Открийте ни и в

България

Започнаха проверки и в “Пирогов” за фалшиви хоспитализации

Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания е в изключително лошо състояние, каза зам.-министърът на здравеопазването

публикувано

на

“Имаме данни и предварителни сигнали за нарушения по отношение на НЗОК и за фалшиви хоспитализации в “Пирогов”. Към момента в лечебното заведение тече проверка”. 

Това каза пред NOVA зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров.

Той подчерта, че не става въпрос за чистка. По думите му в страната и София има няколко проблеми болници. 

"Директори се правят на жертви, а 20 хил. починаха заради управлението на кризата" (ВИДЕО)

Той добави, че Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания е в изключително лошо състояние.

Зам.-министърът коментира и сертификатите за COVID-19. “Казусът с издаването на сертификати и антигенните тестове не зависи от Министерството на здравеопазването, а от Европейската комисия. Водят се разговори и тече процедура. Ще настояваме този казус да се уреди. Предполагаме, че до 15 юни всичко ще е ясно”, обясни  Петров.

Петров обясни и за Агенцията по вписванията, като в сряда здравният министър Стойчо Кацаров призова правосъдното министерство да провери законосъобразността на действията на директора на Агенцията по вписванията относно пречката за назначаването на новото ръководство на болница “Лозенец”. Според него, ако се установи, че агенцията е надскочила правомощията си и е нарушила закона, да бъде освободен шефът й. 

Заради източване на НЗОК и незаконни трансплантации: Сменят шефовете на болница "Лозенец"

“Все още не сме получили отговор от правосъдното министерство. Реакцията беше по-скоро провокирана от казуса с “Александровска” болница. В “Лозенец” има обжалване и спиране не по същество, а спиране по вписването от СГС. По същия казус има жалба и от “Александровска” болница, но решението на съда е отрицателно. Те отказват да спрат вписването. Спира го Агенцията”, обясни Петров.

По думите му не е работа на Агенцията да проверява основания, защото те се проверяват от съда. 

“Работата на Агенцията е да направи вписването. Не им е работа да преценяват дали някой пише грамотно”, добавя зам.-министърът.

Здравният министър назначи ново ръководство на болница „Лозенец“

Той коментира и криминалните трансплантации. 

“Агенция “Медицински надзор” е сезирала ДАНС и здравния министър за тези случаи. ДАНС е препратила информацията и до ГДБОП. Не подлежи на съмнение, че бившият здравен министър е бил сезиран за тези случаи”, обясни Петров.

Според него процесът около тези незаконни трансплантации е продължил около година и половина.

Службите и Костадин Ангелов са знаели за незаконните трансплантации в "Лозенец"

“В украински вестници се появи информация за починал донор. Извършваме проверка и по тези сигнали”, каза още Петров.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено