Открийте ни и в

САЩ

Защо деня на изборите в САЩ не е почивен?

Тъй като около шест на всеки 10 гласоподаватели се отказаха да гласуват в САЩ, някои защитници на гражданските права твърдят, че е време на американците да бъде даден почивен ден за гласуванеТъй като около шест на всеки 10 гласоподаватели се отказаха да гласуват в САЩ, някои защитници на гражданските права твърдят, че е време на американците да бъде даден почивен ден за гласуване

bgvoice

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Тъй като около шест на всеки 10 гласоподаватели се отказаха да гласуват в САЩ, някои защитници на гражданските права твърдят, че е време на американците да бъде даден почивен ден за гласуване, съобщи CBS.

Съединените щати изостават от участието на населението в изборите, заемайки 26-то място от 32 държави в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), според изследователския център Pew.

Страните, изпреварващи САЩ, включват Великобритания, Мексико и Канада. В някои от тези страни гласуването е задължително, а в повечето от тях денят на изборите е почивен.

Приблизително 138 милиона американци са гласували на президентските избори през 2016 г., само 61,4% от 214 109 360 милиона, регистрирани да гласуват, според Американската комисия за подпомагане на изборите.

И тези избори видяха втората най-голяма избирателна активност от 20 години насам.

Ванита Гупта, главен изпълнителен директор на Лидерската конференция за правата на човека и гражданите, работи за увеличаване на участието на гласоподавателите и намаляване на лишаването от право на глас.

Има „необходимост да се направи гласуването по-достъпно, да се направи по-скоро граждански дълг, да се гарантира, че хората не трябва да избират между работата си и способността си да гласуват, са въпроси, които са по-важни днес от всякога преди „, каза тя пред CBS News.

Обявяването на изборния ден за почивен ден е предлагано по различно време в Конгреса; това е популярна идея.

През 2018 г. проучване на Pew установи, че 65% от американците подкрепят превръщането на изборния ден в почивен ден. Но Гупта каза, че е имало „липса на политическа воля“, за да даде на инициативата някакъв тласък.

Сенатор Бърни Сандърс със сигурност се е опитал – той въведе „Закона за деня на демокрацията“ през 2018 г., който предлага денят на изборите да стане почивен ден. Концепцията беше подкрепена от всеки кандидат за президент на демократите през 2020 г., с изключение на номинирания сега Джо Байдън.

„Трябва да улесним хората да гласуват, а не да го правим по-трудно. И мисля, че в деня на изборите трябва да имаме почивен ден, който да казва“ не трябва да бързате да гласувате „. Хората буквално не могат да стигнат до избирателната урна, защото тя затваря в 7 часа, а те работят до по-късно. Нека го улесним колкото можем, „каза Сандърс пред CBS News.

Главният изпълнителен директор на Vote.org Андреа Хейли се съгласява. „Денят на изборите наистина определено трябва да бъде почивен“, каза тя и добави: „Трябва да можем да накараме всички да се чувстват така, сякаш имат голямо значение.“

Хейли каза, че страната се нуждае от „културна промяна“, за да даде приоритет на гласуването. И тя смята, че корпоративната Америка е начело, посочвайки няколко бизнеса, включително Walmart и Coca-Cola, които обявиха платени отпуски и други условия за улесняване на гласуването на служителите на 3 ноември.

Но някои анализатори на изборите казаха пред CBS News, че превръщането на деня на изборите в почивен не е начин за улесняване на гласуването.

„Не съм фен“, каза Еди Перес, експерт по администрацията и технологиите в Института за отворени избори (OSET).

Той казва, че е по-важно да се разпредели гласуването за период от дни и методи. Концентрирането на гласоподавателите в един ден рискува да запълни местата за гласуване, дори повече, отколкото някои вече са.

Изпълнителният директор и основател на Центъра за иновации и изследвания в изборите Дейвид Бекер твърди, че увеличаването на избирателната активност е проблем, който не може да бъде решен чрез обявяването на почивен ден.

„С разнообразието от предизвикателства, пред които са изправени изборните служители, [превръщането на деня на изборите в почивен] е доста в списъка на онези неща, на които трябва да се обърне внимание“, каза Бекер.

Подобно на Перес, Бекер смята, че предоставянето на повече време и възможност на гласоподавателите е най-добрият подход. „Вече знаем как да направим гласуването удобно за избирателите – това като им предлагаме опции, като например да направят предизборен сезон, а не ден на изборите“, каза той. „И всъщност имаме повече възможности от всякога.“

С тези опции – ранно лично гласуване и повече информираност на гласоподавателите за това как да гласуват по пощата – избирателната активност изглежда нараства. До понеделник сутринта близо 60 милиона вече гласуваха предварително в цялата страна, достигайки половината от общата избирателна активност за 2016 г.

Изборните служители в различни щати прогнозират исторически нива на избирателна активност през 2020 г., с шанс да достигнат най-високото досега.

Експерти казаха пред CBS News, че неслучайно това се случва в година, когато американците имат повече време и повече начини да гласуват от всякога. Денят на изборите вече е почивен за държавните служители в повече от дузина щати, включително Кентъки, Мичиган и Ню Йорк. Но нито един от тези щати няма значително по-висока избирателна активност в сравнение с тези, в които не е почивен ден.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

САЩ

Байдън обяви край на бойната мисия в Ирак, обсъжда изтегляне на войски с иракския премиер

Официално в Ирак няма бойни части, като американските военни играят ролята на „съветници“ и „инструктори“ на армията и на иракските сили за борба с тероризма.

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Президентът на САЩ Джоузеф Байдън реши да обяви края на бойната мисия на амираконската армия в Ирак. Той формално ще настъпи в края на тази година. Държавният глава на САЩ има намерение да смени фокуса на политиката си в азиатската страна и предприема стъпки към освобождаване на армията от другия голям военен ангажимент, заедно с Афганистан, започнал в годините след терористичната атака от 11 септември. Вашингтон ще концентрира усилията си в укрепване на демокрацията в Ирак.

„Мисля, че нещата вървят добре. Ролята ни в Ирак ще бъде… да продължим да обучаваме, да помагаме, да се справяме с „Ислямска държава“ – ако се наложи. Но към края на годината вече няма да сме в бойна мисия“ – каза президентът на САЩ.

Байдън съобщи за промените в мисията на армията на САЩ в Ирак пред репортери в Овалния кабинет, заедно с намиращия се на посещение иракски премиер.

Минестър-председателят Мустафа ал Казими, с отслабени позиции и подложен на натиск от проирански фракции в страната си, се среща с президента на САЩ днес във Вашингтон, за да обсъди хипотетично оттегляне на американците и да получи политическа подкрепа три месеца преди парламентарните избори в Ирак.

Тази първа среща на иракския лидер с Джо Байдън става седмица след довело до жертви нападение в Багдад, отговорността за което беше поета от джихадистката организация „Ислямска държава“ (ИД), която, макар и официално победена през 2017 г., продължава да извършва атаки в страната.

Дрон атакува база в Ирак с войници на САЩ

В събота, малко преди заминаването си за американската столица, Ал Казими обяви лично в Туитър ареста на членовете на „терористичната клетка“, отговорна за самоубийствения атентат, отнел живота на 30 души. Бърз резултат, който му позволява да твърди, че иракската държава има капацитета да гарантира собствената си сигурност.

Ал Казими има нужда от официално изявление на Вашингтон, което да предефинира американското присъствие в страната, за да намали натиска на влиятелните проирански иракски фракции, искащи изтеглянето на 2500-те американски военни, които все още са разположени в Ирак.

„Изявления с козметичен ефект“

Повечето американски войници, изпратени през 2014 г. в рамките на международна коалиция, за да помогнат на Ирак да победи ИД, бяха изтеглени по време на президентския мандат на Доналд Тръмп.
Официално в Ирак няма бойни части, като американските военни играят ролята на „съветници“ и „инструктори“ на армията и на иракските сили за борба с тероризма.

Лидерът на иракската дипломация Фуад Хусейн, който посети Вашингтон преди премиера, увери, че „дискусиите ще доведат до график за изтеглянето на американските сили“. Американските медии от своя страна говорят за „предефиниране“ на мисията на войските.

Но според Рамзи Мардини, специалист по Ирак в института „Пиърсън“ на Чикагския университет, не би трябвало да има „радикални промени“ в американската политика.

Ирак залови важен главатар на "Ислямска държава"

Срещата би трябвало да доведе до „изявления с козметичен ефект, които да обслужат политическите интереси на иракския премиер, но реалността на терена ще отразява сегашното статукво и трайно американско присъствие“, заяви той.

„Последното, което искат САЩ, е да напуснат Ирак и да се окажат след няколко години пред същата ситуация, със завръщане на ИД“, подчертава западен дипломатически източник, като констатира, че „повечето причини, които позволиха появата на ИД, все още са налице“.

Предизборна кампания и енергийна криза

ИД, която контролираше големи части от Ирак и съседна Сирия от 2014 до 2017 г., беше победена и прогонена от градските центрове. Но нейни членове й все още се срещат в планините и пустинните райони.

„Ал Казими, който без съмнение се надява да остане премиер, иска да се възползва от американската подкрепа и да избегне влошаване на вътрешната обстановка“, анализира Саджад Джияд.

В този контекст, добавя той, една от ключовите точки в дискусиите във Вашингтон е също да бъде получено облекчение, което да позволи на Ирак да сключва сделки с Иран, без да попадне под действието от вторичните американски санкции, засягащи страните, които търгуват с Техеран.

Енергийната криза в Ирак беше утежнена от спирането на иранските доставки на газ в края на юни, поради неплатени сметки на стойност 6 милиарда долара.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

Белият дом: Байдън няма намерение да се среща със Си Дзинпин

„Президентът на САЩ все още вярва в дипломацията лице в лице“

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Възможността за организиране на лична среща между американския и китайския президенти Джо Байдън и Си Дзинпин не е била обсъждана по време на посещението на заместник-държавния секретар на САЩ Уенди Шърман в Пекин.

Говорителят на Белия дом Джен Псаки заяви на редовен брифинг в понеделник, че това не е била целта на посещението.

„Президентът на САЩ все още вярва в дипломацията лице в лице. Очакваме, че ще има някои възможности за взаимодействие на даден етап, но тази тема не беше повдигната в контекста на тези срещи. Това не беше целта на тези срещи“, обясни говорителят на Белия Дом.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

Ню Йорк притиска 300 000 чиновници да се ваксинират

В Ню Йорк 59% от пълнолетното население е с поне една доза ваксина срещу COVID-19, но скоростта на ваксиниране се е забавила

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Ню Йорк изисква от всички общински служители да се ваксинират срещу коронавирус или да си правят седмичен тест, каза кметът Бил де Бласио в понеделник, тъй като вариантът Делта увеличава случаите в мегаполиса, съобщава NBC.

Заповедта влиза в сила от 13 септември и ще се прилага за над 300 000 служители, включително полицаи, пожарникари и учители.  „Тук става въпрос за нашето възстановяване. Това е за опазване на хората“, каза де Бласио на пресконференция.

Ходът идва, след като кметът обяви миналата седмица, че 30 000 служители в градската болница в града ще трябва да се ваксинират или да правят седмични тестове от 2 август.

Медиците в САЩ: Искаме задължително ваксиниране на здравните работници

Мярката, обявена в понеделник, е най-строгата мярка, предприета досега в мегаполиса на САЩ за повишаване на нивата на ваксинации след кампания, основана на доброволно участие и стимули.

В Ню Йорк 59% от пълнолетното население е с поне една доза ваксина срещу COVID-19, но скоростта на ваксиниране се е забавила.

В САЩ се създава противоречие относно това какви стъпки трябва да бъдат предприети за увеличаване на нивата на ваксинация срещу варианта Делта, който представлява над 89% от инфекциите в САЩ.

Много здравни служители настояват за задължителна ваксинация, поне за определени слоеве от населението.

Датата 13 септември съвпада връщането на един милион ученици в държавните училища в Ню Йорк за новата учебна година.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Байдън прибави Айова и Уисконсин в програмата си за митинги

Пенсилвания и Уисконсин бяха сред щатите, които Тръмп спечели с разлика под 1 процентен пункт през 2016 г.

Затвори