Открийте ни и в

Здраве

Захар от Космоса създала живота на Земята

публикувано

на

Учени от Япония и САЩ откриха в паднали на Земята метеорити молекули захар, които може да са имали решаваща роля за появата на живот на нашата планета, съобщи Сайънс алърт.

Специалистите се натъкнали на рибоза – една от ключовите съставки на РНК, свързани с предаването на генетична информация в живите организми, в два въглеродни хондрита – най-разпространения вид метеорити.

Освен това били открити и други важни за живите организми въглехидрати. Извънземният им произход бил доказан въз основа на прекалено голямото количество изотопи на въглерод 13. Това потвърждава, че тези съединения може да са били доставени на Земята от небесни тела.

„Изследването предоставя първите директни доказателства за наличие на рибоза в Космоса и доставянето й на Земята, заяви Йошихоро Фурукава от университета Тохоку в Япония и допълни – Тази извънземна захар може да е допринесла за формирането на РНК на пребиотичната Земя и това да е довело до появата на живот.“

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Здраве

Природата срещу суеверията: Лечението на древните

Според Хипократ пневмонията се лекува с потапяне във вана с топла вода

публикувано

на

Виж цялата статия

Много историци смятат, че именно в Древен Египет се заражда концепцията за опазването на човешкото тяло. Някои от най-ранните записи за оказването на медицинска помощ са достигнали до нас именно чрез съхранените от онези времена папируси и рисунки.

Древните египтяни са вярвали в молитвата като решение на здравословните си проблеми, но са имали и някои естествени и доста практични лекарства на билкова основа.

Гръцките лекари също не вярвали, че всички заболявания и разстройства се дължат на някакви свръхсили и зли енергии, затова те предписвали различни билки за овладяването на болестните състояния. Дотогава най-популярните форми на терапия били заклинанията и опитите за отблъскване на злите духове. Древните гърци обаче успели

 да променят тези остарели схващания

Около 300 г. пр.н.е. Александър Велики превърнал Гърция в голяма империя, която се простирала чак до Близкия изток. По негово нареждане бил построен град Александрия в Египет, превърнат по-късно в център за образование. Там се обучавали и голяма част от най-добрите за времето си медици.

Редно е обаче да се отбележи, че древните гърци все още вярвали и почитали своите богове. Въпреки че науката постепенно станала все по-критична, част от болестите все още се обяснявали с намесата на някаква висша сила. А хората масово продължавали да се

 молят за изцеление на боговете си

Най-известната и вероятно най-важната медицинска фигура в Древна Гърция е бил Хипократ. Днес всички го познават като „бащата на съвременната медицина“. Хипократ и последователите му от медицинската школа на остров Кос описват с изключителна точност редица заболявания и психични разстройства, включително анатомията на пръстите и евентуалните фрактури или настъпили изменения. Например изтръпването на пръстите можело да е знак за хронично възпаление на белите дробове, сърдечни проблеми и т.н.

Медици от Древна Елада

Ако дланите са влажни, най-вероятно става дума за хиперфункция на щитовидната жлеза, а ако пръстите са студени – за проблеми с периферната нервна система или кръвообращението.

Хипократ наблюдавал и

 промените по лицето

Например, ако откриел остър нос, „потънали“ очи и слепоочия, студени уши, опъната и суха кожа, бледост на лицето и тъмни кръгове под очите, той подозирал, че пациентът е близо до смъртта.

Скосената брадичка с необичайна форма и късата шия пък били знак, че човекът хърка, докато спи. А наличието на прекалено окосмяване по лицето било симптом за проблеми в работата на вътрешните жлези.

Всички тези описания са толкова точни, че и до ден-днешен някои лекари

 използват откритията на Хипократ

при поставянето на една или друга диагноза.

В Александрия учените правели аутопсии на трупове, за да изучат вътрешните органи. Понякога те дори разрязвали телата на престъпници, които все още били живи, за да сравнят органите им с тези на починалите от една или друга болест. Макар и варварски от днешна гледна точка, тези изследвания довели до няколко основни заключения.

Първо, мозъкът, а не сърцето, контролира движението на крайниците. И второ, кръвта се движи по вени, а не свободно из тялото. Странно е обаче, че в нито един от съществуващите документи не се отбелязва, че кръвта стига до върховете на пръстите на краката и ръцете

 след което се връща в сърцето

Любопитен е и фактът, че древногръцкият военачалник и историк Тукидид, живял около 460-395 г. пр.н.е., прави няколко съществени заключения, документирани за медицинската история. А именно, че молитвите са напълно неефективни срещу болестите, както и че епилепсията има научно обяснение, което няма нищо общо с гнева на богове или вселили се в тялото зли духове.

 Рецепти от Хипократовите трактати

При възпаления в областта на гръдния кош се препоръчвало на хората да ядат супа от ечемик с добавени оцет и мед. Това служело за отхрачване и по-бързото изчистване на белите дробове от гнойни секрети.

При болка в едната страна на тялото се правел лек масаж с голяма гъба, предварително потопена във вода. Ако пациентът се оплаквал от болка в областта на ключицата, лекарят трябвало да изтегли кръв от свивката на лакътя, докато тя не стане яркочервена.

Пневмонията се лекувала с потапяне във вана с топла минерална вода.

Но пациентът трябвало да седи във водата напълно неподвижен. След няколко такива процедури той започвал да отделя храчки и да изчиства дихателните си пътища от излишния гноен секрет.

Като профилактика, а понякога и като терапия, се препоръчвало балансиране на четирите течности в тялото. Например, при настинка лекарят не се опитвал да сваля температурата на пациента си, а го поддържал леко топъл, за да може тялото му да се възстанови по-бързо.


Лекар отпреди 4700 години

Древен Египет вероятно е първата цивилизация, която е разполагала с професионални лекари и те са се радвали на особена почит в обществото. Били добре образовани и уважавани от всички, включително от фараоните. Най-ранните сведения за лекар са от 2700 г. пр.н.е. Той бил мъж – „началник на зъболекарите и лекарите“ при фараон Диозер. Първата лекарка, за която има данни, е Пешешет през 2400 г. пр.н.е. Тя ръководела всички дами, които са се посветили на това да лекуват болните хора.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Той откри, че миенето на ръце спасява животи

Животът на д-р Земелвайс – от борбата му за чисти ръце до смъртта му в лудница

публикувано

на

Виж цялата статия

На 1 юли 2021 г. се отбелязаха 203 години от раждането на проф. Земелвайс, легендарна фигура на унгарската и световна медицина, известен като праотец на медицинската хигиена. Кой е той и защо е толкова знаменит?

Игнац Филип Земелвайс е роден на 1 юли 1818 г. в унгарския град Табан, днешна Будапеща, в семейство вероятно от немско-еврейски произход. През периода 1835-1837 г. Игнац посещава местната Католическа гимназия, за да завърши основното си образование, а след това и университета в град Пест.

През 1837 г. той отива във Виена, за да учи право, но бързо решава да се преориентира към медицината. През 1844 г. Игнац получава магистърска степен. Специализира акушерство и гинекология. Той желае да се усъвършенства допълнително и се заема с нелеката гинекологична хирургия, като зпочва работа като помощник-хирург във Виенската болница.

Във време, когато ни учат отново

как да си мием правилно ръцете

 заради пандемията от коронавирус, Игнац Земелвайс, един лекар от 19 век, е смятан за „спасител на жените“, като доказва, че миенето на ръцете спасява животи.

През 19 век раждането е опасна перспектива – много жени умират по време, а и след раждането на бебетата. Хората го отдават на различни причини – например на мръсния въздух в градовете. Унгарският лекар обаче е убеден, че медиците са отговорни, пише и сп. „Шпигел“.

Д-р Земелвайс мие ръцете си преди операция.

Той работи в родилното отделение и се опитва да спаси колкото се може повече жени, които умират от родилна треска. Наблюденията на Земелвайс са следните: в едно от отделенията заради родилната треска загиват 10 на сто от пациентките, докато в друго – 4 на сто. Единствената разлика е, че в едното отделение бебетата са израждани от лекари, а в другото – от акушерки. Изненадващо, но лекарите са тези

които губят повече пациенти

 Оказва се, че лекарите, веднага след като са извършили друга интервенция, отиват да израждат родилки, без да измият ръцете си. В същото време акушерките почистват основно ръцете си преди манипулация.

След като осъзнава това, през 1847 г. Земелвайс нарежда на лекарите да започнат да мият ръцете си. След неговата заповед смъртността сред пациентките намалява значително – от 18 до 2 процента.

Въпреки това колегите на лекаря се отнасят с подигравки към него. Идеята, че медиците донасят смърт с ръцете, с които помагат, изглежда

абсурдна за тогавашните представи

 Така Земелвайс успява да победи болестта, но остава неспособен да убеди своето време в епохалността на откритието си.

Будапеща му е издигнат паметник с надпис „На Спасителя на майките.

Следват години на спорове, които в крайна сметка довеждат до психически срив на д-р Земелвайс. Психичното му здраве се разклаща. той страда от пагубните ефекти на тежка депресия, загуба на памет и други неврологични оплаквания. През 1865 г. Земелвайс е вкаран в лудница във Виена. Опитва да избяга, но е заловен от персонала, жестоко бит и наранен. Умира от септицемия на 47-годишна възраст, по ирония на съдбата, от болестта, която така

 успешно е победил при родилките

На негово име са наречени болници и клиники в Унгария и Виена, посветени са филми, новели и дори една малка планета. През 2008 г. в Австрия с неговия лик е изработена златна възпоменателна монета.

Правилата за хигиена на Земелвайс са актуални и днес. През 1906 г. в Будапеща му е издигнат паметник с надпис „На Спасителя на майките“, а родният му дом е превърнат в музей на историята на медицината.

Днес, повече от век и половина след смъртта му, учението на Земелвайс е прието и лекарят получава заслуженото му признание от научната общност. И въпреки че знаем много повече за патогените, които ни разболяват, най-добрите ни оръжия срещу тях си остават именно сапунът и водата.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

BioNTech: Готови сме да адаптираме ваксината срещу COVID за Омикрон

„Този ​​силно мутантен коронавирус дойде по-рано, отколкото очаквах. Очаквах го някъде следващата година, но той вече е при нас“, каза директорът на компанията Угур Шахин

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Германската биотехнологична компания BioNTech би трябвало да може да адаптира своята коронавирусна ваксина относително бързо в отговор на варианта Омикрон, посочи нейният главен изпълнителен директор Угур Шахин, добавяйки, че въпреки мутациите, ваксините трябва да продължат да защитават хората срещу прекарване на тежко заболяване.

BioNTech и Pfizer Inc заедно създадоха една от първите ваксини срещу Covid-19, като над 2 милиарда дози вече бяха приложени на хората по целия свят.

Има обаче опасения, че ваксините могат да не работят толкова добре срещу варианта Омикрон, който се появи миналия месец.

„Този ​​вариант може да е в състояние да зарази ваксинирани хора. Очакваме обаче, че заразените хора, които са били ваксинирани, все още могат да бъдат защитени срещу тежко заболяване“, заяви Шахин в интервю по време на конференцията в петък Reuters Next, предаде БНР.

Главният изпълнителен директор на BioNTech, чиято работа до появата на коронавируса Covid-19 през 2020 г. беше фокусирана върху рака, каза още, че новият вариант се е появил по-рано, отколкото е очаквал.

„Този ​​силно мутантен коронавирус дойде по-рано, отколкото очаквах. Очаквах го някъде следващата година, но той вече е при нас“.

Угур Шахин каза също така, че мутациите във вируса означават, че е по-вероятно ежегодните ваксинации да се превърнат в норма, какъвто е случаят с ваксините за сезонния грип, и че ще е необходима нова ваксина срещу Covid-19, въпреки че все още не е ясно кога. По-рано тази седмиц подобно мнение изказа и директорът на партьорската компания Pfizer Албер Бурла,

Шефът на Pfizer: Ще трябват годишни ваксини срещу COVID за доста време напред

„Вярвам по принцип в определен момент от време, че ще се нуждаем от нова ваксина срещу този нов вариант. Въпросът е колко спешно такава ваксина трябва да бъде налична“, каза Шахин.

Остават много остава неизвестни относно варианта Омикрон, който беше открит за пръв път в Южна Африка миналия месец и вече беше засечен в поне още две дузини държави, при това точно когато части от Европа започнаха да се борят с новата вълна инфекции от варианта Делта.

„Очакваме, че този вариант може да е в състояние да зарази ваксинираните хора и този вариант най-вероятно ще може да зарази хора с висока експозиция. Това е едно от нещата, които сега стават все по-ясни. Не е ясно обаче дали този вариант може да доведе до по-тежко заболяване“, каза Шахин.

Запитан колко заразен може да бъде вариантът Омикрон, Озлем Туречи, главен медицински директор на BioNTech и съосновател на компанията, отговори:

„Това е нещо, което трябва да научим с течение на времето и има предвид с течение на времето в ежедневен, седмичен хоризонт, като експертите следят това отблизо“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА