Открийте ни и в

САЩ

Заменят палмите във Флорида с други дървета заради борба с климатичните промени

Палмите не улавят въглерода със същата скорост като останалите местни дървета и не осигуряват сянка, твърдят учените

публикувано

на

Сн.: Pixabay

Когато мислите за Флорида, на ум идват плажове и палми. Но какво ще стане, ако тези палми бавно бъдат заменени с други дървета? Това може да се случи с течение на времето поради изменението на климата, а общностите в Южна Флорида се опитват да спасят света от климатичната криза.

„Палмите не улавят въглерода със същата скорост като останалите местни дървета и не осигуряват сянка, охлаждат улиците и тротоарите, за да противодействат на ефекта на градския топлинен остров, който правят дърветата с корона“, обясни Пени Редфорд, мениджър за устойчивост и изменение на климата в Уест Палм Бийч.

С днешните нива на въглероден диоксид в атмосферата, които са по-високи, отколкото в който и да е момент от поне 800 000 години насам, Земята трябва да го премахне или хората трябва да спрат да го добавят.

Всъщност последният път, когато концентрацията на въглероден диоксид е била толкова висока, е преди повече от 3 милиона години.

Учените вече работят върху решения за улавяне и безопасно задържане на атмосферния въглерод. Един подход се нарича „земна секвестрация“ – която по същество е засаждане на дървета. Дървото абсорбира въглерода по време на фотосинтезата и го съхранява за целия живот на дървото. Но любимите палми на Флорида са най-малко ефективни при улавянето на въглерод.

Средната палма в Южна Флорида абсорбира само 2 кг CO2 годишно. В сравнение с други дървета – дъб, махагон, бор и кедър – които могат да задържат повече от 1360 кг CO2 през целия им живот, може би е най-добре да изключите палмите да бъдат заменени с широколистни или иглолистни дървета.

Сн.: Pixabay

Кристин Кроус, старши преподавател в университета в Западен Сидни, обяснява, че палмите не произвеждат дървесина, така че те са по-бедни при съхранението на въглерод. Ето защо някои учени изобщо не смятат, че палмите всъщност са дървета.

Ботаниците, еколозите и специалистите по горско стопанство имат различни дефиниции какво всъщност представлява едно палмово дърво. Палмите понякога се определят като големи треви, храсти и дървета.

Независимо от това, притеснението е, че стандартно пътническо превозно средство отделя около 4,6 метрични тона CO2 годишно, което означава, че имаме нужда от много дървета, за да се борим с количеството газове, отделени от превозните средства по пътищата.

Сн.: Pixabay

Въпреки че палмите може да не са страхотни в улавянето на въглерод, изсичането им им не е решение. Вместо това програмите както в Уест Палм Бийч, така и в Маями Бийч, Флорида, поемат инициативата за засаждане на дървета, по-способни да се справят с променящите се климатични условия.

„Палмите, макар и емблематична част от пейзажа на Маями Бийч, се преместиха от акцентно растение в основен компонент на градската гора“, се казва в програмата на Маями Бийч.

До 2100-та година – катастрофални климатични промени. Вижте какво ще ни сполети

Наличието на толкова много палми няма да позволи на тези градове да се справят с улавянето на въглерод толкова добре, колкото биха имали с други видове дървета.

До 2050 г. палмите на Маями Бийч трябва да съставляват не повече от 25% от дърветата в града, според плана Rising Above. „Южен жив дъб, Quercus Virginiana – големи дървета с корона, могат да издържат на наводнения и урагани от време на време и са устойчиви на солени пръски, осигуряват местообитание на птици и разнообразие от мъх и бромелии в южна Флорида“, каза Редфорд.

Тъй като Земята продължава да се затопля бързо, загубата на дървета от урагани и наводнения ще стане още по-голяма грижа в бъдеще. Въпреки това, в случай на палми, най-доброто решение може да не е просто да ги замените с повече палми. Вместо това те трябва да бъдат заменени с дървета, които са по-добри за смекчаване на климатичната криза.

Кроус обясни пред CNN, че възрастта на дървото също има значение: по-младите дървета абсорбират по-малко въглероден диоксид от по-старите дървета.

Земята е потъмняла заради климатичните промени

„Да, дървесните видове имат значение, някои растат по-бързо от други и затова реакцията им на повишен CO2 също може да се различава“, каза Кроус. „Но е важно да се прави разлика между отговорите от по-младите дървета в сравнение с по-старите дървета.“

Учените се заеха да проучат дали наистина можете да научат старите дървета на нови трикове, за да им помогнат да се адаптират към променящия се климат.

Младите и зрелите дървета не се адаптират към промените еднакво. Така че „просто засадете повече дървета“ като усилие за борба с изменението на климата не е универсално лекарство.

Изменението на климата засилва ураганите, събаря зрели дървета и дори цели гори, които са най-необходими.

Сн.: Pixabay

„Засаждането на дървета е страхотно, но опазването на старите гори е също толкова важно“, каза Кроус.

Съвместно изследователско проучване от Университета в Бирмингам, Университета на Западен Сидни, австралийския EucFACE и BIFoR FACE се провежда по целия свят, за да проучи как дърветата се адаптират към увеличаването на въглеродния диоксид в атмосферата. Изследването показва, че зрелите дъбови дървета могат да увеличат скоростта на фотосинтеза с до една трета в отговор на по-високите нива на CO2. Само през първите три години от 10-годишния проект 175-годишните дъбове ясно са реагирали на по-високия CO2, като увеличиха скоростта си на фотосинтеза.

„Целяхме специално да определим количествено фотосинтезен отговор (поглъщането на въглерод) от тези дървета към бъдещи нива на атмосферен CO2“, каза Анна Гарднър. „Това е страхотна новина от гледна точка на смекчаването на въглеродните емисии. Все още трябва да намалим човешките емисии на парникови газове, но знанието, че някои видове дървета са в състояние да се адаптират към повишените нива на CO2, е окуражаващо“.

Климатичните промени носят топли нощи

„Засаждането на дървета със сигурност ще помогне за намаляване на нивата на CO2“, каза Кроус. „Но тъй като на дърветата отнема много време, за да пораснат, това ще има забавен ефект и наистина трябва да намалим емисиите сега, като включим и други мерки.“

Проучване отбелязва, че количеството на погълнат въглерод в горите в бъдеще и последващото улавяне на въглерода „ще бъдат решаващи детерминанти за бъдещите концентрации на CO2 в атмосферата“. Така че количественото определяне на фотосинтезния отговор при повишен CO2, особено за зрели дървета, е от решаващо значение за разбирането на поглъщането на въглерод от горите при променящия се състав на атмосферата.

Дърветата сами по себе си няма да решат климатичната криза, но могат да помогнат, ако знаем как да ги използваме правилно. Редфорд казва, че властите в Уест Палм Бийч даряват 1000 местни дървета годишно, които жителите и фирмите да засадят.

„Имаме активна програма за засаждане на дървета“, обяснява Редфорд за програмата, която използват в Уест Палм Бийч. Целта е да се помогне на жителите на Флорида не само да разкрасят заобикалящата ги среда, но и да ги подготвят по-добре за бъдещето на глобалното затопляне.

Маями също се присъединява към инициативата за изместване на приоритета към засаждането към различни дървета – само не палми. Програмата Rising Above на Маями Бийч за борба с климатичната криза включва генерален план за градско горско стопанство, който подробно описва ползите за околната среда от засаждането на сенчести дървета, включително видове като дъб, ясен, бряст и явор, вместо палми.

Сн.: Pixabay

„Може да изглежда лесно да изберете дървета, но изисква мисъл и планиране, за да имате правилното дърво на правилното място – такова, което може да осигури максимални ползи с минимална поддръжка и не допринася за други проблеми като изтичане на тор и по-високи разходи за вода и поддръжка“, каза Редфорд.

Има и план когато строителството води до премахване на дървета. Редфорд каза, че ако предприемачът трябва да премахне дърветата и не може да ги замени, той може да плати във фонд за дървета, които да бъдат засадени на друго място.

„Разбира се, първо се опитваме да спасим дърветата или да засадим отново на това място“, каза Редфорд. „Но ако не е възможно, ние гледаме да засадим дървета там, където са най-необходими.“

Засаждането на дървета за отстраняване на въглеродния диоксид от атмосферата е критичен компонент за смекчаване на изменението на климата, казват експерти. Но е важно да сме умни кои дървета засаждаме и да се съсредоточим повече върху спасяването на по-старите дървета, които вече имаме.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

САЩ

САЩ предвиждат военен бюджет от $770 млрд. за 2022 г.

Американските законодатели са премахнали от законопроекта предложение за въвеждане на санкции срещу „Северен поток 2“

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Законопроектът за националната отбрана на САЩ за фискалната 2022 г. разрешава военни разходи в размер на 770 милиарда долара и включва разпоредби като 2,7-процентно увеличение на заплатите на военнослужещите, реформи в системата на военното правораздаване и усилия в борбата със сексуалните злоупотреби в армията, както и инициативи за справяне с геополитически заплахи. Американските законодатели предвидиха редица инициативи и мерки за възпиране на Русия и противопоставяне на Китай.

Тазгодишният законопроект беше публикуван малко след като американският президент Джо Байдън и руският президент Владимир Путин проведоха двучасов виртуален разговора за Украйна и други спорни теми.

Законопроектът, който обикновено бива приеман със силна двупартийна подкрепа, се следи отблизо от широк кръг от представители на индустрията и на други области, защото той засяга широк кръг от въпроси.

Разговорът Байдън - Путин за Украйна завърши без сензации

Законопроектът включва 300 милиона долара за инициативата за помощ за сигурността на Украйна, която предоставя подкрепа на украинските въоръжени сили. В законопроекта се изразява силна подкрепа към НАТО. В него има и предвидени 4 милиарда долара за така наречената Европейската отбранителна инициатива, посочва Ройтерс. Законопроектът предвижда и 150 милиона долара за сътрудничество в сферата на сигурността с балтийските страни.

Що се отнася до Китай, законопроектът съдържа изявление на Конгреса в подкрепа на отбраната на Тайван и забрана на министерството на отбраната за внос на стоки, произведени с принудителен труд, от китайския регион Синцзян. САЩ определиха отношението на Китай към неговото уйгурско малцинство в Синцзян като „геноцид“ и законодателите се опитват да прокарат забрана за внос на стоки, които може да са били произведени с принудителен труд от уйгури. Китай отрича да извършва нарушение срещу малцинства и отхвърля обвиненията в геноцид като част от клеветнически твърдения за условията в Синцзян.

Американските законодатели са премахнали от законопроекта предложение за въвеждане на санкции срещу „Северен поток 2“. Предложението е било премахнато от съгласувана между представителите на двете камари на Конгреса версия на законопроекта.

В съгласуваната версия на законопроекта няма и втвърдяване на санкциите против руския държавен дълг. От текста се изключва и инициатива на конгресмени за налагане на санкции срещу 35 руснаци, които може да имат отношение към нарушения на човешките права, в това число министри, видни руски бизнесмени, обществени деятели, журналисти.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

Разговорът Байдън – Путин за Украйна завърши без сензации

Двамата президенти разговаряха по защитена специално създадена линия, за да могат да контактуват открито

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Срещата между президентите на САЩ и Русия продължи два часа и една минута и очаквано завърши без сензационни резултати. Двамата лидери са се казали, чу продължават да работят за избягване на ескалация на конфликта в Украйна, но резултатите от разговорите ще се видят през следващите месеци.

Президентът Байдън е изложил позицията на САЩ и западните съюзници на подкрепа за суверенитета та Украйна – тема, която бе водещата на срещата. В изявление на Белия дом се казва, че Байдън „изразява дълбоката загриженост на Съединените щати и нашите европейски съюзници относно ескалацията на силите на Русия около Украйна и дава ясно да се разбере, че САЩ и нашите съюзници ще отговорят със силни икономически и други мерки в случай на военна ескалация“.

Русия иска гаранции, че Киев няма да влезе в НАТО, но още преди срещата бе ясно, че Байдън няма да поеме такъв ангажимент.

Разговорът между руския президент Владимир Путин и американския му колега Джо Байдън е бил откровен, се казва в изявление на Кремъл. Двете страни ще продължат диалога и контактите между техни представители, предвид това, че носят отговорност за поддържане на международната сигурност и стабилност.

Пентагонът: Полагаме големи усилия ситуацията с Украйна да не прерасне във война

Путин е изразил безпокойство относно предполагаемите провокативни действия на Киев спрямо контролираните от проруски сепаратисти райони на Украйна. Държавният глава е призовал да не се стоварва отговорността върху плещите на Русия за ескалацията на обстановката около Украйна. Той е подчертал, че именно НАТО предприема опасни опити за увеличаване на военния потенциал край руските граници.

„НАТО прави опасни опити да използва украинската територия и да развива своя военен потенциал до нашите граници. Ето защо Русия има сериозен интерес от сигурни юридически гаранции, изключващи разширяване на НАТО на Изток“, е казал Путин на Байдън.

Той е поискал гаранции от Байдън и, че настъпателни ударни системи няма да бъдат разполагани в страни, близки до Русия.

Двамата президенти са отбелязали важността на диалога между Русия и САЩ в борбата с кибепрестъпността. Те са изразили и надежда за приемливо решение по иранската ядрена програма. Путин е предложил на Байдън да се премахнат всички ограничения в работата на дипломатическите мисии на двете страни.

Президентите разговаряха по защитена специално създадена линия, за да могат да контактуват открито. Тя не е била използвана досега. Путин е говорил от своята резиденция в Сочи, според ТАСС. Байдън разговаря от Белия дом.

Разговорът започна в 10:07 часа източно време (18:07 московско време) и завърши в 12:08 източно време (20:07 московско време), според сведения от Белия дом.

Държавният секретар на САЩ е разговарял по телефона с президента на Украйна

По-късно във вторник следобед Байдън ще разговаря с президента Еманюел Макрон,, канцлера Ангела Меркел,я, министър-председателя Марио Драги, и премиера Борис Джонсън  – същата група европейски съюзници, с които той е разговарял в понеделник вечерта. Вторник е последният пълен ден на поста на Меркел.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Над 100 пожарникари в Лос Анджелис излизат в неплатен отпуск, отказали да се ваксинират

Съгласно заповедта в града всички общински служители да се ваксинират до 18 декември

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Общо 113 пожарникари в Лос Анджелис са пуснати в неплатен отпуск, тъй като са отказали да се съобразят с изискването за задължителна ваксинация, въведено в града.

Мярката изисква всички общински служители да се ваксинират до 18 декември или да предоставят отрицателни резултати от тестове два пъти седмично, направени за своя сметка.

Ако бъде поискано освобождаване по медицински или религиозни причини, тогава служителят ще може да се тества ежеседмично за сметка на града.

Пожарната служба на Лос Анджелис е изпратила 222 известия до служители, които не са представили документ за своя ваксинационен статут или са подали молби за освобождаване.

Към понеделник 113 пожарникари не са съобразили с изискванията и са отстранени от длъжност.

Пожарникарите, които продължават да се противопоставят на заповедта са изправени пред сходната съдба, каза говорителят на пожарната служба в Лос Анджелис.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА