркиан и Мартирий.

Между гонените за светата вяра в Исус Христос особено се славели четецът Маркиан и иподяконът Мартирий, и двамата жители на Цариград.

Те твърдо държали за божествените догми на светата Църква. Чрез проповед и наставления се стараели да предпазят християните от опасните заблуждения.

Господ ги надарил с мъдрост и красноречие, с които силно действали на християните.

Като видели колко е силно влиянието на Маркиан и Мартирий, властващите ариани започнали да употребяват всички средства, за да ги привлекат на своя страна.

Те им предлагали пари. Обещавали им ходатайство за милост пред императора. Но благочестивите християни твърдо и решително отхвърляли всичко.

За тях светата истина била по-скъпа от всички земни блага. Те по-скоро били готови да умрат, отколкото да приемат едно учение, което хулело Господ.

Арианите ги осъдили на смърт, а християните погребали телата им.

Св. Йоан Златоуст, в качеството си на цариградски архиепископ, построил над техните мощи храм „Св. мъченици Маркиан и Мартирий“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Челна катастрофа между автобус и кола на пътя Мездра – Ботевград, има пострадали

Автобусът се е опитал да изпревари друг рейс, но идващата отсреща кола не е успяла да реагира

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: btvnovinite.bg

Тежка катастрофа на главния път Е-79 между Мездра и Ботевград през миналата нощ, съобщи bTV.  

Ударили са се автобус и лек автомобил в района на местността Копяновец. 

В автобуса са се возили работници от заводите в Ботевград. Той се удря челно в леката кола. 

По първоначална информация няма загинали. В колата са пътували четирима души, като по-тежко е пострадал шофьорът.

Причините се разследват, но освен високата скорост има данни, че до сблъсъка се стигнало след изпреварване. Автобусът е направил опит да задмине друг рейс и идващата отсреща кола не е успяла да реагира.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Близо 7 000 души са настанени в болница с COVID-19 в България 

1370 са новите случаи на коронавирус за изминалото денонощие

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

1370 са новите случаи на коронавирус за изминалото денонощие в България. Те са почти 13% от направените над 10 500 теста. 87% от новозаразените са неваксинирани.

40 души са починали като 98% от смъртните случаи са при хора без ваксина. Най-много нови случаи са регистрирани в столицата – 446, следват Варна със 188 и Пловдив със 71. 

В болница са настанени 6900 пациенти с COVID-19, 300 са новопостъпилите в лечебни заведения, а 9 от 10 от тях не са имунизирани. 600 се нуждаят от интензивни грижи.

Излекувани са 536 души. 7156 са поставените дози от ваксината срещу COVID-19 през последните 24 ч.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА