Открийте ни и в

Вашите пари

Защо е важно за децата ни да се научат да инвестират?

Много от социалните програми, които използваме днес като държавни пенсионни фондове, един ден ще придобият размери, които няма да са достатъчни да поддържат адекватен жизнен стандарт

публикувано

на

Защо е важно за децата ни да се научат да инвестират?

ВЪПРОС: От 3 години имам инвестиционен акаунт при теб и бих искал да науча дъщеря ми също да инвестира в икономиката чрез фондовете, които аз притежавам. Как бих могъл да я мотивирам да го направи, тя е само на 21, но я виждам, че нещата, за които харчи парите си и които я интересуват, нямат абсолютно нищо общо с инвестирането. Аз, както всеки родител, искам най-доброто бъдеще за нея, но не знам как да направя така, че да я заинтригувам да инвестира. Моля те, дай ми някакъв съвет. Благодаря!

ОТГОВОРЪТ НА АНГЕЛ: Благодаря и аз за откровеността. Напълно нормално е на 21-годишна възраст да не мисли за инвестиране – дори аз, който работя в тази индустрия от 19-годишен, харчех повечето си пари за неща, които ме вълнуваха тогава и много от тях нямаха нищо общо с инвестирането. Знам, че много хора няма да си го признаят, но е факт – всяко нещо с времето си.

Има обаче един проблем – новото поколение

ще бъде принудено

да се научи да инвестира с течение на времето, защото много от социалните програми, които използваме днес като държавни пенсионни фондове, един ден ще придобият размери, които няма да са достатъчни да поддържат адекватен жизнен стандарт, и тогава хората ще зависят основно от това, което са спестили и най-вече инвестирали през годините. Това е една от крещящите причини, поради които децата ни трябва да се научат да инвестират от възможно най-ранна възраст, за да могат един ден да имат възможност дори да не станат свръхбогаташи, то поне да се пенсионират в достойно финансово положение.

Намерен е труп на мъж край Кърджали: Застрелян по време на лов

Но след като ме попита за начини, чрез които можеш да заинтригуваш твоята дъщеря, ще ти дам два такива, които могат и да проработят.

Първият е Правилото 72, илюстрирано в детайли отдолу. Ето как работи точно то.

Защо е важно за децата ни да се научат да инвестират?

 

Ако вземем числото 72, което е константа (не се променя във формулата) и го разделим на процентовата средна възвръщаемост, която дадена инвестиция ни предоставя, ние ще намерим след колко години $1 ще се удвои сам по себе си на базата на тази лихва и ще стане $2.

Например, според таблицата имаме $10,000, които могат да бъдат инвестирани на 3%, 6% или 12%.

Използвайки формулата 72 делено на 3, установяваме, че на всеки 24 години парите се удвояват, следователно $10,000 ще станат $20,000 след 24 години, инвестирани на 3% лихва и след 48 години ще бъдат $40,000.

При 6% лихва, на база на същата формула, ще имаме удвояване при всеки 12 години. Нашите $10,000 ще станат $20,000 след 12 години, след 24 години ще са $40,000, след 36 години ще са станали $80,000 и накрая след 48 години ще бъдат $160,000.

Ако имаме 12% средна лихва, както на таблицата, тогава парите се удвояват на всеки 6 години. Тези същите $10,000 са станали $20,000 след 6 години; след 12 години са вече $40,000; след 18 години са $80,000; след 24 години са $160,000; след 30 години са $320,000; след 36 години са $640,000; след 42 години са $1,280,000 и най-накрая след 48 години, за сравнение с другите два процента – 3% и 6%, имаме $2,560,000, като крайна стойност.

В петък на училище, а после въже на врата: дете откри братовчед си да виси в стара къща

Гледайки този пример, повечето от нас се питат – как да намерим 12%, но също толкова важно е и времето от 48 години, в което тези пари са оставени да се множат, докато са били инвестирани. А твоята дъщеря, както много от децата на моите клиенти на тази възраст, имат това богатство – времето пред себе си, в което могат да оставят тези пари да играят и потенциално да се множат при един добър подбор от фондове, с което аз мога да помогна, както го правя за всички клиенти, надявам се, и за много от децата им с течение на времето.

Това е от мен за днес. Ако имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

(Продължава в следващия брой)


АНГЕЛ САПУНДЖИЕВ (личен финансов консултант и експерт в сферата на пенсионното-осигуряване и инвестирането/ образувателните-спестовни сметки за деца/ застрахователни полици за живот, автомобили и домове)

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено