Открийте ни и в

Здраве

Затлъстяването увеличава риска от рак

публикувано

на

Учени от университета в Бристол, Англия, заключиха, че наднорменото тегло и затлъстяването увеличават най-малко 2 пъти риска от рак.

Специалистите установили каква е активността на гени в злокачествени туморни образувания на тъкани при 8 вида рак, за които е била констатирана връзка със затлъстяването. След това прибегнали до метода на Менделеевата рандомизация, който е свързан с изследване на естествени изменения на гените.

Откритие: Витамин А пази от рак на кожата

Той дава възможност да се определи ролята на един или друг фактор за развитие на заболяване, т.е. открива причинно-следствена връзка.

В случая била открита връзка между индекса на телесна маса и риска от заболяване, като се изключи влиянието на гени, които могат да допринесат и за затлъстяване, и за поява на тумори.

Заради рядка форма на рак: Изтеглят гръдни импланти в САЩ

По думите на учените, излишното тегло е виновно за 6 процента от случаите на рак в развитите страни. Резултатите от изследването показали също, че свързаните със затлъстяване проценти на случаите на рак са много повече.

 

Здраве

И в САЩ слагат плашещи снимки на кутиите с цигари, както в България

публикувано

на

от

Американската Администрация по храните и лекарствата (FDA) в четвъртък издаде правило, според което компаниите за производство на цигари трябва да поставят и снимки, онагледяващи заболяванията, които може да причини тютюнопушенето, заедно с предупрежденията за опасностите, подобно на тези в България.

До момента са одобрени 13 предупредителни картинки, които включват обяснителен текст към снимката със съответното заболяване.
“Докато повечето хора допускат, че обществото знае за вредите от тютюнопушенето, съществува изненадващ брой по-малко запознати с рисковете сред младите и по-възрастните пушачи, които не осъзнават, че пушенето причинява рак на бъбреците, диабет и състояния, които могат да причинят слепота,” обяснява д-р Нед Шарплес, от FDA.
“С новите предупреждения на кутиите на цигарите, ние имаме огромна възможност да повишим общественото разбиране за сериозните отрицателни последици от тютютнопушенето,” обяснява той.
Компанията R.J. Reynolds Tobacco, която е сред тези, които трябва да приложат новото правило, заявиха в изявление в четвъртък, че се запознават с изискванията на FDA.
“Ние твърдо подкрепяме общественото осъзнаване на вредите от тютюнопушенето, но начинът, по който тези съобщения се поставят не може да бъде одобрен заради протекциите в Първата поправка, които са приложими за всички производители на цигари,” заяви Кайлийн Холън, говорител на Reynolds American Inc.
Това е първата най-мащабна смяна на етикетите на цигарите в САЩ за последните 35 години.
Така Америка се присъединява към други 120 държави, сред които и България, които финализираха изискванията за поставяне на плашещи картинки на кутиите с цигари.
Очакванията в САЩ са с новите кутии тютюнопушенето да бъде намалено с 5% в краткосрочен и с 10% в дългосрочен план.
В момента над 40 млн. американци в САЩ пушат, а около 4.7 млн. ученици също употребяват различни тютюневи продукти, сред които и електронни цигари.

Продължете по-нататък

Здраве

По-малко от 6 часа сън на нощ е вредно. Ето защо

публикувано

на

от

Хората, които спят по-малко от 6 часа на денонощието, са изложени на по-голям риск от развиване на исхемична болест на сърцето.

Това е изводът на изследване на екипа на проф. Пол Гринграс от лондонския “Кингс колидж”. По време на него били проучени медицинските показатели на 2000 възрастни британци, от които станало видно, че 40 на сто от тях спят по-малко от 6 часа в денонощието. Едва 17 процента от участниците, включени в експеримента, се радвали на препоръчителните 8 часа сън.

Недоспалите се оказали с 60 процента по-висок риск от инфаркт, инсулт, високо кръвно и с по-големи концентрации на лош холестерол в кръвта.

Само една нощ недоспиване е способна да предизвика покачване на теглото, загуба на мускулна маса и да повлияе на това как спомените ни ще се запазят в мозъка.

По думите на проф. Гринграс недоспиването влияе на човешката ДНК по същия начин, както и останалите външни фактори – храненето, нивата на стрес, тютюнопушенето. Той припомни, че за здрав сън са ни необходими по-голяма физическа активност и упражнения.

Продължете по-нататък

Здраве

10 000 крачки на ден: Защо са норма и как помагат?

публикувано

на

от

Ходенето е изключително полезно за здравето. То поддържа мускулния тонус и нормалното функциониране на сърдечно-съдовата система.

Съществува теория, че за максимална полза човек трябва да изминава по 10 хиляди крачки на ден. Тази методика е разпространена в целия свят и се препоръчва от фитнес инструктори, диетолози и лекари.

Но винаги има и въпроси като: ефективна ли е тази схема, колко време и с каква скорост да се ходи, има ли значение пулсът.

Ето какви отговори дават експертите.

 Дали ходенето наистина е полезно?

Разбира се, и не само за краката, но и за организма като цяло. Ето някои от основните ползи:

 • укрепва ставите и прешлените;
 • тренировка на сърдечно-съдовата система;
 • активира притока на кръв и обогатява вътрешните органи с кислород;
 • нормализира кръвното налягане;
 • облекчава стреса;
 • поддържа и намалява теглото.

Изследователи от Съединените щати стигнаха до заключението, че хората, които редовно ходят, боледуват с 25% по-малко от остри респираторни вирусни инфекции, отслабват по-бързо и е по-малка вероятността да се разболеят от съдови заболявания.

Основното предимство на ходенето е достъпността му. Няма нужда да купувате оборудване и специална екипировка, а крачкомерите се инсталират лесно на всеки смартфон.

“Ходенето е много полезно и е най-доброто средство срещу стреса. Винаги казвам на пациентите да ходят – това е естествено за човек, който по еволюционната си природа е ловец. Колкото повече ходите, толкова по-бързо ще се възстановите в случай на някакви заболявания. Имате високо кръвно налягане? Ходете и ще го нормализирате. Сърдечни проблеми – ходете. Простатит – ходете повече. Ходенето помага и за производството на определени хормони, например кортизол. Идеален за доброто здраве”, казва руският академик Павел Евдокименко.

 Откъде идва приетото за норма число 10 хиляди?

То се появява още след Летните олимпийски игри през 1964 г. в Токио. По това време в Япония има спортен бум, а година след Игрите се появяват крачкомерите Manpo-kei, които са невероятен хит, а в превод от японски името им означава “10 000 крачки”. Техният създател доктор Йоширо Хатано изчислява колко стъпки на ден водят до приблизително равенство на приетите и изгорените калории.

Този стереотип първоначално се утвърждава в съзнанието на японците, а след това и в целия свят.

Японският лекар беше прав в много отношения: 10 хиляди стъпки (около 7-8 километра) са най-сигурната отправна точка. Те напримеp са стандарт и за Британската сърдечна фондация. Но много здравни експерти са категорични, че строги ограничения всъщност няма. По-възрастните хора може да се почувстват изморени от 10 000 крачки, а много хора няма нужда да спират до тях, ако им се ходи още.

 Как да ходим правилно?

Основното нещо е да се ходи възможно най-бързо, за да се постигне максимален здравен ефект.

А ето и още няколко важни правила:

 • Най-добре е да преодолеете дистанцията наведнъж. Така тялото и сърдечно-съдовата система ще получат необходимото натоварване, а мускулите ще се отпуснат.

Ако разделяте маршрута на сегменти с чести почивки (разходка до спирката, след това до работата, същото обратно вечерта, отскачане до магазина в квартала), ще има много по-малко ползи. Но и тази опция е подходяща, ако няма как да направите 7-8 километра наведнъж.

 • методиката работи, ако се използва всекидневно, и е почти безполезна, ако няма системност;
 • по-добре е да ходите на празен стомах;
 • ходете изправени – гръбнакът трябва да е прав, раменете раздалечени, а движението на ръцете да е свободно;
 • дишайте правилно – вдишване през носа, издишване през устата. По-добре не говорете, за да не нарушавате ритъма си.

Има ли някакви противопоказания?

Съществуват ограничения. Възрастта няма значение, но здравословното състояние има. Дългата разходка с бързо темпо е сериозно натоварване, което трябва да се прилага адекватно.

Важно е да следите състоянието си по време на ходене. Ако се появи задух или пулсът ви много се учести, си струва да починете или дори да спрете ходенето. С течение на времето тялото ще привикне и ще започне да усеща по-спокойно натоварванията.

Разбира се, не ходете на разходка, ако имате настинка или веднага след заболяване.

Ако човек има болки в ставите, първо трябва да ги подготви (например медицинска гимнастика) и чак след това да се натоварва с дълга разходка.

Къде да се разхождаме?

Идеалният вариант е парк или друга зелена площ. Но маршрутът не е от толкова голямо значение. Най-важно е натоварването.

“Разбира се, дишането на изгорели газове по пътищата е по-лош вариант от чистия въздух в гората или парка. Морският въздух е идеален, но е ясно, че всичко зависи от съществуващите условия. Асфалт или почва? Има разлика, но най-важното е да се изберат подходящите обувки. Аз се разхождам с маратонки с правилната подметка. При бягането настилката е много по-важна, отколкото при ходене”, обяснява още руският специалист.

Как да трупаме крачките на всекидневна база?

Ако нямате време за всекидневни разходки в парка, тогава има трикове, с които да събирате заветните 10 хиляди крачки:

 • ходете пеша до работата или училището си, вместо да ползвате транспорт;
 • правете дълги разходки с кучето си (ако имате домашен любимец);
 • качвайте се и слизайте по стълбите вместо с асансьор.

Продължете по-нататък

Най-четено

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама