Открийте ни и в

СВЯТ

“По-добре е да купувате, отколкото да се състезавате” или как FTC използва думите на Марк Зукърбърг срещу него

Федералната търговска комисия заведе дело срещу Facebook, обвинявайки ги, че неутрализират конкуренцията, вместо да се борят срещу нея

публикувано

на

Сн: БТА

От години стратегията на гигантът Facebook е да купува конкурентни компании, докато са още в зародиш, след което или интегрира услугите им в своите системи, или завинаги замразява проектите им.

Така и през 2012-та година компанията на програмиста-милиардер Зукърбърг успя да придобие Instagram срещу един милиард долара. През 2014-та пък закупи и WhatsApp срещу 14 милиарда, за да предотврати възможността на двата стартъпа да се конкурират със собствените й услуги.

На днешна дата обаче Facebook е изправена пред най-голямото предизвикателство в историята си. Тази седмица Федералната търговска комисия (FTC) в САЩ заведе две дела срещу компанията, които целят да разбият монопола й.

Facebook Messenger се срина в цяла Европа

Вътрешните имейли на главния изпълнителен директор на Facebook бяха публично достояние по делото, а според независими източници документите разкриваха, че WhatsApp и Instagram са били възприемани като евентуална заплаха, преди да бъдат купени от Зукърбърг.

Според делото собственикът на Facebook е написал “По-добре е да купувате, отколкото да се състезавате” в имейл от 2008 г. През септември 2011 г. самият той заяви, че Facebook изостава от Instagram в мобилното споделяне на снимки.

“Instagram се превърна в конкурент за нас в споделянето на мобилни снимки, което го прави все по-голяма възможност за бъдещето на снимките”. През 2012-та пък Зукърбърг отбеляза, че ако Instagram oстане техен конкурент ще остави Facebook “много назад във функционалността”. Което според думите му е “наистина страшно” за Facebook и единственият вариант е компанията да плати и да купи Instagram.

Исковете на FTC имат настояване Facebook да се раздели с Instagram и WhatsApp, тъй като доминацията на хегемона в социалните мрежи нарушава правилата на конкуренцията за сметка на потребителите. Решението е подкрепено и от 46 от всичките 50 щата в САЩ. В редиците на заседаващия панел на FTC попадат комисари и от републиканската и от демократическата партия.

САЩ съдят Facebook заради дискриминация на американски работници

Само преди седмици Департаментът по правосъдие в страната предприе действия и срещу Google, като целта отново бе да се разруши монопола при търсачките при който Google от години е безспорен лидер.

Интересното обаче е, че от придобиването на Instagram и WhatsApp са изминали много години, а самите сделки са минали одобрението именно на FTC.

Според главния адвокат на Facebook, Дженифър Нюзстед действията на FTC изпращат сигнал към други “успешни компании” в САЩ, че нито една затворена сделка не може да се счита за окончателно финализирана.

През юли тази година самият Зукърбърг определи подобни акции като “екзистенциална заплаха” и подчерта, че компанията му ще се бори срещу опитите да бъде разделена. Все пак настоящият процес е определян като най-голямото предизвикателство към гиганта и 16-годишната му история. Разрешението със сигурност ще се проточи и ще отнеме много месеци.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА