Открийте ни и в

СВЯТ

Руското законодателство срещу хората с различна сексуална ориентация се разширява с нови глоби и забрани

Местни активисти обясняват, че войната в Украйна е довела до редица затруднения на преследваните от анти-ЛГБТ законодателството да потърсят спасение извън страната

публикувано

на

Долната камара на руския парламент прие на трето и финално четене законът, който забранява разпространението на “ЛГБТ пропаганда” към деца, разширявайки обхвата на предишното гласувано законодателство от 2013г. по темата.

Ако до момента законът беше насочен срещу промотирането на “хомосексуална ориентация” в кино, литература и реклами, то сега във федерацията ще бъдат прреследвано и промотирането на хомосексуални връзки, операции за смяна на пола или публични позиции, че това е “нормално”.

Путин атакува кенсъл културата и правата на транссексуалните, наричайки подобни обществени нагласи “престъпления срещу човечеството”.

IQ 300! Историята на най-умния човек на Земята

Граждани, които застават зад идеите, попадащи под ударите на закона приет от руската Дума, могат да бъдат глобени с до 400 000 рубли, което приблизително се равнява на 6 600 долара. Организации в този спектър пък подлежат на глоби до 5 милиона рубли или 82 100 долара. Законовите разпоредби предвиждат действия и срещу чужди граждани. Ако те нарушат законите на страната могат да прекарат 15 дни в ареста и впоследствие да бъдат депортирани.

Активисти определят новото законодателство като пореден опит за натиск срещу сексуалните малцинства в Русия, които вече са изправени пред сериозни предизвикателства заради консервативните нагласи в обществото. Русия е сред държавите, които в миналото са забранявали гей паради и са атакували защитници на ЛГБТ общността.

Майка парамедик оказа помощ на тежко пострадала в катастрофа: Не разпозна дъщеря си

“Това е закон, който показва нагласите на голяма част от обществото”, казва политическият активист Люси Щайн.

“Борейки се срещу това повече хора от ЛГБТ общността да бъдат видими не променя тяхната бройка, но само увеличава страданието им, карайки ги да се крият и да се мразят”, допълва той.

Щайн твърди, че Руската инвазия в Украйна прави общността от хора с различна сексуална ориентация в страната по-уязвима, защото евакуирането на хора, преследвани от властите е много по-трудно.

Получаването на визи за руснаци и рестрикциите на чужди държави спрямо граждани на федерацията допълнително затруднява тяхното търсене на по-спокойно място за живеене извън пределите на родината.

“Войната показа, че репресиите на тази власт оказват влияние върху общностти, които всъщност бяха уязвими и преди войната, в това число ЛГБТ”, допълна той.

“Правата на ЛГБТ общността е елемент от хибридната война, която се води и ние трябва да защитим ценностите, обществото и децата си”, каза през октомври един от архитектите на новия закон Александър Кинстин.

Законопроектът предстои да бъде даден за разглеждане на горната камара на парламента и Федералният съвет преди да бъде даден за подпис на президента Путин.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено