Открийте ни и в

Здраве

Заради коронавируса: Забравете лещите, носете очила

bgvoice

публикувано

на

Американски експерт препоръча да се забравят контактните лещи по време на пандемията от коронавируса и да се носят само очила.

Една от основните препоръки по време на пандемията от новия коронавирус е хората да избягват да докосват лицата си, в това число и очите, тъй като това може да допринесе за разпространението му. Поради тази причина е по-разумно контактните лещи да не се поставят и вадят, и да се заменят с очила.

„Очилата не са толкова дразнещи за очите, колкото контактните лещи. Когато ги носят, хората по-рядко търкат околоочните зони. Ако все пак посегнат, очилата ги спират“, обяснява д-р Сонал Тулси от Американската академия по офталмология.

Въпреки че тази проста препоръка може да намали риска от заразяване с вируса, тя не гарантира пълна защита срещу него. С оглед на това специалистите напомнят да се спазват съветите за социално дистанциране.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Здраве

СЗО: Един от сто починали по света се е самоубил

Пандемията засилила исканията на хората да посягат на живота си

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Повече от 700 000 души са отнели живота си през 2019 г., което означава, че един на всеки 100 смъртни случая се дължи на самоубийство, съобщи Световната здравна организация.

Този процент е твърде висок.

Самоубийствата са намалели с 36 процента от 2000 г. до 2019 г. Пандемията обаче засили много от рисковите фактори за тях, като безработица, финансови проблеми, изолация.

Случайни минувачи спасиха възрастна жена от самоубийство на Аспаруховия мост (ВИДЕО)

Държавите могат да допринесат самоубийствата да намалеят, като обучават младите хора да се справят с емоционални или социални кризи, изтъкнаха от СЗО.

Други начини за справяне с проблема са да бъдат идентифицирани хората със склонност към самоубийство рано и да им бъде дадена възможност да намерят помощ, да бъде насърчено отговорно отразяване на самоубийствата от медиите и да бъде затруднен достъпът до отрови и оръжие.

Самоубийството е четвъртата водеща причина за смърт във възрастовата група от 15 до 29 години, след пътните произшествия, туберкулозата, насилието. Повечето жертви са от мъжки пол, като за мъжете честотата е 12,6 на 100 000, в сравнение с 5,4 на 100 000 за жените.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Близо четвърт от преболедувалите COVID-19 имат трайни здравословни проблеми

Сред пациентите, хоспитализирани и след това изписани от болницата, 0,45 процента са починали в рамките на 30 дни или повече от инфекцията

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Близо една четвърт от хората, заразили се с COVID-19, месец или повече по-късно се сблъскват със здравословни проблеми, каквито не са имали преди инфекцията, предаде Франс прес, позовавайки се на резултатите от мащабно американско проучване.

За целите на изследването са анализирани медицински данни за близо два милиона американци, засегнати от вируса. Проучването е най-голямото, осъществено с цел да се изследват дългосрочните ефекти от заболяването, според независимата организация Феър Хелт, която е събирала информация от здравноосигурителни компании.

За целите на изследването са анализирани данните за близо 1,96 милиона души, които са дали положителни проби за COVID-19 в периода между февруари и декември 2020 г.

„Въпреки че много пациенти се възстановяват от COVID-19 в рамките на няколко седмици, някои изпитват постоянни или нови симптоми повече от четири седмици след диагностицирането“, пишат авторите на изследването.

Белият дом ще празнува на 4 юли "независимостта от вируса"

Двата основни изпитвани проблема са болка (невралгия, мускулна болка…) за 5 процента от хората и затруднено дишане в 3,5 процента от случаите. Те са последвани от хиперлипидемия (концентрация на липиди в кръвта) или хипертония, неразположение или силна умора, тревожност, чревни проблеми.

Пациентите, които са съобщавали за подобни симптоми преди инфекцията си с COVID-199, са били изключени от проучването, обясняват от Феър Хелт, както и тези, страдащи от заболявания, които могат да компрометират резултатите (рак, бъбречна недостатъчност).

В детайл данните показват, че малко над 23 процента от заразените са потърсили лечение месец или повече след заразяването си за поне един от анализираните здравословни проблеми.

Най-тежките случаи на COVID-19 е по-вероятно да причинят подобни оплаквания: близо 50 процента от хората, хоспитализирани с вируса, са имали поне един от тези здравословни проблеми, в сравнение с 27 процента от симптоматичните случаи на COVID-19 и почти 19 процента от асимптоматичните.

САЩ и ЕС целят 2/3 от световното население да бъде ваксинирано срещу коронавирус до края на 2022 година

Освен това 0,21 процента от хората съобщават, че имат шум в ушите 30 дни или повече след заразяване с COVID-19 – проблем, който вече е отбелязан от други изследвания.

И накрая, сред пациентите, хоспитализирани и след това изписани от болницата, 0,45 процента са починали в рамките на 30 дни или повече от инфекцията. Рискът от смърт за тях е бил 46 пъти по-голям, отколкото за тези, които не са били хоспитализирани.

Едно от ограниченията на изследването е, че тестова група хора без COVID-19 не е анализирана като база за сравнение. Постоянните симптоми на COVID-19 или т.нар. „дълъг Ковид“ постепенно се изучават от специалистите. Причините обаче „все още са неизвестни“, отбелязват от Феър Хелт.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Учени: Има повишен риск от деменция при употреба на статини срещу холестерол

Статините са широко предписвани лекарства за понижаване на холестерола

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Хората с леко когнитивно увреждане или здрави когнитивни функции, които приемат определен клас статини за дълго време, липофилите, са повече от два пъти по-склонни да развият деменция, отколкото тези, които не приемат статини, според ново американско научно изследване.

Изследването, проведено от изследователи от Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA), което беше представено на годишната конференция на Обществото за ядрена медицина и молекулярно изобразяване в САЩ, се основава на проведени CT сканиране на позитронно-емисионна томография (PET) върху потребители с високо наднормено тегло.

Открито е значително намаляване на метаболизма в област на мозъка (задната кора на адукторната спирала), която първо е засегната от болестта на Алцхаймер.

Не са наблюдавани клинични или метаболитни нарушения при потребители на други статини.

Статините са широко предписвани лекарства за понижаване на холестерола и сърдечносъдовия риск от инфаркт или инсулт.

В някои развити страни, като САЩ, почти половината от възрастните хора на възраст над 75 години приемат статин.

Статините се разделят на фокусирани върху черния дроб хидрофилни и липофилни, които се разпределят в тялото.

Към днешна дата според изследователите има няколко противоречиви проучвания за ефектите на статините върху когнитивните процеси. Някои стигат до извода, че статините предпазват от деменция, докато други ускоряват появата на деменция.

Изглежда, че ново изследване проправя пътя за констатация, че само някои статини могат да повлияят на развитието на мозъка и ума в дългосрочен план.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
И принц Чарлз е с коронавирус

И британският принц Чарлз е дал положителна проба за коронавирус. Новината бе съобщена от Би Би Си и бе потвърдена...

Затвори