Открийте ни и в

България

“В полза на олигархията”: Гешев призна за малкия прогрес на спецправосъдието за корупцията

В същото време Висшият съдебен съвет гледа предсрочното освобождаване на Иван Гешев

публикувано

на

Сн.: БТА

Дебатът за закриването на спецправосъдието в комисията по конституционни и правни въпроси се превърна в надвикване и нападки.

На него присъстваше и главният прокурор Иван Гешев. Той дойде специално в началото на заседанието, за да изложи позицията на прокуратурата, като в същото време Висшия съдебен съвет гледа неговото предсрочно освобождаване.

“Тук съм само от уважението към институцията Народно събрание. Специализираните структури са признати от европейските партньори на България и имаме тяхната подкрепа, а закриването ще има последствия. Тези институции са най-ефективни за тежката организирана престъпност и борбата с тероризма след 1989 г. и е доказано с анализа на прокурорската колегия. Да, за корупцията може би не е достатъчно, но дори и там има прогрес. Закриването ще доведе до уронване на престижа на съдебната власт. Тежките дела ще бъдат приключени безславно, но за това няма да сме виновни ние. Само олигархията има интерес от закриването им”, каза главният прокурор Иван Гешев.

Спецсъдия: И да ни закриете спецправосъдието, мафията ще ни приеме с радост

Гешев поиска да проведе дебат със съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов. “Прокуратурата няма да е за декор тук. Искам Христо Иванов да каже дали ще дебатираме”, каза той.

“Мнозинство за закриването на специализираното правосъдие има на три поредни избори. Явете се на избори и тогава продължавайте да държите политически речи. Специализираното правосъдие е орган за политическа репресия”, каза Иванов.

“Въвеждате лустрация на съдиите. Как това кореспондира с върховенството на закона? Ще ги разселвате из цялата страна. Вие може да вземете политическо решение. Отговорността ще носят депутатите, а не съдебната власт. Нямате нито един юридически довод. Искам да кажа на колегите, че ги закриват, защото работят и прокуратурата ще ги подкрепи”, каза Гешев и излезе, за да се върне във Висшия съдебен съвет, където има заседание по искането за отстраняването му.

Атанас Славов от ДБ контрира Гешев, че прави политически изказвания. „Г-н Иванов желае ли да дебатираме или да си тръгвам?”, продължаваше предизвикателно да пита главният прокурор.

Анна Александрова от ГЕРБ-СДС заяви, че това закриване на спецправосъдието е само в полза на организираната престъпност.

Според нея последните докладите по механизма и сътрудничество са доказали тезата, че тези структури работят срещу организираната престъпност. Тя предупреди, че делата срещу мафиотски групи ще се гледат трудно в страната заради местните зависимости и даде пример с Бургас без обаче да влезе конкретика.

Репликира и депутатът Атанас Славов, който я посъветва да се запознае с разследването на Антикорупционния фонд “Списък за бърз контрол”, в което главно действащо лице е бившият съветник на Бойко Борисов – Яне Янев, за да научи за зависимостите в съдебната система.

Дани Каназирева от ГЕРБ пък попита Славов дали действително смята, че правосъдието ще стане по-бързо и ефективно със закриването на специализираните съд и прокуратура. Тя застъпи мнението на главния прокурор Иван Гешев, че проблемът е в големия формализъм в наказателния процес.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА