Открийте ни и в

България

Заради дълговете на Топлофикация: София може да остане без парно и топла вода

Само за първите шест месеца на годината натрупаният дълг е 330 млн. лв

публикувано

на

Изтича срокът на „Топлофикация София“ да представи график за погасяване на задълженията
Сн.: Архив

Има риск да се спре парното и топлата вода в София, заради дълга на столичната топлофикация към “Булгаргаз”. Само за първите шест месеца на годината той е 330 млн. лв, каза пред bTV председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Станислав Тодоров.

Това стана причина “Булгаргаз” да изпрати писмо до всички институции, в което казва, че ако плащания по дълга не започнат от 1 септември ще спрат доставките на газ за “Топлофикация-София”. Тодоров поясни, че КЕВР одобрява една подобна мярка, като количествата газ запълнят хранилището в Чирен. “По-добре да се спре топлата вода през летния сезон и тези количества, които така или иначе не се плащат, да се нагнетят в “Чирен”, за да стартираме отоплителния сезон с достатъчно газ”, поясни той.

Съдът реши: Назначението на шефа на КЕВР е противоконституционно

Според шефа на КЕВР, ако мерки не се вземат, е застрашена доставката на газ за всички клиенти на “Булгаргаз”. В отговор на въпрос, Тодоров посочи, че причината за хроничните проблеми на “Топлофикация-София” е фактът, че тя е единственото общинско дружество и това дава възможност за политически натиск и решения.”

По повод обявяването на избора му за незаконен, както постанови по-рано през деня Конституционния съд, Тодоров обясни, че решенията на КЕВР си остават валидни, но комисията ще трябва да спре работа да избора на нов председател. Той призова политиците да задвижат процедурата максимално бързо.

Станислав Тодоров обобщи, че до тук се стига заради бързината, с която управляващите са искали да сменят старото ръководство на КЕВР. Според него спешност е имало, защото в противен случай токът и газът е можело да поскъпнат повече, отколкото това стана при новото ръководство.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено