Открийте ни и в

Войната в Украйна

Заради ядрената заплаха на Русия: Полша раздава йодни таблетки

В случай на потенциална радиационна заплаха

публикувано

на

Заради ядрената заплаха на Русия: Полша раздава йодни таблетки

Полски официални лица заявиха, че са раздали на пожарните служби в цялата страна противорадиационни таблетки в случай на облъчване, предизвикано от войната в съседна Украйна, като същевременно отрекоха да има причина за тревога.

Този ход бе предприет

в отговор на боевете около украинската атомна електроцентрала в Запорожие – най-голямата в Европа – които породиха опасения за ядрена катастрофа.

“Решихме превантивно, изпреварващо да започнем да разпространяваме таблетки калиев йодид в районните пожарни служби”, заяви пред репортери заместник-министърът на вътрешните работи Блаже Побози.

30-годишна обвинена: Принудила мъж да прави секс с нея

Той заяви, че това е рутинна инициатива “в случай на потенциална радиационна заплаха, която в момента не съществува”.

Таблетките ще бъдат предадени на местните власти и в крайна сметка ще се озоват в пунктовете за раздаване – в повечето случаи в училищата – откъдето жителите ще ги вземат, ако се наложи. Той заяви, че има достатъчно дози за всички, които ще се нуждаят от тях.

Медицинският представител

на пресконференцията, д-р Войчех Згличински, предупреди да не се приемат противорадиационни таблетки, освен при необходимост. Той допълни, че децата, младежите, бременните жени и кърмачките са най-застрашени да се разболеят от рак в резултат на излагане на радиация.

Мъртвородено бебе проплака на път за гробищата (ВИДЕО)

Побози заяви, че таблетките с калиев йодид са превантивна мярка в случай на ядрена авария, но няма да помогнат в отговор на атака с тактическо ядрено оръжие. При този сценарий “се освобождават съвсем различни изотопи, срещу които за съжаление няма таблетка, която да ни предпази”, каза той пред репортери. 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено