Открийте ни и в

България

Защо Борисов ще се среща Тръмп?

публикувано

на

На 25 ноември, понеделник, президентът Доналд Тръмп ще приеме премиера Бойко Борисов за двустранна среща. Говорителят на Белия дом обяви, че двамата ще обсъждат безопасността на черноморския регион, енергетиката и борбата с вредното влияние  – все теми, свързани с Русия, както може да се очаква, пише в свой коментар в moderndiplomacy.eu Ивета Чернева.

Истинската причина за почерпката от Белия дом обаче, е значителната покупка на американски самолети от България, отбелязва публикацията.

През август България купи осем самолета Ф-16 от Съединените щати за 1,2 милиарда щатски долара. Срещите в Белия дом с чуждестранни лидери представляват специална благодарност за нещо, което чуждата страна е направила за Съединените щати. Купуването на самолетите може да е това нещо. САЩ са щастлив продавач, България са щастлив купувач, пише Модърн дипломаси.

В сферата на енергетиката, България гледа към САЩ, докато се опитва да постигне диверсификация на енергийните източници и да се сдобие с независимост от руския природен газ. По тази тема има ясно пресичане на американските и българските интереси. През май България за първи път се съгласи да купи американски природен газ. Миналата седмица премиерът Борисов се срещна с посланика на САЩ в Гърция, за да проучи възможността България да купува втечнен газ.

В анализа се отбелязва, че това, което не се споменава от официалните лица в Белия дом е, че визовият режим също ще бъде обект на разговорите. Българският премиер най-вероятно ще поиска президентът Тръмп да премахне изискванията за визи за българите – въпрос, който българското правителство поставя отдавна и който президента на страната Радев повдигна пред американския президент по време на Общото събрание на ООН през септември. Миналият месец бяха премахнати визовите ограничения за граждани на Полша. Българският премиер ще търси същия резултат. На този етап е малко вероятно Доналд Тръмп да даде зелена светлина, пише изданието.

Това, което няма да чуем публично е и въпроса за връщането на бойците на Ислямска държава в Европа. Никой в България реално не го поставя, но е логично да предположим, че връщането е тема за американското правителство. Самата България няма проблем с бойци на Ислямска държава, но като страна-членка на ЕС се явява външна граница на Съюза, а съседната Турция представлява най-краткия сухопътен достъп до Европа от Близкия Изток. Миналата седмица Турция започна да връща бойците на ИДИЛ в Европа и президентът Тръмп е категоричен, че европейските държави трябва да поемат отговорността за тях. В Западна Европа не искат бойците, които трябва да бъдат съдени или реинтегрирани в обществото, което е разбираемо, но също така дразнещо, защото европейците имат неоснователните очаквания, че по някакъв начин САЩ ще се погрижи за това. Ключово е как България, като член на ЕС и на кръстопътя между Турция и Западна Европа, ще се справи с това. Никой в България на практика не дискутира проблема и не е известен какъв натиск се оказва от Европейския съюз, САЩ и Турция, но е логично да се предположи, че България се намира между чука и наковалнята. Така че връщането на бойците на ИДИЛ в Европа е още един въпрос, който ще се обсъжда, без това да бъде обявено публично.

В миналото България, която е съюзник на САЩ в НАТО, е помагала на Вашингтон в криминални разследвания и в областта на борбата с тероризма, трафика на наркотици и трафика на хора. Това е още една сфера, на която да се обърне внимание.

Относно процедурата по импийчмънт на президента Тръмп, Модърн дипломаси отбелязва, че това не е голяма тема в България, понеже никой в страната не изглежда свързан с това. Ще бъде интересно дали премиера Борисов въобще ще спомене въпроса и дали ще каже нещо в подкрепа на президента Тръмп. Това би било нещо, което Тръмп ще оцени, въпреки че протоколът казва, че Борисов ще постъпи умно, ако стои встрани от коментари за импийчмънта, пише изданието.

Директен подход до степен употреба на прости думи може да се очаква от президента Тръмп. Но премиерът Борисов учи английски, така че срещата със сигурност ще включва преводач от български. Очаквайте шеги от Тръмп по повод симултантния превод. Няма как да се мине без това.

Това няма да е първото подобно посещение за Борисов. Той се срещна в Белия дом с Барак Обама през 2012 г.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено