Открийте ни и в

България

Зам. гл. прокурор: Дипломата на Гешев е легитимна, многократно е проверявана

Според Даниела Машева темата за дипломата на главния прокурор се повдига в обществото заради неуспешния процес

публикувано

на

Сн.: btvnovinite.bg

“Мисля, че дипломата на Иван Гешев е легитимна. Многократно е проверявана тази диплома. Смятате ли, че това висше учебно заведение (Академията на МВР – б.р.) не е акредитирано да издава такива дипломи. Много адвокати и нотариуси имат дипломи оттам, какво ще се случи с тях и с техните актове?”. 

Това заяви заместник на главния прокурор при Върховна касационна прокуратура Даниела Машева пред bTV по повод разпространената преди дни информация от адв. Минчо Спасов, че дипломата на обвинител №1 Иван Гешев е невалидна. 

Според Машева темата за дипломата на главния прокурор се повдига в обществото заради неуспешния процес.

Гешев остава (ОБЗОР)

Тя коментира и процедурата по отстраняването на Гешев миналата седмица. , “Гласуването показа, че мнозинството в ВСС прие, че министърът не е от кръга лица, които могат да откриват процедура за освобождаване на главния прокурор”, заяви Машева.

Зам. главният прокурор смята, че гласуването не е показвало отношение към Гешев, а към легитимността на сигнала, така че не може да се каже, че осем души са гласували за неговото отстраняване, “просто някои колеги застъпиха различни тези”.

Според нея “колегите са подходили съвсем внимателно към сигнала” и е имало дискусия в рамките на седем часа. 

“Сега съществуващите законови разпоредби са абсолютно ясни. Споделям позицията на мнозинството, която отхвърли разглеждането на сигнала. Тази процедура трябва да бъде обвързана с процедура за дисциплинарно производство срещу главния прокурор. Право да внасят предложение на избор на главен прокурор имат трима членове на ВСС и министъра на правосъдието. За отстраняването му могат да внесат искане трима души от прокурорската колегия и петима от пленума от ВСС”, заяви Машева.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА