Открийте ни и в

Здраве

Замърсяването причинява над 10% от случаите на рак в Европа

В Европейския съюз всяка година 2,7 милиона души са диагностицирани с рак, а 1,3 милиона умират от него

публикувано

на

Замърсяването причинява над 10% от случаите на рак в Европа

Замърсяването е свързано с над 10% от случаите на рак в Европа, се казва в доклад на Европейската агенция за околната среда, публикуван в понеделник. Повечето от тези случаи са предотвратими, се казва в доклада.

“Излагането на замърсяване на въздуха, канцерогенни химикали, радон, UV (ултравиолетово) лъчение и пасивно пушене заедно могат да допринесат за над 10 процента от бремето на раковите заболявания в Европа”, се казва в изявление на агенцията.

Експертът на ЕАОС Херардо Санчес обаче заяви, че “всички рискове от рак, свързани с околната среда и професията, могат да бъдат намалени”.

“Раковите заболявания, обусловени от околната среда, дължащи се на радиация или химически канцерогени, могат да бъдат намалени до почти незначително ниво”, каза той пред журналисти миналата седмица преди публикуването на доклада, който е първият на агенцията относно връзката между рака и околната среда.

В Европейския съюз всяка година 2,7 милиона души са диагностицирани с рак, а 1,3 милиона умират от него. Континентът, на който живее по-малко от 10% от населението на света, отчита почти една четвърт от новите случаи и една пета от смъртните случаи.

Замърсяването на въздуха е свързано с около 1% от всички случаи на рак в Европа и е причина за около 2% от всички смъртни случаи от рак, посочва агенцията. Излагането на радон на закрито се свързва с до 2% от всички случаи на рак и с един на всеки десет случая на рак на белия дроб в Европа. Естествената ултравиолетова радиация може да е причина за до 4% от всички случаи на рак в Европа, съобщи агенцията. Излагането на вторичен тютюнев дим може да увеличи общия риск от всички видове рак с до 16% при хора, които никога не са били пушачи, допълва тя.

Замърсяването на въздуха намалява живота с повече от две години

Агенцията предупреди, че някои химикали, използвани на работните места в Европа, допринасят за причиняването на рак, като например олово, арсен, хром, кадмий, акриламид и пестициди.

Азбестът, който е добре известен канцероген, се смята за причина за 55 до 88% от свързаните с професии случаи на рак на белия дроб. ЕС забрани азбеста през 2005 г., но той все още присъства в някои сгради и работниците, участващи в ремонтни дейности и разрушаване, все още са изложени на въздействието му.

“Рисковете от рак в околната среда и на работното място могат да бъдат намалени чрез почистване на замърсяването и промяна на поведението”, добави агенцията. “Намаляването на тези рискове ще доведе до намаляване на броя на случаите на рак и смъртните случаи.”

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА