Открийте ни и в

Вашите пари

Защо европейците вече не мечтаят за Америка

Отношението на Стария континент към американците се променя от завист към състрадание

bgvoice

публикувано

на

В първия роман на Франц Кафка, „Америка“ (1927), тийнейджър от Централна Европа е позорно натирен в САЩ, след като е „съблазнил“ семейната прислужница. (По-късно се разбира, че тя – чудовищна Кафкова фигура – е извършила прелъстяването.) В пристанището на Ню Йорк момчето е посрещнато от богат непознат: чичо му, който се оказва американски сенатор. Капитанът на кораба отправя поздравления: „Сега ви очаква блестяща кариера.“

Кафка се е подигравал на европейската мечта за Америка, която е била обхванала собственото му семейство. Братовчед му Ото, който бил емигрирал в САЩ, без да говори английски, в крайна сметка основава брилянтно именуваната компания Kafka Export. Подобно на безброй европейци, и аз израснах, мечтаейки за Америка. Бавната смърт на тази мечта промени европейското въображение, пише Саймън Кюпър за Financial Times, цитиран от „Инвестор“.

Когато бях на 10, през 1980 г., баща ми, учен, реши да прекара една академична година в Станфордския университет, така че се преместихме в Пало Алто, Калифорния, което в онези дни преди технологичните милиардери беше очарователно университетско градче, където преподавателската заплата на баща ми ни осигури голяма къща, облицована с дъски, на улица с дървета от двете страни.

Една слънчева утрин, скоро след като пристигнахме, наблюдавахме как една стара къща, натоварена на платформа, се мести на по-добро място.

Това, помислих си, е Америка

ако нещо в живота ви не е както трябва, го поправяте.

Дори много антиамериканци искаха да се радват на това. Писателят Пи Джей О’Рурк разказва как е бил държан на прицел в Ливан през 1984 г. „от едно хлапе на Хизбула, при един от онези контролно-пропускателни пунктове, крещейки срещу мен нещо за Америка, Великия Сатана и т.н.“ Когато детето спряло да пищи, то казало на О’Рурк, че иска да учи стоматология в Диърборн, Мичигън.

През 1993 г. се завърнах в САЩ за славна година в университета. Една вечер на купон се натъкнах на британец с акцент от работническата класа на Лондон, който беше намерил щастието си в Бостън – град, в който никой не го беше грижа за мястото му в класовата стълбица. САЩ бяха място, където европейците можеха да се преродят. Започнах да кандидатствам за работа там, но плановете ми бяха осуетени, когато FT ми направи предложение. Реших да го приема, мислейки, че мога да опитам в Америка по-късно.

През 2004 г. се ожених за американка. Въпреки всичките й чудни качества, сигурен съм, че прехвърлях любовта си към страната й към нея. Всеки път, когато посещавахме САЩ, дядо й ме поздравяваше с „Добре дошъл в Америка!“, сякаш той лично ме удостояваше с американската благодат.

Първоначално с жена ми предполагахме, че ще се озовем в САЩ. От време на време тя ме ръчкаше да кандидатствам за зелена карта. Постепенно спряхме да водим този разговор. Американският живот губеше привлекателност. През 2009 г. срещнах палестинец в Персийския залив, който – в пример за исторически анахронизъм – изпращаше пари на негов роднина в Калифорния, разорен от финансовата криза.

Днес

средният почасов доход в САЩ

е приблизително същият, както когато се преместих в Пало Алто. Виждам как мои американски приятели прекарват живота си в притеснения относно плащането на здравните си осигуровки, дълговете от колежа, университетското образование на децата и финансирането на пенсиите, на които се надяват. Те ми напомнят за героя от „Америка“ на Кафка, който работи като разносвач през деня и учи през нощта. Запитан кога спи, той отговаря: „Ще спя, когато приключа с обучението си. Засега ще пия черно кафе.“

Европейското отношение към американците се променя от завист към състрадание. Тази пролет ирландски дарители събраха милиони долари за индианците Чокто, връхлетени от коронавируса. Подаръкът беше вид благодарност: през 1847 г. племето е изпратило пари на ирландците, застигнати от картофения глад.

Дежурното възражение на всичко това е, че хората, живеещи в старата ни къща в Пало Алто (сега на стойност 5,4 млн. долара), са неумозримо богати и работят за компании, които формират моя живот. Вярно е, макар че има по-голям шанс да станете милиардер, ако към това се стремите, в Скандинавия, отколкото в САЩ. Известно е също, че социалната мобилност в Северна Европа вече е по-висока. Трябва да спомена и катастрофалните пожари в Калифорния, които обагриха в оранжево небето над Пало Алто това лято.

Днес

САЩ ми напомнят за Аржентина

Когато бях в Буенос Айрес през 2002 г., интервюирайки потомци на италианци, испанци, британци и поляци по време на поредната финансова криза, си помислих: техните баби и дядовци са отишли в грешната държава. Трябвало е да емигрират в САЩ.

Аржентински историк ме поправи: в началото на миналия век тези хора са взели правилното решение. Не биха могли да знаят, че най-ценното нещо, от което се отказват, са европейските им свидетелства за раждане. През 2002 г. внуците им се редяха на опашки за паспорти пред испанското и италианското консулства.

По същия начин бедните скандинавски фермери, населили американския Среден Запад, са направили разумен избор тогава. Но техните роднини, останали у дома, в крайна сметка живеят по-добре. Доналд Тръмп иска по-малко имигранти от „скапани държави“ и повече „от места като Норвегия“.

Въпросът е по каква причина норвежците биха пожелали да дойдат в Америка днес, освен като доброволци. Всъщност подозирам, че много американци от скандинавски, германски и ирландски произход сега ровят из тавана за рожденото свидетелство на дядо си.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Вашите пари

С 14 000 по-малко са заявленията за обезщетения в САЩ тази седмица

540 000 работни места месечно добавя американската икономика от началото на годината

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Броят на американците, кандидатстващи за обезщетения за безработица, е намалял през миналата седмица с 14 000 – до 385 000. Това е още едно доказателство, че икономиката и пазарът на труда се възстановяват бързо от рецесията.

Министерството на труда съобщи в четвъртък, че заявленията за обезщетения седмица по-рано са били 399 000.

Заявленията постоянно намаляват след като през януари удариха 900 000. Все пак и към днешна дата броят им остава относително висок.

Преди пандемията да удари по американската икономика, на седмична база имаше едва 220 000 заявления седмично.

Икономиката в САЩ обаче бързо се съживява на фона на увеличаващия се брой ваксинирани. Все повече бизнеси възобновяват работата си, а потребителите отново пазаруват, хранят се навън и посещават барове.

540 000 работни места месечно добавя американската икономика от началото на годината. А докладът на Министерството на труда за юли очаква да покажа, че през миналия месец са разкрити над 863 000 работни места.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Защо това не е типичният летен пазар на жилища

Какво трябва да направите, ако искате да купувате или да продавате точно сега

Гергана Тодорова

публикувано

на

Виж цялата статия

В областта на недвижимите имоти е нормално да се наблюдават приливи и отливи на пазара. Обикновено летните месеци са по-бавни от традиционно натоварената пролет. Но това, което наблюдаваме тази година, не е типичното лято, което сме свикнали да виждаме. Тъй като икономиката се възстановява и животът се нормализира, пазарът на недвижими имоти се очаква да има необичайно силен летен сезон.

Ето как това лято се изправя срещу типичното и какво означава това за вас, бъдещите купувачи на имоти.

Предлагани жилища се увеличават

Според последния доклад за съществуващи продажби на жилища от Националната асоциация на брокерите в САЩ (NAR) нивата на търсещите купувачи имоти са започнали да се покачват от февруари тази година. Гледайки графиката по-долу, има ясна възходяща тенденция, както е показано в зелените ленти. В момента има приблизително 2,5 месеца, докато жилищата се продадат. И докато наличностите се увеличават, тъй като все повече къщи идват на пазара, те все още са много по-ниски от някои от предишните лета, както показват оранжевите ленти.

Ако искате да закупите нов дом това лято, предстои известно облекчение под формата на повече жилища, идващи на пазара. Само не забравяйте, че все още имаме по-малко налични за продажба имоти от нормата, така че

бъдете търпеливи в търсенето си

А ако мислите да продавате, сега е моментът. Работете с вашия агент, за да направите пълен анализ на къщата си, преди тя да има повече конкуренция на пазара.

 

(Следва прудължение)


„Като агент на недвижими имоти, аз не само помагам на своите клиенти със закупуване, продажба и отдаване под наем, но и непрестанно ги уведомявам относно всеки възможен аспект, който би повлиял на тяхната дългосрочна инвестиция, която всъщност за повечето хора е най-важната и най-голямата, която те са направили или ще направят някога в живота си.

Ако имате въпроси, свързани с тази или други мои статии досега, или въобще с всичко свързано с пазара на недвижимите имоти, ще се радвам да ме потърсите, а за мен ще е удоволствие да мога да помогна. Моят директен номер е: 773-827-7827, или ми пишете на емайл: [email protected] Също моят уебсайт, за повече информация: GerganaTodorova.BairdWarner.com

Консултацията е винаги безплатна и не ви ангажира по никакъв начин.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Разпродажбите изтриха $130 млрд. от пазарната капитализация на Amazon

Колкото са по-нависоко, толкова по-болезнено е падането

Боян Димитров

публикувано

на

Виж цялата статия

Акциите на Amazon.com Inc. завършиха борсовата сесия в петък с понижение от над 7,5%, след като компанията представи разочароващи данни за продажбите през второто тримесечие, пише investor.bg.

В даден момент спадът бе от над 8%, изтривайки над 130 млрд. долара от пазарната капитализация на гиганта в търговията на дребно. Това е значителна сума – всъщност толкова значителна, че е по-голяма от пазарната капитализация на 435 други членове на индекса S&P 500. Загубата е толкова голяма, че се равнява на цялата пазарна капитализация на друг лидер в продажбите на потребителски стоки – Target Corp.

Според Давид Спика, президент на мениджъра на активи GuideStone Capital Management, спадът се дължи на неоправданите очаквания за компанията на фона на ръста в приходите заради обръщането към онлайн търговията по време на пандемията. Това също така е индикатор за все по-нереалистичните очаквания за ръста на печалбите на пазара като цяло.

Сериозна подкрепа за решението на Chicago Public Schools да се носят маски в училищата

„Този бърз растеж в печалбата вече е включен към ценообразуването и очакванията са толкова големи“, коментира той.

Според публикуваните в четвъртък данни през последното тримесечие Amazon е успяла да увеличи приходите си с 27 процента до 113 млрд. долара. Но и тази сума също е под очакванията и темповете на растеж през същото тримесечие на предходната година. Нетната печалба от 7,8 млрд. долара отново е над очакванията и над сумата от миналата година, когато тя бе 5,24 млрд. долара.

Удар трябваше да понесе и състоянието на изпълнителния директор Джеф Безос. Нетното му богатство е намаляло с 13,5 млрд. долара. Спадът изтри 80% от ръста на богатството на милиардера през тази година.

Въпреки това той запазва титлата си на най-богатия човек в света, сочи индексът на милиардерите на Bloomberg. Безос води с около 8 млрд. долара на основателя на Tesla Илон Мъск.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
7-годишно момиче насилено сексуално по време на онлайн училище

Мъжът е задържан, а детето е настанено в болница

Затвори