Открийте ни и в

Новини

Законодателите в Оклахома приеха пълна забрана на абортите

Предвиждат се изключения от забраната само по медицински причини, при бременност от изнасилване, сексуално посегателство и кръвосмешение, ако са официално обявени

публикувано

на

Губернаторът на Оклахома Кевин Стит ще подпише всеки закон срещу абортите, който му дадат
Губернаторът на Оклахома Кевин Стит ще подпише всеки закон срещу абортите, който му дадат

Законодателното тяло на Оклахома прие в четвъртък практически пълна забрана на абортите на който и да е етап от бременността след “оплождането”. Законопроектът възлага контрола на изпълнението на закона на гражданите – те са упълномощени да съдят всеки, който “съзнателно” изпълнява или предизвиква аборт на бременна жена. Ако бъде подписан от губернатора, това ще е най-жестоко ограничаващият правото на аборт в историята закон.

Той предвижда изключения от забраната само по медицински причини, при бременност от изнасилване, сексуално посегателство и кръвосмешение, ако са официално обявени.

Проектът под името HB 4327 мина в щатската Камара на представителите със 73-16 гласа и вече е напът към бюрото на губернатора Кевин Стит за подпис. Губернаторът вече заяви, че ще подпише всеки закон срещу абортите, който се озове при него. Той вече е одобрявал ограничителни закони срещу абортите. Новата мярка ще влезе в сила незабавно след подписването.

Губернаторът на Оклахома подписа закон, забраняващ аборт сред 6-та седмица

Управляваните от републиканци щати в цялата страна подготвят почвата за забрани или тежки ограничения на абортите, ако Върховният съд на страната отхвърли решението по казуса Roe v. Wade от 1973 година, което утвърждава правото на аборт като конституционно. Проект на решение на Върховния съд, изтекъл по-рано този месец, показва, че магистратите са склонни да предприемат тази стъпка.

Оклахома е единият от трите щата, заедно с Тексас и Айдахо, които приеха закони, позволяващи на частни лица да налагат законовите ограничения срещу абортите. Това затруднява радетелите за правото на аборт да атакуват законите в съда.

Вариантите на Тексас и Айдахо забраняват абортите след установяване на сърдечния ритъм на плода – около 6-ата седмица на бременността. Законът на Тексас вече е в сила, а този в Айдахо чака съдебно решение. Откакто в Тексас бе прието новата мярка, броят на абортите в щата рязко спадна.

Оклахома е и един от 13-те щати, които са готови със закони срещу абортите, които да влязат в сила в случай, че Върховният съд отхвърли прецедента Roe v. Wade.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА