Открийте ни и в

Вашето здраве

Заради глобалното затопляне: Комарите стават все по-опасни

За маларията има разработена ваксина, но за денгата все още няма лекарство

публикувано

на

Климатичните промени водят до ръст на заразените с болести като малария и денга, разпространявани от комари. Това сочи проучване на британски експерти, публикувано в списание “Лансет планетари хелт”.

Те анализират данни за разпространението на двете заболявания, които могат да причинят и смърт.

Значителен ръст на заболели от денга е отчетен в африкански държави като Судан и Еритрея, както и в Колумбия от 2000 г. От 505,4 хиляди в началото на ХХI век броят им се увеличава до 5,2 милиона души през 2019 г.

Авторите на изследването, които са от Лондонското училище по хигиена и тропически болести, смятат, че увеличаването на парниковите газове прави комарите по-опасни.

Глобалното затопляне удължава сезона, през който насекомите чрез ухапвания предават болести на хората. Експертите прогнозират, че при повишаване на температура на Земята с 3,7 градуса по Целзий до 2100 година, жертвите на болестите, пренасяни от комарите, значително ще се увеличат.

Още през 2080 г. около 8 милиарда души могат да бъдат изложени на риск от заразяване с малария и денга, което е с 4,7 милиарда повече спрямо 1970-1999 г.

По данни на Световната здравна организация всяка година от малария по света умират над 400 000 души, основно деца. През 2019 г. повече от 90 процента, или около 240 милиона от случаите на малария, са регистрирани в Африка.

За лечението на тежката форма на малария има разработена ваксина, но за денгата все още няма лекарство.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено