Открийте ни и в

България

Заразени с COVID-19 значително заразяват най-близките си още преди да проявят симптоми

Разкритията подновяват предупрежденията от епидемиолози за важната роля на проследяване на контактите в борбата срещу заразната болест

публикувано

на

сн. Pixabay

“Значително заразяване” с коронавирус се случва в домакинствата още преди инфектираните пациенти да развият разпознаваеми симптоми. Това сочат данните от ново проучване, направено в Китай.

Разкритията подновяват предупрежденията от епидемиолози за важната роля на проследяване на контактите в борбата срещу заразната болест, която досега е отнела над 445 000 живота в световен мащаб.

Проучването, осъществено в южния китайски град Гуанжоу по време на ранните етапи на пандемията разкрива значително предаване на вируса в семейна среда.

Хората над 60-годишна възраст са най-възприемчиви на заразата, но проучването открива, че заразените предават инфекцията дори и преди проявата на първите симптоми.

Изследователите твърдят, че проучването им е първотопо рода си, което измерва предаването на вируса от безсимтомни носители.

Те твърдят, че това дава допълнителна подкрепа за доказателството, че прекъсването на веригата на предаване в рамките на домакинствата чрез проследяване и карантиране на близки контакти, наред с намирането на случаи и изолация, може да окаже значително влияние върху намаляването на броя на инфекциите.

Изследователят Ян Ян от Университета на Флорида в САЩ, който ръководи проучването, каза: „Нашите анализи предполагат, че инфекциозността на хора с Covid-19, преди те да имат симптоми, са високи и биха могли значително да увеличат трудността за ограничаване на продължаващата пандемия. Активното намиране и изолиране на случаи във връзка с всеобхватно проследяване на контакти и карантина ще бъдат от ключово значение за предотвратяване на разпространението на вируса от заразените по време на техните инкубационни периоди, което ще бъде от решаващо значение за облекчаване на ограниченията за блокиране на движението и смесването им.“

Експертите са проучили 350 случая на коронавирус и близо 2000 близки контакти за изследването.

Те преценяват, че вероятността от разпространение на болестта сред хората, които живеят заедно, е около един на всеки шест, като се увеличава до около един на всеки четири за тези на възраст 60 и повече години и пада до около един на 15 от тези на 20 и по-малко години.

Изследователите изчислиха, че има значителен риск от инфекция през инкубационния период, който според тях е потенциално по-висок, отколкото през времето, когато заразените вече имат симптоми.

Смята се, че предаването на вируса в домакинствата е допринесло значително за нарастването на случаите в Китай след мерките за блокиране.

Вирджиния Пицър от Yale School of Public Health в САЩ, която не е участвала в проучването, заяви, че изследването подчертава важността на предаването преди появата на симптоми, както и повишената податливост на възрастните хора към заболяването.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА