Открийте ни и в

Коронавирусът

Заради конфликта между Тръмп и губернаторите за карантината: Конституционна криза?

публикувано

на

Напрежението между президента Тръмп и губернаторите за това кога трябва да паднат ограниченията срещу коронавируса в САЩ може да се превърне в конституционна криза. За това предупреждават експерти, цитирани в американските вестници днес. Те широко отразяват политическия сблъсък.

Същността на конфликта е в това, че Тръмп напира да задейства икономиката още преди мерките за ограничаване на епидемията да са дали съществен резултат, защото икономическата катастрофа не вещае нищо добро за него на президентските избори през ноември. Губернаторите, обратно, смятат спасяването на живота на хората за по-важно от икономическите показатели.

Според „Ню Йорк таймс“ „настояването на президента, че само той може да реши кога да бъде рестартирана икономиката, се оспорва от конституционните експерти и контрастира с доскорошно твърдение, че борбата с коронавируса не е работа, която трябва да бъде оглавена от федералното правителство.

Прицкър: "Няма да се подчиня на Тръмп, ако вдигането на карантината застрашава жителите в Илинойс"

„Президентът на Съединените щати има главната дума – каза Тръмп на пресконференцията си в Белия дом в понеделник вечерта. – Те (губернаторите) не могат да направят нищо без одобрението на президента.“

Запитан кои членове от конституцията му дават право да пренебрегне желанието на щатите, ако те искат карантината да продължи, Тръмп с присъщия му апломб отговори: „Много членове“, но не посочи нито един. „Когато някой е президент на САЩ, неговата власт е абсолютна“, подчерта той.

На тази негова позиция особено рязко се опълчи губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо. „Ние нямаме цар, имаме президент“, отвърна той, цитиран от телевизия Ен Би Си. Куомо предупреди, че преждевременното отваряне на икономиката не само може да доведе до още много смъртни случаи от коронавируса, но и до конституционна криза, в каквато страната не е изпадала от десетилетия.

Куомо се зарече да се противопостави на всяко решение на Тръмп за отмяна на карантината и деблокиране на икономиката, защото това ще бъде ужасно за страната, отбелязва Ен Би Си.

А „Ню Йорк таймс“ пише, че сега е възможното най-лошото време Тръмп да предявява фалшиви претенции за такива правомощия, от които „дори президентът Ричард Никсън би се изчервил“. С тези думи „нашият върховен главнокомандващ прозвуча повече като лидер на някаква марионетна диктатура, отколкото на Съединените щати“. „Разделението на властите и федерализмът не са някакви мухлясали принципи, измислени да задоволяват бунтуващи се аристократи“, отбелязва вестникът.

Социалната изолация в САЩ може да продължи до 2022-а

„Вашингтон пост“ продължава дискусията кога страната следва да се върне към нормално функциониране с редакционна статия, красноречиво озаглавена: “ Можем ли да се отворим, преди да има лекарство или ваксина? Няма да бъде лесно“.

Мнозина се надяват, че „повторното отваряне“ на САЩ ще означава завръщане в офисите, заводите и училищата, рестартиране на икономиката и преоткриване на живота такъв, какъвто беше преди пандемията от коронавируса. В най-добрия случай тези примамливи цели ще бъдат постигнати поетапно, частично, по-бавно, отколкото ни се иска. А по какви етапи и през колко пречки ще минем по този път зависи от това как страната ще се справи с гигантските проблеми, пред които сега е изправено общественото здравеопазване, пише вестникът.

Неизбежната истина е, че при липсата на ваксина или лекарствена терапия през следващата една или повече години силно заразният вирус ще продължи да циркулира из страната и света и само упорити усилия могат да предотвратят нови негови взривове като тези в Ухан, Бергамо или Ню Йорк, подчертава „Вашингтон пост“. Трябва да се готвим за възможността, че нито ваксина, нито лекарство ще се появят до 18 месеца или дори повече.

 

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Вашите пари

Финансово затруднени сте? Вижте тези шест начина да получите държавна помощ в САЩ

Докато пандемията от коронавирус продължава да засяга финансово милиони американци – ето шест начина да получите финансова помощ от правителството

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

Докато пандемията от коронавирус продължава да засяга финансово милиони американци – ето шест начина да получите финансова помощ от правителството.

1) Потърсете помощ за сметките за комунални услуги

Две програми могат да помогнат на домакинствата с ниски доходи да плащат за отопление и телефонни услуги. Програмата за енергийна помощ в домакинства с ниски доходи помага на семействата с ниски доходи да покрият разходите за отопление. Безвъзмездните средства се отпускат чрез щатските власти, които получават финансиране от Министерството на здравеопазването и социалните услуги. Всеки щат определя свои собствени изисквания за допустимост, включително нива на доходи.

Програмата за поддръжка на Lifeline пък предлага телефонни и интернет услуги с отстъпка. Lifeline е програма, основана върху доходите, така че кандидатите трябва да отговарят на определени изисквания за допустимост, преди да бъдат одобрени. Помощта включва финансиране за грижи за деца, стипендии за колеж и много други.

2) Финансова помощ за грижи за деца

Дневните грижи са основен разход за повечето семейства – тъй като годишните разходи за грижи за бебета варират от 5000 долара в Мисисипи до над 22 600 долара във Вашингтон, според Института за икономическа политика. Фондът за грижи и развитие на децата може да помогне финансово на семейства с ниски доходи. Администриран от Министерството на здравеопазването и хуманитарните услуги на САЩ, фондът дава на щати, територии и племена пари, които да разпределят между семействата, за да помогне за плащането на грижи за деца. Безвъзмездните средства се основават на доходите и обикновено покриват грижи за деца под 13 години.

3) Възстановяване на непотърсени пари

Непотърсените пари са средства, дължими към вас. Те могат да бъдат отдавна забравен депозит, надплатени комунални услуги, изгубени спестовни облигации, непотърсени обезщетения за животозастраховане или неплатени чекове. Тези непотърсени средства се предават на държавата, когато собственикът не може да бъде открит – често поради служебна грешка или фирми, които имат стар адрес в архива. Посетете unclaimed.org, сайт, свързан с Националната асоциация на държавните трезори, за да разберете дали ви дължат пари. През финансовата 2018 година Западна Вирджиния и Мейн предоставиха около 17 милиона долара неизискани средства. През 2019 г. Флорида върна 323 милиона долара, така че разгледайте уебсайта и вижте дали имате непотърсени пари, които ви дължат.

4) Получете помощ за авансово плащане за жилище

На вниманието на потенциалните собственици на жилища, които не могат да си позволят първоначална вноска за имот, който привлича вниманието им от известно време. Вземете държавна помощ за авансово плащане, тези безвъзмездни средства и заеми ще ви помогнат да покриете първоначалните разходи за закупуване на дом. Например в Невада бъдещите собственици на жилища, които отговарят на условията, могат да платят таксата и да получат безвъзмездна помощ в размер до 5% от стойността на техния жилищен заем, за първоначални вноски или други разходи. В Невада помощта не е запазена само за семейства с ниски доходи, тя е достъпна и за тези с годишен доход под 98 500 долара.

5) Намерете данъчен кредит за здравно осигуряване

Премиум данъчните кредити, издадени чрез Закона за достъпни грижи, все още действат – ето как работят. Физически лица и семейства, които купуват покритие чрез правителствения пазар за здравно осигуряване, healthcare.gov, могат да се класират за кредит за застрахователните си премии. Кредитът може да бъде изплатен директно на вашия доставчик на застраховка, като намалите месечните си плащания или да бъде изплатен като данъчен кредит при подаване на декларацията.

6) Кандидатствайте за стипендии за колеж

Стипендиите за колеж, като федералния грант Pell, могат да улеснят плащането на колежа. Студентите, които отговарят на условията за Pell Grant, могат да получат до $ 6 245 за учебната година 2020-2021. Точната сума се основава на фактори, които включват финансови нужди, разходи за присъствие и статус на записване. Студентите могат да кандидатстват за Pell Grant, като попълнят безплатното заявление за Федерална студентска помощ или FAFSA. Заявлението се използва също така, за да се класира за много държавни и институционални стипендии и стипендии.

Въпреки че има начини да получите безплатни пари от правителството – има и измамници, които твърдят, че ви дават безплатни пари от правителството с надеждата да ви оберат.

Не се заблуждавайте, правителството рядко се обръща към хората с оферти за безплатни пари, а когато го направи, никога не го прави чрез социалните медии.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Здравно министерство категорично: карантината от 10 дни остава и за висши държавници

Така беше опроверган коментара на главния здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, който предложи да има промяна в карантината при заемането на определени длъжности

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн. Архив

Министерството на здравеопазването опроверга появилите се в медиите публикации, че продължителността на карантината ще бъде намалена за конкретни лица.

Така беше опроверган коментара на главния здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, който предложи да има промяна в карантината при заемането на определени длъжности.

Темата беше повдигната след като се наложи премиерът и президентът да са под карантина, която пък бе отменена по-рано от законовия срок от Столичната регионална здравна инспекция. Това от своя страна предизвика скандал и доведе до оставката на директора й д-р Данчо Пенчев.

Променят закона заради Борисов и Радев: без карантина за висши държавници с отрицателен PCR тест

„В заповедта няма да има промяна, позволяваща отпадане на карантината за определени длъжностни лица. Карантината е с еднаква продължителност (10 дни) за всички български граждани. Правилата са за всички“, категорични са от МЗ.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Тръмп обвини медиите, че сеят паника за COVID-19: не се е предал в борбата

Президентът Доналд Тръмп увери, че не е капитулирал в борбата с COVID-19 след изказване на шефа на канцеларията му, което създаде обратното впечатление

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Президентът Доналд Тръмп увери, че не е капитулирал в борбата с COVID-19 след изказване на шефа на канцеларията му, което създаде обратното впечатление, предаде Франс прес.

На предизборна проява в ключовия щат Пенсилвания президентът беше попитан от журналист защо се е отказал да се бори с пандемията.

„Не съм се отказал. Ние определено обръщаме страницата“, отвърна Тръмп.

Белият дом развява бяло знаме пред пандемията

В понедeлник началникът на канцеларията на Тръмп Марк Медоус заяви, че администрацията на Тръмп „няма да контролира пандемията, а ще контролира набавянето на ваксини“.

Съперникът демократ на Тръмп за Белия дом Джо Байдън използва това изказване, за да обвини президента, че е капитулирал в борбата с вируса, който е взел над 225 000 жертви в САЩ.

„Това е честно описание на стратегията на президента Тръмп от началото на кризата: да размаха бялото знаме на поражението и да се надява, че вирусът ще си отиде, ако се правим, че го няма“, заяви Байдън.

„Той цял живот е размахвал бялото знаме. Той не напуска мазето си. Това е жалък кандидат“, отвърна му Тръмп.

В същото време в поредица от туитове Тръмп обвини медиите, че нарочно сеят паника за растящите случаи на заразяване с новия коронавирус, които според него се получават от по-големия брой тестове, предаде ДПА.

„Случаите (на заразяване) растат, защото ТЕСТВАМЕ, ТЕСТВАМЕ, ТЕСТВАМЕ. Това е Конспирация на Медиите с Лъжливи Новини“, се казва в един от тези туитове.

За последната седмица: Скок с 24% на заразените и с 15% на починалите в САЩ

Макар и да е вярно, че броят на тестванията расте, се наблюдава увеличение и в броя на хоспитализираните, което е знак за нарастване и на броя на сериозно болните, отбелязва ДПА.

През уикенда беше съобщено за над 80 000 случая на ден, което е рекорд до момента, а средния брой за седемдневен период остава на високи равнища, които не са виждани от няколко месеца.

„КОВИД, КОВИД, КОВИД се използва от тях (медиите) в пълна координация, за да променят числата в ранното гласуване. Това би трябвало да е нарушение на изборния закон!“, написа Тръмп в друг туит.

През последните дни избухна ново огнище на зараза сред служители на Белия дом, този път сред хора от екипа на вицепрезидента Майк Пенс. Самият Пенс и съпругата му са дали отрицателни проби за Ковид-19, съобщи канцеларията на Пенс, цитирана от Ройтерс.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada

Повече в коронавирус, Печат, политическисблъсък
747 станаха заразените с COVID-19 в България

747 са потвърдените случаи на COVID-19 в България по данни на Националния оперативен щаб. В сряда са доказани още 12...

Затвори