Открийте ни и в

Здраве

Заради мръсния въздух: Над 30 000 смъртни случая в Западните Балкани

Мръсният въздух допринася за намаляване на средната продължителност на живота между 0,4 и 1,3 г. в региона

публикувано

на

Замърсяването на въздуха в Западните Балкани причинява редица преждевременни смъртни случаи с последици, включително по-кратък живот и влошаване на общественото здраве. Ето защо е необходимо спешно да се подобри качеството на въздуха и общественото здраве чрез надграждане на здравните системи, предупреди Европейският фонд за Балканите по време на изпълнението на този месец на третата фаза от кампанията „Обединени Балкани за чист въздух“ с партньори в региона.

Целта на този етап от кампанията, както се посочва, е да информира гражданите за последиците от замърсяването върху смъртността и здравето в Западните Балкани и да ги покани да се включат в борбата за подобряване качеството на въздуха и удължаване нашия живот.

Според последните данни на Европейската агенция по околна среда лошото качество на въздуха в региона причинява над 30 000 преждевременни смъртни случаи, а Съвместният изследователски център на ЕС посочва факта, че замърсяването на въздуха допринася за намаляване на средната продължителност на живота между 0,4 и 1,3 години в Западните Балкани.

Проучванията показват, че само електроцентралите на въглища в Западните Балкани причиняват икономически щети, вариращи между 1,2 милиарда и 3,4 милиарда евро годишно като разходи за здравеопазване.

Изискванията на кампанията “Балкани обединени за чист въздух” са следните:

Задайте намаляването на замърсяването на въздуха като национален, регионален и международен приоритет и го интегрирайте във всички процеси на планиране.

Увеличаване на бюджетните средства за контрол на замърсяването и създаване на системи за мониторинг на замърсяването и неговото въздействие върху здравето.

Трябва да се изградят многосекторни партньорства на местно, национално и регионално ниво, за да се подобри контролът на замърсителите и качеството на въздуха.

Превенцията на незаразните болести в резултат на лошо качество на въздуха трябва да бъде интегрирана в приоритетите на политиката за околната среда и здравето.

За да удължите живота си, присъединете се към борбата на гражданите на Западните Балкани в солидарност и станете част от кампанията „Обединени Балкани за чист въздух“.

Кампанията „Обединени Балкани за чист въздух“ е инициирана от Европейския фонд за Балканите в партньорство със следните организации:

Еко форум от Зеница, Институт за управление на териториалната околна среда от Тирана, Sbunker и Balkan Green Foundation от Прищина, AirCare / MojVoz OZON от Подгорица, Института за регулиране на възобновяемите ресурси и околната среда и Белградското отворено училище от Белград.

Провежда се за втора поредна година, с цел повишаване на информираността на гражданите в региона за причините и последствията от замърсяването, възможните начини за подобряване на качеството на въздуха и борбата за по-здравословна околна среда.

„Обединени Балкани за чист въздух“ подчертава необходимостта от регионално сътрудничество за трансформиране на енергийната индустрия и системата за опазване на околната среда, което би подобрило както икономиката, така и общественото здраве.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА