Открийте ни и в

Канада

Затягат мерките в провинция Албърта

Мярката ще бъде предприета, след като голяма група хора са се събрали през уикенда на родео събитие в Боуден в грубо нарушение на съществуващите ограничения

bgvoice

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Докато броят на случаите на COVID-19 продължава да се покачва, във вторник мерките в провинция Албърта може да бъдат затегнати, съобщи премиерът Джейсън Кени.

Той заяви, че е разгневен от факта, че голяма група хора са се събрали през уикенда на родео събитие в Боуден в грубо нарушение на съществуващите ограничения.

„Предвид проблемите, които видяхме този уикенд и рекордното докладване на случаите, ние разработваме пакет от по-силни мерки в областта на общественото здраве, които очаквам да обявим утре“, каза той.

Възмутен от репортери за отговора му на третата вълна на пандемията, Кени каза, че правителството му продължава да възприема широкото мнение, че мерките за обществено здраве трябва да бъдат балансирани спрямо икономическите съображения.

„Причината да сме на този критичен етап от пандемията в Албърта – с рекордно голям брой ежедневни случаи и интензивно лечение – е именно защото по някаква причина твърде много хора пренебрегват правилата, които имаме,“ каза той.

Кени каза, че в Албърта са въведени по същество същите правила като в Британска Колумбия и Саскачеван.

„Броят на случаите им намалява, докато нашите нарастват“, отбеляза той.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Канада

Канада разреши употребата на Pfizer за деца над 12 години

Pfizer е първият продукт, който е разрешен за употреба в тази по-млада възрастова категория

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Health Canada предложи на родителите, загрижени за неваксинираните си деца, известна надежда в сряда, като разреши за употреба продукта Pfizer при деца на възраст над 12 години.

След преглед на данните от клиничните изпитвания, предоставени от базираната в Ню Йорк компания миналия месец, регулаторите определиха, че имунизацията с иРНК препарат е безопасен за употреба при хора на възраст от 12 до 15 години, в сравнение с предишното ограничение за 16 навършени години.

Pfizer е първият продукт, който е разрешен за употреба в тази по-млада възрастова категория. Останалите три продукта, разрешени за употреба в Канада – AstraZeneca, Johnson & Johnson и Moderna – засега могат да се използват само при хора на възраст над 18 години.

Д-р Суприя Шарма, главен медицински съветник в Health Canada, нарече новото разрешение „важен етап в борбата на Канада срещу пандемията“, тъй като може да позволи на младите хора безопасно да се върнат в училище и извънкласни дейности.

Pfizer включи 2000 юноши на възраст между 12 и 15 години в американското си проучване, като половината от тази група получи плацебо, а другата кохорта – същата ваксина, която се използва при възрастни.

Нито един от юношите в клиничното изпитване, получил ваксината, не е развил симптоматични инфекции, признак на значителна защита.

В групата, която не е получила ваксината, има 18 случая на COVID-19.

Ваксинираните юноши също произвеждат силни реакции на антитела и изпитват приблизително същите нежелани реакции, наблюдавани при хора на възраст между 16 и 25 години. Най-често съобщаваните нежелани реакции са временни и леки, като възпалена ръка, студени тръпки или треска, каза Шарма.

Той заяви, че е от решаващо значение тази по-млада демографска група да се ваксинира, тъй като 20% от случаите на COVID-19, съобщени в Канада, са сред хора под 19 години.

Макар че са редки, има съобщения и за смъртни случаи, свързани с COVID, сред хора на възраст до 13 години.

„Докато по-младите са по-малко склонни да преживеят сериозни случаи на COVID-19, достъпът до безопасна и ефективна ваксина ще помогне да се контролира разпространението на болестта сред техните семейства и приятели – някои от които може да са изложени на по-висок риск от усложнения,“ – каза Шарма. „Това също така ще подпомогне връщането към по-нормален живот на нашите деца, които са имали толкова трудности през изминалата година.“

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Канада

Кога ще отвори границата между САЩ и Канада?

Границата е затворена за несъществени пътувания като туризъм и отдих от март 2020 г.

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Архив

Пътуването през границата между Канада и САЩ може да се възобнови до края на лятото или есента, според предпазливите оценки на някои експерти, но според тях процесът ще бъде сложен.

Границата е затворена за несъществени пътувания като туризъм и отдих от март 2020 г., а споразумението между Отава и Вашингтон се очаква да бъде подновено на 21 май.

Забраната прави изключения, например по състрадателни причини като присъствие на погребение или кандидатстване за статут на бежанец.

Но въпросът в съзнанието на повечето хора вероятно е „Кога мога да направя отново еднодневните си пътувания през границата? И отговорът ми на това е, че ще бъде много, много време“, казва експертът по външна политика Аарон Етингер.

Той е специализирал в канадската и американската външна политика и твърди че вярва, че границите ще останат до голяма степен затворени поне още няколко месеца.

„Мисля, че ще бъде затворено най-малко до есента на 2021 г.,  защото сега нещата са буквално десет пъти по-лоши, отколкото бяха по това време миналата година с нива на инфекции, с прием в интензивни отделения“.

Той казва, че след като и двете страни решат проблемите на общественото здраве, ще трябва да работят чрез политиката.

„Политически САЩ и Канада ще трябва да попаднат на една и съща страница … и това ще отнеме огромно количество дипломатическо трансгранично взаимодействие“, каза той.

Като се има предвид колко сложни са отношенията им вече, Етингер  вярва, че граничната ситуация няма да бъде разрешена бързо.

Той отбеляза, че САЩ са ваксинирали далеч по-голям процент от жителите си, отколкото Канада.

„САЩ може би не са толкова склонни да пуснат канадски пътници през границата … Но бих си представил, че всяко канадско правителство би искало същото отношение, което Канада предлага на американските пътници“.

Мелиса Хаусман, професор по политология в Университета Карлтън, казва, че и двете страни ще трябва да постигнат определен праг на ваксинации и да бъдат доволни от нивата помежду си, преди да започнат дискусии.

„Мисля, че това вероятно ще стане след няколко месеца почивка“, каза тя.

Допълнително усложняващо е, че Канада понастоящем не може да прави свои собствени дози ваксини. Тя каза, че зависимостта на Канада от САЩ, наред с други страни за доставките на ваксини, затруднява и без това сложните политически отношения.

„Бих казала, че моето спекулативно предположение вероятно е отваряне в края на лятото, най-рано и дори не знам дали това ще се случи“, каза тя.

Правилата, изискващи пътниците да се поставят под карантина след преминаване на границата, също вероятно ще се променят, казва Етингер, тъй като все повече хора са ваксинирани и случаите намаляват.

Той отбеляза, че премиерът Джъстин Трюдо е намекнал за възможна система за паспорти за ваксини миналата седмица.

„Въпреки че не се е ангажирал с нищо, това е сигнал, че вижда координирана система в не толкова далечното бъдеще“, каза Етингер. „САЩ и Канада биха могли да разработят северноамерикански паспорт за ваксини, който да замени и опрости валидните правила за карантина, които са в сила в момента“.

Министърът на междуправителствените въпроси Доминик Леблан заяви миналия месец, че е твърде рано да се говори за отваряне на границата поради несигурния път на пандемията през следващите месеци.

„В момента няма активна дискусия за коригиране на тези мерки“, каза тогава той.

Агенцията за обществено здраве на Канада заяви в имейл, че федералното правителство „непрекъснато оценява въздействието на граничните мерки“.

„Решенията и съображенията за отмяна на тези мерки ще се основават на надеждни научни доказателства“, каза агенцията.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Канада

Планът на Онтарио: Масова ваксинация до 24 май

Властите призовават всички да се имунизират срещу COVID-19

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: RADIO-CANADA

Милиони дози ваксини срещу COVID-19 се очакват в следващите седмици в Онтарио. Това дава основание на здравните власти в провинцията да ускорят процеса по имунизиране, като дадат предимство на най-уязвимите и сложат началото на масовата имунизацията до 24 май.

Онтарио е във втората фаза на ваксинационния си план и се надява да разшири имунизацията с най-уязвимите хора от тази седмица.

От 3 май, както и следващата седмица, 50 на сто от доставките на ваксини ще бъдат изпратени към 114 пощенски кода, идентифицирани като кварталите с най-висок риск за разпространение на вируса на територията на 13-те бюра за обществено здраве.

Двете следващи седмици на май дистрибуцията на доставките ще се направи наново според населението на различните здравни райони.

Още от 30 април хората над 55 години могат да се запишат в портала на провинцията, за

да си насрочат час за имунизация

От 3 май ще могат да се ваксинират и хората със съществен риск за здравето като затлъстяване, лечение, водещо до имуносупресия. Хора с интелектуални трудности или със затруднено развитие също могат да се запишат за имунизация.

Имунизацията е пътят, който трябва да следваме, за да излезем от пандемията, обяви здравният министър на Онтарио Кристин Елиът. Според нея има все повече светлина в края на тунела.

Елиът призова хората в Онтарио да се ваксинират веднага щом добият това право и да го направят с първата ваксина, която им се предлага.

 


Календар на ваксинациите в Онтарио

  •  Седмицата от 3 май: Хората над 50 години могат да се запишат за ваксина, в горещите квартали над 18-годишните също могат да се запишат, както и хората с рисково здраве, работниците от група 1, които не могат да работят вкъщи.
  • Седмицата от 10 май: Хората над 40 години могат да се запишат за ваксинация, работниците от група 2, които не могат да работят вкъщи.
  • Седмицата от 17 май: Хората над 30 години могат да се запишат за ваксинация.
  • Седмицата от 24 май: Над 18-годишните могат да се запишат за ваксина.

Забележка: Този календар зависи от доставките и не включва тези на ваксините на J&J или AstraZeneca.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Голяма част от рестрикциите в Ню Йорк отпадат в средата на май

Метрото на Ню Йорк ще поднови нощните курсове и 24-часовия режим на работа от 17 май

Затвори