Открийте ни и в

СВЯТ

Затоплянето на Средиземно море ще доведе до чудовищни последици

Средните температури на морската вода през лятото вече постоянно са над 31 градуса по Целзий

публикувано

на

Затоплянето на Средиземно море ще доведе до чудовищни последици
Сн.: Wikipedia

Летовниците се наслаждават на летните горещини по крайбрежието на Средиземно море, но климатолози предупреждават за ужасни последици за морския живот в поредицата от тежки горещи вълни, съобщи Асошиейтед прес.

Учените казват, че от Барселона до Тел Авив наблюдават изключителни повишения на температурите в диапазона от 3 до 5 градуса по Целзий над нормата за този период на годината. В някои дни температурите на водата редовно надвишават 30 градуса.

Изключителната горещина в Европа и други страни по средиземноморското крайбрежие се превърна във водещо заглавие на медиите това лято, ала повишаващата се стойност на водата остава извън фокуса на вниманието.

Опасност: Всеки ден в Средиземно море се изхвърлят 730 т пластмаси

Топлите вълни в морската вода се причиняват от океански течения, които образуват зони с топла вода. Системите и топлината в атмосферата също може да добавят градуси към температурата на водата. По подобие на горещите вълни на сушата, и тези във водата са по-дълготрайни, по-чести и по-интензивни в резултат на причинените от човешката дейност климатични промени.

“Ситуацията е много тревожна. Изтласкваме системата до ръба. Трябва да вземем мерки по въпросите с климата възможно най-скоро”, каза Жоаким Гарабоу, изследовател в Института за морски науки в Барселона.

Той е част от изследователски екип, публикувал неотдавна доклад за горещите вълни в Средиземно море в периода 2015-2019 г. Според него феноменът е довел до масово измиране на морски видове.

Около 50 вида, сред които корали, сюнгери и водорасли по протежение на хиляди километри от средиземноморското крайбрежие, са засегнати, се посочва в изследването, публикувано от специализираното сп. “Глоубал чейндж байолъджи”.

Особено опасна е ситуацията в източния средиземноморски басейн.

SOS от кораба на Банкси, спасяващ мигранти в Средиземно море

Водите край Израел, Кипър, Ливан и Сирия са “най-горещата точка в Средиземно море, със сигурност”, подчертава Гил Рилов, морски биолог в израелския Океанографски и лимнологически изследователски институт и един от съавторите на изследването. Средните температури на морската вода през лятото вече постоянно са над 31 градуса по Целзий.

Тези топли води изправят много от местните видове на ръба на оцеляването, “защото всяко лято оптималната температура за тях се надвишава”, признава той.

Това, на което Рилов и колегите му стават свидетели по отношение на загубата на биоразнообразие, е прогноза за това, което ще се случи на запад в морето, по посока Гърция, Италия и Испания, през следващите години.

Гарабоу посочва, че моретата са служили и помагали на планетата чрез абсорбирането на 90 на сто от излишната топлина на Земята и 30 на сто от въглеродния двуокис, отделян в атмосферата от производството на въглища, петрол и газ. Това е било възможно, когато моретата и океаните са били здрави, алармира специалистът.

“Но сега сме довели океана до нездраво и дисфункционално състояние”, обясни той.

Гарабоу и Рилов са категорични, че повечето от политиците не знаят за затоплянето на Средиземно море и за последиците от това. “Наша работа като учени е да привлечем вниманието им, за да помислят по този въпрос”, обобщава Рилов.

ООН: Най-малко 41 мигранти се удавиха през уикенда в Средиземно море

Горещите вълни в Средиземно море може да имат сериозни последици и за страните, граничещи с морето и за над 500 милиона души, които ги обитават, ако не се вземат мерки, предупреждават учените. Рибните запаси ще намалеят и туризмът ще бъде тежко засегнат, когато разрушителните бури станат по-обичайно явление на сушата.

Макар да представлява едва 1 на сто от световния океан, Средиземно море е един от основните резервоари на биоразнообразие на планетата. В него живеят между 4 на сто и 18 на сто от известните в света морски видове.

“Въпросът не е толкова за оцеляването на природата, защото биоразнообразието ще намери начин да оцелее на планетата. Въпросът е, че ако продължаваме в тази посока, вероятно нашето общество, хората – ние няма да имаме къде да живеем”, допълва Гарабоу.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено